300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας – 300: Rise of an Empire (2014)

  Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης Σκηνοθεσία: Noam Murro Σενάριο: Zack Snyder, Kurt Johnstad, (βασισμένο στο κόμικ του) Frank Miller Πρωταγωνιστούν: Sullivan Stapleton, Rodrigo Santoro, Eva Green,...


 

Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης


Σκηνοθεσία: Noam Murro
Σενάριο: Zack Snyder, Kurt Johnstad, (βασισμένο στο κόμικ του) Frank Miller
Πρωταγωνιστούν: Sullivan Stapleton, Rodrigo Santoro, Eva Green, Rodrigo Santoro
Διάρκεια: 102’
Χώρα: Η.Π.Α.
Διανομή: Village Films

 

Poster

Οι 300, 2 τα κάνουν… θάλασσα σε μια ιστορία χωρίς σασπένς και τους σώζει μόνο η Eva Green, η καλύτερη κακός που είδαμε πρόσφατα με διαφορά… στήθους!

Η Άνοδος Της Αυτοκρατορίας εστιάζει στην ιστορία του Αθηναίου στρατηγού Θεμιστοκλή(Sullivan Stapleton) και της ναυάρχου του Περσικού Στόλου, Αρτεμισίας (Eva Green), οι οποίοι θα ηγηθούν των αντίπαλων στόλων σε σειρά ναυμαχιών για την καταστροφή ή την επιβίωση των Ελλήνων.

Έχοντας ως κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, η σύγκρουση Ελλήνων και Περσών μεταφέρεται στη θάλασσα. Μπλέκοντας, όμως και διαστρεβλώνοντας την ιστορία, με καθαρά προπαγανδιστικούς-εισπρακτικούς σκοπούς, η Άνοδος της Αυτοκρατορίας, αποτελεί μια, από κάθε άποψη, επανάληψη των 300, χωρίς την πρωτοτυπία ή την φρεσκάδα της πρώτης ταινίας. Η έλλειψη υποβάθρου για τους χαρακτήρες και ειδικά για τον Θεμιστοκλή, ο οποίος είναι περισσότερο χάρτινος, από ότι στο κόμικ, μαζί με την δυσνόητα, ραμμένη ιστορία κουράζουν γρήγορα, ενώ η σκηνοθεσία πάσχει σαν διαφημιστικό σποτάκι, όπως αυτά στα οποία έχει προϋπηρεσία ο νέος σκηνοθέτης Noam Murro.

Ο μόνος χαρακτήρας που αναπτύσσεται είναι της Αρτεμισίας, όπου με έναν σκοτεινό αισθησιασμό η Eva Green δίνει έναν κακό που θα του άξιζε μια δική του ταινία. Ραδιούργα, αμοραλιστική, εκδικητική και απόλυτα φονική, κλέβει εύκολα την παράσταση και χωρίς την ερωτική σκηνή. Στα θετικά της ταινίας, επίσης, είναι η ικανοποίηση που θα προσφέρουν στους φαν οι ναυμαχίες, το άφθονο αίμα και οι σκηνές μάχης, οι οποίες έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο το νερό, χωρίς όμως το cool στυλ, φονικής μηχανής των Σπαρτιατών των 300.

Από την άλλη, όμως, όποτε η ταινία έχει μια εντυπωσιακή σκηνή, την ακολουθεί ένα χιλιοπαιγμένο τσιτάτο με αποτέλεσμα να χαλάει την όποια ατμόσφαιρα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απόλυτα άκυρη, βάση υπόθεσης, ερωτική σκηνή. Εκτός του ότι αποτελεί αντιγραφή της αντίστοιχης σκηνής της Eva Green με τον Johnny Depp, από το Dark Shadows, δεν κολλάει πουθενά και καταστρέφει το όποιο κλίμα έφτιαχνε μέχρι τότε η ταινία. Οι φιλότιμες προσπάθειες της πρωταγωνίστριας και οι μικρές εμφανίσεις των πρωταγωνιστών της πρώτης ταινίας, δεν θα σώσουν την κατάσταση.

Οι original 300, ήταν μια ποπκορνική περιπέτεια, που βλέπουμε άνετα ξανά και ξανά. Η πρωτοτυπία της στην μορφή και το δομικά, αξιοπρεπές της σενάριο της έδωσαν την δυνατότητα να κρύψει κάτω από το χαλί την αντιδραστικότητα μερικών ιδεών του δημιουργού της. Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας από την άλλη, έχει τέτοιες χτυπητές αδυναμίες και έλλειψη πρωτοτυπίας, που η προπαγανδιστικότητα της γίνεται σε ορισμένα σημεία εξαιρετικά εμφανής. Οι Πέρσες(δηλαδή οι Ιρανοί, μοίαζουν με ξαδελφάκια του Μπιν Λαντεν!) εκπροσωπούν την καταπίεση και την τυραννία. Οι Έλληνες(δηλαδή η πολιτισμένη Δύση) εκπροσωπούν την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Η Αρχαία Αθήνα είναι τόσο δημοκρατική μάλιστα, που στα καράβια τους δεν έχουν καν σκλάβους!!! Η Δημοκρατία κλίνεται σε όλους τους τόνους, για να δικαιολογηθούν πολιτικές καταστάσεις του σήμερα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις προοδευτικές κατακτήσεις των αρχαίων Αθηναίων.

Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας αποτελεί ένα ακόμη σίκουελ-αντιγραφή, που πατώντας στην συνταγή της πρώτης ταινίας προσπαθεί να μαζέψει μερικά εύκολα εισιτήρια. Το κακό είναι ότι μυρίζει έντονα ξαναζεσταμένο φαγητό, της λείπει ο θετικός κεντρικός χαρακτήρας και η όποια δυνατότητα να σε εκπλήξει. Οι ναυμαχίες θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου, αλλά τα μεσοδιαστήματα θα τα γεμίσει μόνο το μπούστο της Eva Green και ένα από τα καλύτερα punchline που ακούσαμε φέτος!

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ