26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου: Holy Mountain

...
26ο πανόραμα ευρωπαικού κινηματογραφου holy mountain

holy-mountain (1)Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Ένας τύπος που μοιάζει πολύ με τον Ιησού, αφού γίνεται καλούπι για… σουβενίρ Χριστούς, καταλήγει μέρος μιας περίεργης τελετής, στην οποία γνωρίζει επτά πρόσωπα. Το καθένα αντιπροσωπεύει κι από έναν πλανήτη του ηλιακού συστήματος και όλοι μαζί, παρέα με τον «δάσκαλό» τους, αποφασίζουν να ταξιδέψουν μέχρι το «Ιερό Βουνό» και να πάρουν την θέση των εννέα αθάνατων θεών. Κι αν η παραπάνω περιγραφή σας έδωσε την εντύπωση πως θα βρείτε έστω και στοιχειώδη συμβατική αφήγηση στο δεύτερο μεγάλο πόνημα του Jodorowsky, γελαστήκατε.

Η ταινία που χρηματοδοτήθηκε από τον manager των Beatles, αφού ο John Lennon είχε ξετρελαθεί με την πρώτη underground επιτυχία του Jodorowsky, «El Topo», κινείται σε καθαρά σουρεαλιστικά πλαίσια, με την προσθήκη μυστικιστικών, ιεροτελεστικών και θρησκευτικών στοιχείων, δοσμένων πέρα για πέρα προκλητικά. Θρησκευτικά σύμβολα κουρελιάζονται, ανθρώπινα κόπρανα γίνονται χρυσάφι, ανδρικά μόρια πετσοκόβονται, ενώ οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι κυβερνητικές στρατηγικές γίνονται αντικείμενο ευφυούς σάτιρας σε σημείο… overdose. Φυσικά, μιας και ο ίδιος ο δημιουργός ορίζει τα φιλμ του ως όχι απλώς εικόνες που θα έβλεπες αν έπαιρνες LSD, αλλά ως το ίδιο το χάπι, δεν μπορεί κανείς να πει περισσότερα για την ταινία. Απλώς κάθεσαι απέναντί της και αφήνεσαι στην εμπειρία. Κι όπου σε βγάλει.

Δείτε το πληρες πρόγραμμα του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*