Τα αφιερώματα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Στην Μεσόγειο και στην Παλαιστίνη επικεντρώνεται το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προβάλλοντας ταινίες από δύο σημαντικούς ντοκιμαντερίστες, τον Εγιάλ Σιβάν και τον Έλληνας της διασποράς Ελληνογάλλο δημιουργό Άγγελο Αμπάζογλου, προβάλλοντας ταινίες τους στο τμήμα του “Εικόνες του 21ου Αιώνα”. Στο σινεμά του Άγγελου Αμπάζογλου διασταυρώνονται πολιτισμικά στοιχεία των λαών της Μεσογείου, όπως έχουν καταγραφεί στο χρωμόσωμα του ίδιου του δημιουργού. Έλληνας που ζει στη Γαλλία, με τούρκικες ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, ο Αμπάζογλου ανιχνεύει μέσα από το έργο του, δεσμούς και εκλεκτικές συγγένειες που ξεπερνούν την έννοια “σύνορο”.

Η ταινία του “Mustafa’s Sweet Dreams”, η οποία προβάλλεται την επόμενη εβδομάδα στο διαγωνιστικό τμήμα Generation 14plus του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, μιλά για τα όνειρα του 16χρονου Μουσταφά – που εργάζεται ως μαθητευόμενος μπακλαβατζής στην Γκαζιαντέπ, την “πρωτεύουσα του μπακλαβά” στην Ανατολική Τουρκία και επιθυμεί να ανοίξει το δικό του ζαχαροπλαστείο. Ο Αμπάζογλου καταγράφει με ευαισθησία μια κοινωνία που εξελίσσεται διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδόσεις και τα πολιτιστικά στοιχεία που την έχουν διαμορφώσει.

Επίσης θα προβληθεί και το έργο του “Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά” το οποίο προβλήθηκε από το ARTE και παρακολούθησαν 1.200.000 θεατές και απέσπασε το βραβείο Prix Europa 2006, ζωντανεύει τους ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Πέτρου Μάρκαρη, με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο με μείξη μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που καταγράφει με γλαφυρά χρώματα τις αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Το κοινό του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ επίσης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη στο έργο του Αμπάζογλου, όπως διαφαίνεται απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μέχρι και σήμερα με προβολές και των “Τα Δυο Αύριο”, “Ελαιόλαδο, Λίγο Νερό, μια Ξεφλουδισμένη Ντομάτα”, “Βασίλης Ζαχάρωφ, ο Μυστηριώδης Ελληνας της Ευρώπης” και “Καλημέρα Κύριε Μάρσαλ”.

Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα είναι στον Εγιάλ Σιβάν, τον πολυβραβευμένο εκπρόσωπο του πολιτικού ντοκιμαντέρ από το Ισραήλ, παρουσιάζοντας μια επιλογή αντιπροσωπευτικών ταινιών του. Γεννήθηκε στην Χάιφα το 1964 εργάστηκε ως φωτογράφος στο Τελ Αβίβ και το 1985 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και ο δημιουργός άρχισε να προβάλει το έργο του με μια εναλλακτική, τολμηρή ανάγνωση του αδιεξόδου Ισραηλινών – Παλαιστινίων, η οποία συχνά τον έχει φέρει αντιμέτωπο με λογοκρισία και αντιδράσεις.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ “Aqabat Jaber: Passing Through” που καταγράφει τη σκληρή καθημερινότητα των παλαιστίνιων απόκληρων που διαιωνίζεται εδώ και γενιές στον ομώνυμο προσφυγικό καταυλισμό, μέσα από μια μάταιη προσμονή για επιστροφή, το “Route 181, Fragments of a journey in Palestine-Israel” στο οποίο αποτυπώνονται οι εύθραυστες δυναμικές ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, το “Jaffa The Orange’s Clockwork” που μιλά για το χρονικό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με αφετηρία το περίφημο πορτοκάλι με την επωνυμία “Γιάφα”, το “Izkor: Slaves of Memory” ασκώντας δριμύ κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα και το στρατό, το “Τhe Specialist” ο σκηνοθέτης διαπιστώνει πώς το απόλυτο κακό μπορεί να «ανθήσει» μέσα σε καθετί φυσιολογικό και συνηθισμένο οπτικοποιώντας το βιβλίο της θεωρητικού Χάνα Άρεντ “Eichmann in Jerusalem: A Report on the Banality of Evil” και το “I Love You All” η οποία είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία-απολογισμό της θητείας του και να κριτικάρει την τυφλή πίστη στο καθήκον, αλλά και την αυταπάτη που γεννά κάθε πολιτική ουτοπία.

Το 14ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από τις 9 με 18 Μαρτίου ενώ εδώ μπορείς να διαβάσεις και περισσότερα για το πρόγραμμα του. Παρακάτω μπορείς να δεις το τρέιλερ “Mustafa’s Sweet Dreams” του Άγγελου Αμπάζογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*