26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου: In the family

...

in the familyΓράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Το In The Family δεν είναι μια συνηθισμένη ταινία  για την επιμέλεια ενός παιδιού από έναν gay πατέρα. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του σεναριογράφου/σκηνοθέτη/πρωταγωνιστή Patrick Wang είναι αρκετά διαφορετικό από τις συγγενείς ταινίες που έχουμε δει κατά καιρούς στο σινεμά. Καταρχάς από άποψη ρυθμού. Αντί να βιαστεί να περιγράψει την ιστορία του με σύντομες σκηνές που απομονώνουν το θεατή από την συναισθηματική ταύτιση με τον πατέρα, παίρνει το χρόνο του και σε κάνει συμμέτοχο στη δύσκολη αυτή πορεία που πρέπει να διαβεί ο πρωταγωνιστής για να κερδίσει το αυτονόητο.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 2008, πριν ακόμα γίνει ο γνωστός χαμός με τους gay γάμους και την νομιμοποίηση τους σε διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α. Οι «εξ αγχιστείας συγγενείς» του Joey είναι παρόντες και δεκτικοί όπως αρχικά φαίνεται μιας εντελώς τρυφερής και σχεδόν ιδανικής πατρότητας από ένα gay ζευγάρι που δεν διαφέρει καθόλου από οποιοδήποτε άλλο. Περνάνε μαζί τις γιορτές και συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο σαν «κανονική» οικογένεια. Μέχρι το χαμό του δικού τους ανθρώπου, ενός εκ των δύο γονέων. Οι νόμοι, οι διαθήκες, τα κληρονομικά μπαίνουν ανάμεσα στη θλίψη, την απώλεια και την αποδοχή του χαμού ενός ανθρώπου. Και το παιδί γίνεται αντικείμενο διεκδίκησης.

Ο σκηνοθέτης μιλάει με εργαλείο την ανάμνηση για να μας αποκαλύψει τμηματικά την ιστορία όσο και όποτε πρέπει. Μακριά από δακρύβρεχτες εξάρσεις όπως έκαναν στο παρελθόν ταινίες όπως το Philadelphia και το Any Day Now, και χωρίς τους κλισέ μελοδραματισμούς του The Next Best Thing μετατρέπει μια πολυπαιγμένη ιστορία σε μια ειλικρινή ταινία για την απώλεια, την ηθική της πατρότητας και την συμφιλίωση με το δίκαιο που υπερβαίνει νομούς και διατάξεις.

Δείτε όσα είδαμε στο 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Δείτε το πληρες πρόγραμμα του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*