10 πράγματα που κάνουν όλοι σε κάθε γύρισμα

Mια εύστοχη λίστα με τα πράγματα που κάνουν όλοι κατά την διάρκεια μιας κινηματογραφικής/τηλεοπτικής δουλειάς

Καλά τα αισθητικά ρεύματα και οι σκηνοθετικές προσεγγίσεις, αλλά είναι ώρα να μιλήσουμε λίγο για «την πράξη». Και δεν εννοούμε την δημιουργική διαδικασία του γυρίσματος, αλλά το κλίμα του, το πώς είναι να συμμετέχεις (σε οποιοδήποτε πόστο) σε ένα γύρισμα.

casual-films-shoot

Το Raindance συγκέντρωσε μια εύστοχη λίστα με τα πράγματα που κάνουν όλοι κατά την διάρκεια μιας κινηματογραφικής/τηλεοπτικής δουλειάς, τα οποία με βάση την μικρή εμπειρία μας σε γυρίσματα, επιβεβαιώνουμε και επαυξάνουμε. Σε ένα γύρισμα λοιπόν, θα διαπιστώσετε πως λίγο-πολύ όλοι:

Ψάχνουν κατευθείαν την τροφοδοσία

Μόλις φτάνεις στο γύρισμα, θέλεις να ξέρεις πού θα βρεις τον καφέ/το σάντουιτς του διαλείμματος/το νερό που σε λίγες ώρες θα φαντάζει σαν μάννα εξ ουρανού.

Γνωρίζονται σχεδόν όλοι μεταξύ τους

Ένας πρωτάρης στον χώρο του γυρίσματος θα διαπιστώσει ότι, μιας και ο χώρος της έβδομης τέχνης είναι τόσο μικρός, οι περισσότεροι συντελεστές και τεχνικοί γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ξαναδουλέψει μαζί. Πρωτάρη, μην ανησυχείς: Από την επόμενη δουλειά σου, θα είσαι κι εσύ ένας από αυτούς.

Σκοντάφτουν σε κάποιον προβολέα

Θα συμβεί σε κάθε γύρισμα – το χειρότερο είναι όταν συμβαίνει σε εσένα, και βλέπεις τον ακριβό προβολέα να λικνίζεται, και η καρδιά σου σταματά.

Ρίχνουν κάτι και θεωρούν ότι θα απολυθούν

Μακάρι να ήταν μόνο ο προβολέας. Οι μεγαλύτερες ζημιές συμβαίνουν όταν κάποιος κάνει το απαγορευμένο: Να μπλεχτεί στα λημέρια όλων τομέων (π.χ. ένα σκριπτ να μεταφέρει ένα εξάρτημα του διευθυντή φωτογραφίας) και να σπάσει κάτι σημαντικό. Ακολουθούν πολλά μπιπ, ακόμη κι αν εκείνος το έκανε από ειλικρινή προσπάθεια να βοηθήσει.

Λατρεύουν ή μισούν τον βοηθό σκηνοθέτη

Αν ο σκηνοθέτης δεν είναι καλός, αυτό θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα της ταινίας. Αν όμως ένας βοηθός σκηνοθέτη δεν είναι καλός, αυτό θα φανεί στα νεύρα και την ανοργανωσιά που θα χαρακτηρίζει όλο το γύρισμα, καθώς εκείνος είναι ο άνθρωπος-κλειδί που συντονίζει την πρακτική πλευρά του όλου εγχειρήματος.

Μυθοποιούν και απομυθοποιούν τους ηθοποιούς στο μυαλό τους

Όταν πρωτοέρχονται στο γύρισμα οι ηθοποιοί που θα συμμετάσχουν, το υπόλοιπο crew τους βλέπει σαν σπάνια, ξεχωριστά όντα που λάμπουν μπροστά σε ένα ιδρωμένο, βρόμικο συνεργείο. Αυτός ο «έρωτας» όμως είναι καταδικασμένος να «πεθάνει», την στιγμή που ο ηθοποιός θα τους συμπεριφερθεί σαν κατώτερος, θα εμφανίσει το πρώτο καπρίτσιο, θα προσπαθήσει να μπλεχτεί στη δουλειά των άλλων επιβάλλοντας τη γνώμη του, θα καθυστερήσει άσκοπα την προσπάθεια όλων. Ευτυχώς, δεν είναι πάντα αυτός ο κανόνας.

Νιώθουν αγαλλίαση όταν ο υπεύθυνος «σφυρίζει τη λήξη» για την ημέρα

Η στιγμή εκείνη που νιώθεις την υπέρτατη ανακούφιση και μπορείς να πας στο σπίτι σου να καταρρεύσεις με την ησυχία σου.

Στο τέλος της μέρας δεν νιώθουν τα πόδια τους

Πριν καταρρεύσεις στο σπίτι σου με την ησυχία σου, συνειδητοποιείς ότι ήσουν όρθιος και έτρεχες επί ώρες, και πως δεν έχεις πια σώμα από τη μέση και κάτω.

«Σιχαίνονται» να βλέπουν τα ίδια πρόσωπα κάθε μέρα

Από μια απαιτητική μικρού μήκους μέχρι μια δουλειά μακράς διαρκείας (σειρές, μεγάλου μήκους ταινίας κλπ), να είσαι σίγουρος ότι ακόμη κι αν δεν ήξερες κανέναν σε αυτό το στούντιο, θα τους γνωρίσεις όλους από την καλή και από την ανάποδη, θα κάνεις φίλους, και θα σιχαθείς να τους βλέπεις συνέχεια, σε σημείο που να θες να τελειώσει επιτέλους το γύρισμα.

Όταν τελειώνει το γύρισμα για πάντα, τους λείπει και θέλουν κι άλλο

Και ξεχνάς το προηγούμενο point, ότι δηλαδή σιχάθηκες να βλέπεις τα ίδια άτομα, και σου λείπει τρελά αυτός ο δημιουργικός «πυρετός» του γυρίσματος. Το γύρισμα είναι εξαιρετικά βαρετή διαδικασία για όσους είναι εκτός δουλειάς (παρά την επικρατούσα ιδέα πως είναι κάτι μαγικό). Αλλά για όσους δουλεύουν στον χώρο, αυτό το βαρετό μαρτύριο των απανωτών λήψεων με τις ίδιες ατάκες και της αναμονής ωρών για να στηθούν τα φώτα, είναι ένα μαρτύριο που τελικά το λατρεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ