10 εντολές… για έμπνευση

...

[typography size=»17″ ]Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας[/typography]

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

ο διασημος σκηνοθέτης Francis Ford Coppola

Πολλά από τα μυστικά του σινεμά και της τέχνης του filmmaking θα τα μάθετε κάνοντας ταινίες. Άλλα τόσα θα μάθετε παρακολουθώντας ταινίες. Αλλά υπάρχει και ένας ακόμα τρόπος να πλησιάσετε λίγο περισσότερο στην καρδιά του κινηματογράφου: Να ακούσετε όσα έχουν να πουν για την τέχνη τους όσοι ήδη έκαναν ταινίες, και μάλιστα με επιτυχία.

Enough said. Αφήνουμε δέκα αγαπημένους σκηνοθέτες να μιλήσουν μέσα από ατάκες που έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη στους μελλοντικούς κινηματογραφιστές, συμπυκνώνοντας την αντίληψή τους για την τέχνη τους. Διαβάστε, προσέξτε, εμπνευστείτε.

«Το να κατανοείς πραγματικά την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, την Επιστήμη και την Ψυχολογία είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσεις να κάνεις ταινίες».
George Lucas

«Κάθε φορά που πάω σε μια ταινία, είναι μαγικά, άσχετα με το τι είδους ταινία είναι».
Steven Spielberg

«Πιστεύω ότι το σινεμά, οι ταινίες και η μαγεία ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα μεταξύ τους. Οι πρώτοι άνθρωποι που έκαναν ταινίες ήταν μάγοι».
Francis Ford Coppola

«Λέω ιστορίες – αυτή είναι η κύρια δουλειά ενός κινηματογραφιστή. Πρόκειται για κινούμενες εικόνες, ας τις κάνουμε λοιπόν να κινηθούν!»
Howard Hawks

«Μια ταινία είναι –ή θα έπρεπε να είναι- περισσότερο σαν τη μουσική παρά σαν μυθοπλασία.  Θα πρέπει να είναι μια εναλλαγή διαθέσεων και συναισθημάτων. Το θέμα, το νόημα, αυτό που κρύβεται πίσω από το συναίσθημα, όλα αυτά έρχονται μετά».
Stanley Kubrick

«Ένας σκηνοθέτης με την στοιχειώδη διαύγεια, γνωρίζει ότι τα αριστουργήματα είναι ταινίες που γίνονται κατά λάθος».
Sidney Lumet

«Αφήνω  τους ηθοποιούς μου να δουλέψουν τις ιδέες τους πριν το γύρισμα και στη συνέχεια τους λέω τι “ύφος” θέλω. Αν μια σκηνή δεν είναι ειλικρινής, φωνάζει από μακριά».
David Lynch

«Για μένα, το να παρακολουθώ μια ταινία είναι σαν να πηγαίνω στο λούνα παρκ. Ο χειρότερος φόβος μου είναι να κάνω μια ταινία που δεν θα είναι μια καλή «βόλτα» για το κοινό».
Darren Aronofsky

«Πάντα πρέπει να κάνεις τον θεατή να υποφέρει όσο περισσότερο γίνεται./ Το δράμα είναι η ζωή χωρίς τα βαρετά κομμάτια της./ Μια ταινία είναι καλή όταν αξίζει να πληρώσει κανείς το εισιτήριο, το δείπνο και την αμοιβή της babysitter».
Alfred Hitchcock

«Όταν ξεκινάω να φτιάχνω μια ταινία, έχω πάντα έναν αριθμό ιδεών για το project μου. Στη συνέχεια, μία από αυτές αρχίζει να απλώνεται, να εξελίσσεται και αυτή είναι με την οποία δουλεύω. Οι ταινίες μου προέρχονται από την ανάγκη μου να πω, να εκφράσω κάτι συγκεκριμένο την συγκεκριμένη στιγμή. Το σενάριο γράφεται για να ανατραφεί αυτό το κάτι – η σκηνοθεσία το κάνει να ανθίσει και να καρποφορήσει.»
Akira Kurosawa

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ