Οι πρώτες ταινίες από τις 18ες Νύχτες Πρεμιέρας

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας φέτος ενηλικιώνεται. Κλείνει τα 18 του χρόνια και ετοιμάζει να κάνει την δική του Rêv(e)olution με σπουδαίες ταινίες από τον χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Στο περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, που κυκλοφόρησε σήμερα, υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες για τις ταινίες που θα παιχτούν αλλά και για κάποια από τα αφιερώματα που μας επιφυλάσσουν οι 18ες Νύχτες Πρεμιέρας, που θα διεξαχθούν από τις 19-30 Σεπτεμβρίου.

Το γιαπωνέζικο στούντιο Nikkatsu, το πιο παλιό μεγάλο στούντιο της Ιαπωνίας, κλείνει φέτος τα 100 του χρόνια και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας το γιορτάζει. Το στούντιο αυτό είναι γνωστό για πολλών ειδών ταινίες, από πολεμικά δράματα μέχρι και κωμωδίες, ενώ από το 1974 μέχρι και το 1985 έκανε και πολλές ροζ ταινίες με BDSM αναφορές. Στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα παιχτούν πολλές και σπάνιες ταινίες από το στούντιο αυτό που για όλα τα γούστα.

Ο νικητής του βραβείου Teddy στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, το “Keep the Lights On” του Ira Sachs θα προβληθεί κι αυτό στις 18ες Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόκειται για την ιστορία του ντοκιμαντερίστα Erik και του όμορφου αλλά και του όμορφου, κρυφού, γκέι δικηγόρου Paul όπου γνωρίζονται και γρήγορα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια σχέση όπου ο καθένας προσπαθεί να καταπολεμήσει τα δικά του «όχι» και τους εθισμούς του. Η φωτογραφία είναι του Θύμιου Μπακατάκη.

Ένα άλλο αφιέρωμα του Φεστιβάλ θα είναι και στον σκηνοθέτη Whit Stillman. Θα παιχτούν όλες οι ταινίες του (4 στον αριθμό) ενώ θα παρουσιάσει και την νέα του ταινία “Damsels in Distress” με την Greta Gerwig όπου ένα τρίο από κοπέλες φέρνουν τα πάνω κάτω στο ανδροκρατούμενο κολέγιο του Seven Oaks. Girl Power FTW! Οι ταινίες του φέρνουν λίγο στο στυλ του Wes Anderson και στο χιούμορ των τηλεοπτικών “Girls” και σίγουρα θα είναι ένας από τους σκηνοθέτες που θα μιλάμε για καιρό.

Το τμήμα του ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ θα προβάλει το “Marina Abramovic: The Artist Is Present”, ένα ντοκιμαντέρ για την Σερβικής καταγωγής εκκεντρικής περφόρμερ Marina Abramovic όπου την ακολουθεί καθώς προετοιμάζεται για μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το “Faith, Love and Whiskey” της Kristina Nikolova, θα παιχτεί στο τμήμα Πανόραμα του Φεστιβάλ. Πρόκειται για την ιστορία μιας Βουλγάρας που ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο Αμερικάνο, παθαίνει κρίση πανικού και επιστρέφει πίσω στην χώρα της. Εκεί συναντά ένα παλιό της φίλο και τον ερωτεύεται. Τα πράγματα όμως περιπλέκουν όταν ο πρώην αρραβωνιαστικός της φτάνει στην πόλη ψάχνοντάς την.

Το “Shut Up and Play the Hits” είναι ένα από τα πολλά μουσικά ντοκιμαντέρ που θα παιχτούν και φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας. Πρόκειται για την τελευταία συναυλία των LCD Soundsystem στις 2 Απριλίου 2011 στο Madison Square Garden, λίγο πριν διαλυθούν.

Αυτά για την ώρα. Περισσότερες πληροφορίες για το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που δεν έγινε μόνο θεσμός αλλά και εθισμός, μπορείτε να διαβάσετε και στο επίσημο site τους. Περισσότερες ταινίες και περισσότερα νέα θα σας τα παρουσιάζουμε κι εμείς εδώ με το που γίνονται γνωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*