Προς κατάργηση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου;

...

Γραφει ο Άγγελος Ανδρέου

Φωτιές έχει ανάψει η δήλωση του συμβούλου του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, περί κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Γιάννης Σολδάτος ανέφερε με περισσή άνεση σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, πως δεν αποκλείεται να καταργηθεί ή να συγχωνευθεί  το ΕΚΚ στα πλαίσια εξυγίανσης των δημόσιων οργανισμών. «θέλουμε δεν θέλουμε, φορείς θα συρρικνωθούν ή θα συγχωνευτούν. Είναι θέμα ανάγκης», τόνισε ο κ. Σολδάτος, προκαλώντας τριγμούς στην εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σολδάτος  υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και στα Φεστιβάλ, προτείνοντας το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να γίνει… αμιγώς Βαλκανικό (!), ενώ προανήγγειλε ριζικές αλλαγές και στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Η απάντηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το απόγευμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΚ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος του οργανισμού όπως τους έχει διαβεβαιώσει ο ίδιος ο υπουργός Κώστας Τζαβάρας. Μάλιστα «καρφώνει» τον κ. Σολδάτο καλώντας τον (χωρίς να τον ονοματίζει ευθέως) να μην προχωρά σε δηλώσεις που μόνο σκοπό έχουν τον εύκολο εντυπωσιασμό, εξυπηρετόντας τις πολιτικές του σκοπιμότητες και βλέψεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο:

«Σχετικά με όσα γράφονται και λέγονται, τις τελευταίες ώρες περί κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ), το Ε.Κ.Κ. επισημαίνει τα εξής:

Το Ε.Κ.Κ. από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον Αναπληρωτή  Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τζαβάρα, είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στον κινηματογράφο. Οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν σε τρεις άξονες: α) της αναβάθμισης των κινηματογραφικών παραγωγών β) της θέσπισης ουσιαστικών κινήτρων για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα γ) της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για τη συμμετοχή χρηματοδοτών στην ελληνική παραγωγή.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με τη συμμετοχή  οποιουδήποτε ανήκει στην κινηματογραφική κοινότητα και ενδιαφέρεται να βοηθήσει στην αναμόρφωση του πλαισίου, καθώς και στη συμπλήρωση και  αναβάθμισή του. Ο διάλογος με  τους Φορείς του κινηματογράφου μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως θετικό βήμα.

Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, όσον αφορά τουλάχιστον τον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού, και ειδικά τον κινηματογράφο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα αγαθά της χώρας, είναι φρόνιμο να είμαστε φειδωλοί στις δηλώσεις μας και να μην προκαλούμε προς χάριν εντυπωσιασμού. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραμένει αρωγός στην παραγωγή και διανομή ταινιών, θα συνεχίσει απερίσπαστο το έργο του και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει την πορεία της αποπληρωμής των χρεών του, καθώς και τις νέες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις κινηματογραφικών παραγωγών.

Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως μας διαβεβαίωσε ο Αναπληρωτής  Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τζαβάρας, δεν τίθεται θέμα κατάργησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ