26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου: The Invisible Woman

...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή

the invisible woman

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο της Claire Tomalin, το “Τhe Invisible Woman” αποτελεί την κινηματογραφική μετενσάρκωση της ιστορίας του Charles Dickens και της νεαρής ερωμένης που απέκτησε ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, θέτοντας έτσι την οικογένεια και την φήμη του κάτω από το ανηλεές ενδιαφέρον των απανταχού θαυμαστών.

Με τον Ralph Fiennes να αναλαμβάνει τόσο τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και τα σκηνοθετικά ηνία, η ταινία δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι κάτι λιγότερο από αυτό που είδαμε: μια εντυπωσιακά φωτογραφημένη ιστορία που παραμένει πιστή στην λογοτεχνική της πηγή. Εκτός βέβαια από τον ειδυλλιακό, αγγλικό βουκολισμό των πλάνων, η ταινία χαρακτηρίζεται από ένα άκρως προσεγμένο και εξαιρετικά καλοφτιαγμένο κοστουμικό κομμάτι, καθώς και από μια ‘σοβαρή’ σκηνοθεσία εποχής που σιγοντάρει ιδανικά την πολύ καλή ερμηνεία της Felicity Jones. Παρόλα αυτά η ταινία μοιάζει στο σύνολό της αρκετά απροσδιόριστη, με ένα σενάριο που δεν φαίνεται να αναπτύσσεται πλήρως (ενδεχομένως να μη μπορεί κιόλας) και μια καμερίστικη ματιά που μοιάζει πολλές φορές να καδράρει πάνω στα ασήμαντα, την ίδια στιγμή που η εξελικτική πορεία της έχει μια χαρακτηριστική βραδύτητα που αποσυντονίζει, παρά την ομορφιά των σκηνών της.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ιδανική ταινία εποχής, αν το σενάριο ήταν κατάτι περισσότερο φροντισμένο και η ένταση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές πολύ πιο απτή. Το “The Invisible Woman” δεν είναι μια κακή ταινία. Δεν είναι όμως και μια προσπάθεια την οποία θα θυμάσαι για καιρό.

Βαθμολογία: 2,5/5

Δείτε παρακάτω τι δήλωσαν ο Ralph Fiennes και η Felicity Jones για την ταινία

Δείτε όσα είδαμε στο 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*