Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για το Urok a.k.a The Lesson

Μια δραματική ταινία ηθών, παθών και μαθημάτων

Έχοντας κερδίσει το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, καθώς και το βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας στο φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ, το Urok, μας συστήνεται ως μια δραματική ταινία ηθών, παθών και μαθημάτων, που θέλει μια δασκάλα να δοκιμάζεται από τα ίδια τα διδάγματά της.

Η Ναντέζντα προειδοποιεί τους μαθητές της, ότι ο κλέφτης ανάμεσα τους θα αποκαλυφθεί σύντομα. Μόλις τον πιάσει, θα του δώσει ένα «καλό μάθημα». Όταν γυρίζει στο σπίτι της, συναντά άλλο ένα πρόβλημα – δικαστικός εκπρόσωπος απειλεί με κατάσχεση περιουσίας – ο σύζυγος της έχει αγοράσει ένα φορτηγό κι έχει μείνει πολύ πίσω στις πληρωμές. Το δάνειο πρέπει να πληρωθεί άμεσα, και η Ναντέζντα καταφεύγει σε τοκογλύφους με την ελπίδα ότι θα τους αποπληρώσει άμεσα όταν πουλήσει το φορτηγό. Αυτό δε συμβαίνει όμως, και η πίεση αυξάνεται συνεχώς. Απειλούν τη ζωή του παιδιού της, αν δε βρει τα χρήματα άμεσα. Τρομοκρατημένη και απελπισμένη, η Ναντέζντα ληστεύει μια τράπεζα. Ξεπληρώνει τον τοκογλύφο. Και μαθαίνει ποιός είναι ο κλέφτης στο σχολείο της. Τώρα όμως δεν έχει ιδέα τι μάθημα να του διδάξει.

Σημείωμα Σκηνοθετών

 Πολλά χρόνια πριν κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία η είδηση μιας γυναίκας που έκλεψε μία τράπεζα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Όλοι υποψιάστηκαν ότι ήταν εγκληματίας, ναρκομανής.. Κανείς δεν υποψιάστηκε ότι θα μπορούσε να είναι μια απλή δασκάλα. Ο τρόπος που ακούγεται αυτό «Δασκάλα λήστεψε τράπεζα!», πρόκειται ακριβώς για την αντιφατικότητα αυτής της φράσης που μας έκανε να αναζητήσουμε την ιστορία. Αυτό το γεγονός μας σημάδεψε και μας έκανε να αναρωτηθούμε: «Τι ωθεί έναν ηθικό άνθρωπο στο έγκλημα;»

Θέλαμε να πούμε την ιστορία ως μέρος της ζωής. Παλέψαμε να έχουμε μια οδυνηρά αυθεντική ιστορία. Βουτήξαμε βαθιά στον κόσμο της δασκάλας, στα εσωτερικά της διλλήματα, τη μάχη με το ίδιο της το ήθος. Μαζί με το Διευθυντή Φωτογραφίας Κρουμ Ροντρίγκεζ, αποφασίσαμε ότι η κάμερα πρέπει να κινείται απαρατήρητη, να μελετά προσεκτικά τις λεπτομέρειες χωρίς να είναι εμφανής. Η ταινία γυρίστηκε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Τους περισσότερους μικρούς ρόλους είχαν οι κάτοικοι, κι όχι επαγγλεματίες ηθοποιοί. Οι πρωταγωνιστές έπρεπε να δένουν μαζί τους φυσικά, και οι ερμηνείες τους έπρεπε να είναι όσο πιο αληθινές κι αυθεντικές γίνεται. Στόχος μας ήταν το κοινό να μη μπορεί να διαχωρίσει τους ηθοποιούς στο τέλος της ταινίας. Η Μαργκίτα Γκόσεβα είναι πραγματική ανακάλυψη για εμάς όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Την τοποθετήσαμε σε αληθινές καταστάσεις, σε αληθινή αίθουσα 30 μαθητών. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτή την αυθεντικότητα σε κάθε στοιχείο της ταινίας- μακιγιάζ, κοστούμια, φώτα, σκηνικά και ήχο.Όλοι εργάστηκαν στην ταινία με συνεχώς αναβαλλόμενους μισθούς και Η ταινία είναι το πρώτο μέρος μιας σχεδιασμένης τριλογίας. Οι τρεις ιστορίες θα αφορούν όλες αληθινές ιστορίες με κεντρικό θέμα τη μικρή επανάσταση ενός κοινού θνητού ενάντια στο κατεστημένο μας.

Κριστίνα Γκροζέβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ

To Reel.gr και η Seven Films/Σπέντζος σας προσφέρουν την ευκαιρία να διεκδικήσετε μία από τις 10 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 29 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο) στις 20:00. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να στείλετε email στο contact@reel.gr με τη ένδειξη «Διαγωνισμός Urok» και το ονοματεπώνυμο σας. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα το βράδυ της Δευτέρας 28 Μαρτίου. Καλή σας επιτυχία

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ