Όταν οι ήρωες απευθύνονται σε σένα. Δες το βίντεο

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Ένας απ’ τους τρόπους με τους οποίους εφαρμόζεται ο μεταμοντερνισμός στον κινηματογράφο είναι η αυτοαναφορικότητα. Αυτοαναφορικότητα σε μια ταινία έχουμε όταν το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα του οποίου είμαστε θεατές, χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα και μέσα για να μας ξεκαθαρίσει ότι παρακολουθούμε μια τεχνητή και όχι ρεαλιστική πραγματικότητα. Με λίγα λόγια γκρεμίζει τη ψευδαίσθηση που υπό κανονικές συνθήκες επιδιώκουν οι δημιουργοί και αντ’ αυτού σου υπενθυμίζει ότι είσαι σε μια σκοτεινή αίθουσα και παρακολουθείς ταινία.

Η αυτοαναφορικότητα συναντάται πιο συχνά σε κωμωδίες και ιδιαίτερα παρωδίες με σκοπό το γέλιο. Το ‘Scary Movie’  και το ‘Top Secret’ είναι δύο από τα πιο προφανή παραδείγματα. Πολλές φορές βέβαια χρησιμοποιείται πιο δημιουργικά για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ταινίας, όπως συμβαίνει  με μεγάλη επιτυχία στο ‘Scream’ και στο ‘Funny Games’ του Haneke.

Ένας πολυχρησιμοποιημένος και παιχνιδιάρικος τρόπος που εφαρμόζεται η αυτοαναφορικότητα είναι όταν ο ήρωας της ταινίας απευθύνεται σε β’ πρόσωπο στο θεατή που παρακολουθεί. Το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου λοιπόν, γίνεται όταν οι ήρωες κοιτάζουν άμεσα στο φακό της κάμερας, που γι’ αυτούς αποτελεί τον τέταρτο τοίχο του σκηνικού στο οποίο βρίσκονται, ενώ για σένα το παράθυρο(κάδρο/ σκηνή) μέσα από το οποίο παρακολουθείς το ίδιο σκηνικό.

Ποιος δε θυμάται την Αμελί να ψιθυρίζει μες στον κινηματογράφο ότι της αρέσει να παρακολουθεί τα πρόσωπα των θεατών κατά τη διάρκεια της ταινίας; Ή το πονηρό χαμόγελο που σου δίνει ο Νόρμαν Μπέιτς στο τέλος του ‘Ψυχώ’; Αυτές κι άλλες πολλές αγαπημένες σκηνές μάζεψε από 54 ταινίες ο κινηματογραφόφιλος Leigh Singer και μας τις παρουσιάζει στο πανέμορφο βίντεο παρακάτω.

Καλή προβολή. Ναι, σε σένα απευθύνομαι.

Breaking the 4th Wall Movie Supercut from Leigh Singer on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ