Ο δεκάλογος του επίδοξου(;) κινηματογραφιστή

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Πώς να πείσεις έναν παραγωγό να συνεργαστεί μαζί σου; Τριγυρίζοντας σε κινηματογραφικά blogs, έπεσα πάνω σε αυτό του Upright Monkey , ενός ηθοποιού και υπεύθυνου κινηματογραφικών παραγωγών, ο οποίος δημοσίευσε τις συμβουλές του σε κάποιον άγνωστο που του έθεσε το παραπάνω γενικό κι αόριστο ερώτημα.

Δεν γνωρίζω αν μια ανάρτηση λίγων εκατοντάδων λέξεων μπορεί να απαντήσει μια τόσο «θολή» ερώτηση, αλλά σίγουρα, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να κάνουν κάθε νέο κινηματογραφιστή να σκεφτεί. Σωστοί ή όχι, οι παραπάνω κανόνες είναι τροφή για σκέψη, αλλά και για σχόλια – στο τέλος της ανάρτησης περιμένουμε τα δικά σας σχόλια για τις αλήθειες του κινηματογραφικού pitching.

Ιδού οι λύσεις για όποιον θέλει να κάνει την πρώτη του ταινία, με τα εμπόδια και τις προκλήσεις που θα συναντήσει στην πορεία, βήμα-βήμα:

  1. Αν δεν έχεις σενάριο, γράψε ένα.
  2. Αν δεν ξέρεις πώς, μάθε.
  3. Αν διαπιστώσεις ότι δεν έχεις ταλέντο στο σενάριο, βρες κάποιον πού να έχει.
  4. Αν έχεις σενάριο που σου αρέσει, του οποίου την παραγωγή κανείς δεν θέλει να αναλάβει, γίνε εσύ ο παραγωγός του.
  5. Αν δεν μπορείς να βρεις πολλά χρήματα, κάν’το με λίγα (υπάρχουν low budget μεγάλου μήκους ταινίες των 5.000€ που έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία).
  6. Αν δεν μπορείς να βρεις καθόλου χρήματα, γράψε κάτι άλλο, είτε καλύτερο, είτε φθηνότερο, είτε μικρότερης διάρκειας από το πρώτο. Ή και τα τρία μαζί.
  7. Αν θέλεις να σκηνοθετήσεις την ταινία, σκηνοθέτησέ την. Είναι πλέον πιο εύκολο από ποτέ.
  8. Αν έχεις ήδη σκηνοθετήσει μια ταινία, σκηνοθέτησε μία ακόμη.
  9. Αν είσαι καλός σε αυτό, κάποιος θα το προσέξει, αυτό είναι εγγυημένο.
  10. Αν δεν είσαι, (για το καλό όλων) σταμάτα.

Και να θυμάσαι: Αν θέλεις να δουλέψεις στο τσίρκο, θα πρέπει να συνηθίσεις τους τρελούς, το άγχος και την μυρωδιά που έχουν τα σκ@τά. Αγάπησέ τα.

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ