Πέντε ευρωπαϊκές σειρές που θα έπρεπε να παρακολουθείτε ήδη

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν να προσφέρουν πολλά στον τομέα τηλεόραση

Επικές και τεράστιου budget σειρές όπως «Game of Thrones» ή «The Walking Dead» που παίζονται τώρα στους δέκτες μας κατευθείαν από την Αμερική ναι μεν είναι καλή τηλεόραση, από την άλλη όμως επισκιάζουν πολύ αξιόλογα ευρωπαϊκά δημιουργήματα -ίσως όχι και τόσο επικού βεληνεκούς, αλλά σίγουρα αξίζουν ισάξιο μέρος της προσοχής μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πέντε καλύτερες ευρωπαϊκές σειρές που παίζονται τώρα και μπορούν να συναγωνιστούν άνετα με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η αμερικάνικη τηλεόραση :

«Les revenants» (The Returned, Γαλλία)

Σε μια μικρή ορεινή κωμόπολη κάπου στη Γαλλία, πέντε νεκρά μέλη της κοινότητας επιστρέφουν ταυτόχρονα πίσω στη ζωή, σε αυτό το εντυπωσιακό γαλλικό δράμα με μια σεζόν οκτώ επεισοδίων και μια δεύτερη που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο παραγωγής. Όχι, το «Les Revenants» δεν πρόκειται για μια ιστορία επιβίωσης όπου νεκρά εγκεφαλικά ζόμπι κυνηγούν τους ζωντανούς. Αυτοί οι άνθρωποι που «έχουν επιστρέψει» δεν θυμούνται ότι έχουν πεθάνει. Δεν έχουν εξαμολυθεί ανάμεσα στους όντως ζωντανούς για να σπείρουν τον όλεθρο ή για να φάνε μυαλά. Τα συναισθήματα και τα κίνητρά τους είναι ακριβώς αυτά που είχαν και πριν το θάνατό τους, ενώ δε η επιθυμία τους για αποδοχή, αγάπη και κατανόηση από τους ζωντανούς είναι ιδιαίτερα έντονη και, πάνω απ’όλα, πιο ανθρώπινη από ποτέ.

Το «Les Revenants» είναι ένα πολύ όμορφα κατευθυνόμενο δράμα, με εντυπωσιακές εικόνες της γαλλικής υπαίθρου. Οι ερμηνείες είναι ισχυρές από το σύνολο του καστ και υπογραμμίζεται θεματικά από μια καθηλωτική μουσική επένδυση της Σκωτσέζικης post-rock μπάντας Mogwai.

Τέλος, αν κρίνουμε από το «Resssurection» και το «The Returned», το «Les Revenants» διασκευάστηκε και στην Αμερικάνικη τηλεόραση.

 

«Bron/Broen» (The Bridge, Δανία/Σουηδία)

Συνεργασία δύο γειτονικών Σκανδιναβικών χωρών για την παραγωγή αυτής της crime δραματικής σειράς, η οποία επίσης διασκευάστηκε από την αμερικάνικη τηλεόραση και προβάλλεται από το κανάλι FX υπό την επωνυμία «The Bridge».

Στη μέση της γέφυρας Øresund που συνδέει την Κοπεγχάγη της Δανίας με το Malmö της Σουηδίας, βρίσκεται ένα νεκρό σώμα που πιθανολογείται να ανήκει σε μια Σουηδή πολιτικό. Το σώμα βρίσκεται κομμένο στα δύο στο ακριβές σημείο της γέφυρας που ορίζει το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, η αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση του εγκλήματος ανήκει στη δικαιοδοσία και της Δανίας, αλλά και της Σουηδίας. Μετά από περαιτέρω έρευνα, αποκαλύπτεται ότι τα δύο μισά του νεκρού σώματος ανήκουν σε δύο διαφορετικά άτομα. Την υπόθεση αναλαμβάνουν η Saga Norén από τη μεριά της Σουηδίας και ο Martin Rohde από της Δανίας.

 

«Äkta människor» (Real Humans, Σουηδία)

Το «Äkta människor» μάλλον θα γίνει η καινούρια αγαπημένη σας sci-fi σειρά. Η ιστορία διαδραματίζεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όπου ανδροειδή (ονομαζόμενα «hubots») έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων, συχνά με τους πιο οικείους τρόπους. Δεν πρόκειται φυσικά μόνο και μόνο για μια απλή αναφορά στα sex-bots -τα οποία υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο- αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι  συνδέονται με τα τεχνητά ευφυή όντα που ζουν στα σπίτια τους και, σε πολλές περιπτώσεις, υφίστανται ως μέλη της οικογένειάς τους. Κατά τη διάρκεια των δύο του σεζόν (20 επεισόδια), το «Äkta människor» ακολουθεί δύο οικογένειες και τις σχέσεις των μελών τους με τα hubots που έχουν εισέλθει στη ζωή τους, καθώς και μια ετερόκλητη ομάδα απελευθερωμένων hubots, τα οποία έχουν αποκτήσει  ελεύθερη βούληση και κατάφεραν να αποδράσουν από μια ζωή υπηρεσίας σε κάποιο σπίτι. Εργάζονται για να κερδίσουν την ελευθερία τους, αλλά βρίσκουν ως αντιπάλους τους ένα κοινωνικοπολιτικό κίνημα αντι-hubot που αυτοαποκαλείται «πραγματικοί άνθρωποι». Το «Äkta människor» είναι ευφυές, τολμηρό και σχεδόν προφητικό, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες τις οποίες ρισκάρει να φέρει η ανθρωπότητα όταν επιτρέπει στη τεχνολογία να εξυπηρετήσει τόσο πολλές λειτουργίες στη ζωή μας.

Η σειρά ωστόσο δεν έχει ανανεωθεί ακόμη για τρίτη σεζόν.

 

«Black Mirror» (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ακόμα μία σειρά που εξερευνά τις σκοτεινές δυνατότητες της τεχνολογικής μας κουλτούρας, το βρετανικό «Black Mirror» αποτελεί μια σειρά – ανθολογία που έχει ήδη συγκριθεί πολλάκις με σειρές-ορόσημα όπως το «The Twilight Zone».Κάθε του σεζόν είναι αυτοτελής με εντελώς διαφορετικό σκηνικό και καστ. Μια σειρά που θέτει μεγάλα, τρομακτικά και, κυρίως, απόλυτα σύγχρονα ερωτήματα που όλοι μας καθημερινά αποφεύγουμε να απαντήσουμε.

 

«Borgen» (The Castle, Δανία)

Το «Borgen» είναι ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό δράμα φερόμενο εκ Σκανδιναβίας και πάλι. Το «Borgen» επικεντρώνεται στην απροσδόκητη άνοδο της πρώτης (φανταστικής) γυναίκας πρωθυπουργού της Δανίας και κρατάει την ισορροπία του αριστοτεχνικά πάνω στη γραμμή μεταξύ ρεαλισμού και ιδεαλισμού, ενώ διερευνά επίσης μερικές φορές την αδύνατη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική σφαίρα. Η ιστορία της σειράς αυτής δεν στηρίζεται μονάχα στην κεντρική ερμηνεία της Birgitte Nyborg , αλλά το σύνολο του καστ είναι πολύ σωστά επιλεγμένο γι αυτή τη σειρά και τη διανθίζει καταλλήλως.  Το «Borgen» επεκτείνεται και στις πολιτικές μηχανορραφίες, στους διεφθαρμένους πολιτικούς και στις δολοπλοκίες μεταξύ κομμάτων. Με τρεις σεζόν ήδη στην παραγωγή του (30 επεισόδια), το «Borgen» θα σας κάνει να νοιαστείτε για την πολιτική της Δανίας όσο δεν είχατε ποτέ φανταστεί και θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό με την ατμόσφαιρά του.

 

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ