26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου: In Bloom και Philomena

...
philomena

in bloom

In Bloom

 To In Bloom έρχεται από τη Γεωργία και διαδραματίζεται 1992, ένα χρόνο μετά την απόσχιση της χώρας από την πρώην Σοβιετική ένωση. Ο χρόνος είναι απαραίτητος για την κατανόηση της ιστορίας που παρουσιάζει μια χώρα αμήχανη με διάχυτη την ανασφάλεια των χαρακτήρων απέναντι στα όπλα, τη βία, τις πολεμικές συγκρούσεις και την υποβόσκουσα πολιτική ατμόσφαιρά. Δεν είναι όμως ένα πολεμικό φιλμ, δεν υπάρχει ούτε μια σκηνή που να δείχνει τους πολέμους που γίνονταν την εποχή αυτή σε διαφορές περιοχές της χώρας.

Αντ’ αυτού επικεντρώνεται στην πολύ δυνατή ανθρώπινη ιστορία της, με δύο πολύ ταλαντούχες μικρές πρωταγωνίστριες που θα υπερβούν τα όρια της ηλικίας τους και θα αντιμετωπίσουν τον έρωτα, το συμβιβασμό, το έγκλημα και την λύτρωση. Ο σκηνοθέτης μαζί με τον πολύ καλό διευθυντή φωτογραφίας μας ενσωματώνουν πλήρως σ’ αυτό το ασταθές πολιτικό και συναισθηματικό σκηνικό και πλάθουν τους χαρακτήρες τους όπως η εφηβεία διαμορφώνει τους αυριανούς ενηλίκους. Με σκληρότητα, αποφασιστικότητα αλλά και ευαισθησία.

Βαθμολογία: 4/5

Δημήτρης Ασπρολούπος

philomena

Philomena

Η Philomena Lee πέρασε τα εφηβικά της χρόνια σε μοναστήρι καλογριών, όπου θεωρούμενη «έκπτωτη» έμεινε έγκυος, ήρθε αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο των καθολικών και το παιδί της πουλήθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. 50 χρόνια ψάχνει το χαμένο της παιδί, και φαίνεται πως βρίσκει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην δημοσιογράφου, MartinSixsmith, που εκδιωγμένος από το πόστο του αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση της στα πλαίσια κοινωνικού ρεπορτάζ. Η, ουσιαστικά, σοβαρή επιστροφή του StephenFrears μετά τη «Βασίλισσα» του 2006, δε συνιστά τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα.

Το σενάριο του SteveCoogan(μαζί με τον JeffPope) είναι μεστό και απομακρυσμένο από υπερβολικά μελοδράματα και μαζί με τις θαυμάσιες ερμηνείες είναι το σημείο αναφοράς του φιλμ. Όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής, η JudieDench είναι ακλόνητο φαβορί για την οσκαρική πεντάδα, ενώ και ο SteveCoogan αποτελεί ένα πολύ καλό «ποντάρισμα» για το αντίστοιχο αγαλματίδιο του Β’ Ανδρικού ρόλου, αλλά και για το διασκευασμένο σενάριο. Με σημεία έντασης και συγκίνησης, μαεστρικά ενορχηστρωμένα σε σημείο που «σπάνε κόκαλα», το Philomena είναι μία ταινία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Βαθμολογία: 4,5/5

Παναγιώτης Μήτσικας

Δείτε όσα είδαμε στο 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Δείτε το πληρες πρόγραμμα του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*