Οι Νύχτες Πρεμιέρας συμπληρώνουν 20 χρόνια και οι πρώτες ταινίες είναι εδώ!

Αυτές είναι οι πρώτες ταινίες των επετειακών Νυχτών Πρεμιέρας

 

2807AFISSA_NYXTES_A4_ESPA

Το αγαπημένο μας κινηματογραφικό φεστιβάλ, οι Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφουν για ακόμη μια φορά αυτό το φθινόπωρο, κρατώντας μας συντροφιά από τις 17, έως και τις 28 Σεπτεμβρίου και έτοιμο να μας συνεπάρει με τις προσεγμένες του επιλογές, τα μοναδικά μουσικά του ντοκιμαντέρ και την διαρκή του υποστήριξη στους ανερχόμενους, Έλληνες δημιουργούς.

Κλείνοντας αισίως είκοσι χρόνια, το ιστορικό φεστιβάλ της Αθήνας αποκάλυψε μερικές από τις ταινίες που θα προβάλει αυτή την χρονιά και που όπως μπορούμε να συμπεράνουμε σε πρώτη φάση, μάλλον θα είναι και μια από τις καλύτερες.

Ξεκινώντας με το Διαγωνιστικό Τμήμα, εκεί θα δούμε το «10.000 Κm» του Carlos Marques-Marcet, μια ιστορία αγάπης με…χιλιομετρικά εμπόδια, καθώς και το «΄71» του Yann Demange, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ του Βερολίνου και πραγματεύεται την ιστορία ενός στρατιώτη που εγκαταλείπεται κατά λάθος από την μονάδα του, έπειτα από μια μια εξέγερση στους δρόμους του Belfast, στο 1971.

Στο πρόγραμμα του Διαγωνιστικού, ‘Μουσική και Φιλμ’, θα συναντήσουμε τα «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets», καθώς και το πολυαναμενόμενο «20.000 Days on Earth», ένα ντοκιμαντέρ που αφορά στις 20.000 μέρες ζωής του Nick Cave στον πλανήτη Γη.

2e2d0b90-0c08-c623-3ef0-b60436217e1c

Στην κατηγορία των αφιερωμάτων σε ξεχωριστούς δημιουργούς, θα απολαύσουμε φέτος τα έργα του ιδιαίτερου Andrzej Zulawski, όπως το «Possession» και το «The Most Important Thing: Love», καθώς και αυτά του Robert Altman, ενός από τους επιδραστικότερους Αμερικανούς σκηνοθέτες/σεναριογράφους, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για ταινίες σταθμούς που υπέγραψε την δεκαετία του ’70, όπως τα «Nashville» και «Μ.Α.S.H».

Αγάπη μόνο και για την κατηγορία ‘Ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές’, όπου θα αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο το cinema, μέσα από το ντοκιμαντέρ του Steve James, «Life Itself», το οποίο πραγματεύεται την συναρπαστική ζωή του διασημότερου, Αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Roger Ebert.

Για ακόμη μια χρονιά το φεστιβάλ θα υποστηρίξει τις προσπάθιες των ανερχόμενων, Ελλήνων δημιουργών μέσα από το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, ενώ θα παρακολουθήσουμε και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα ντοκιμαντέρ των Ελληνίδων Βίκυ Βελλοπούλου και Χριστίνα Πιτούλη-«Εxcision» και «Bref» αντίστοιχα-για το αναχρονιστικό και απόλυτα βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής.

Την αφίσα της 20ης έκδοσης του φεστιβάλ, καθώς και του 4ου Athens Open Air Film Festival και το εξώφυλλο του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, φιλοτέχνησε ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης, Δημήτρης Αληθεινός, τιμώντας και συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην επέτειο για τις δύο δεκαετίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Ο Δημήτρης Αληθεινός έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις και είναι γνωστός για τα διεθνούς εμβέλειας έργα του Κατακρύψεις και Υποστηρίζοντας τους Πολιτισμούς του Κόσμου, που ευαισθητοποιούν το κοινό σε θέματα ζωτικής σημασίας, κάτι που πολλές φορές κάνει και ο κινηματογράφος.

 

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ