57ο ΦΚΘ: Δύο λαχνοί (Two Lottery Tickets)

Με μεράκι και μικρό budget, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος κατάφερε ωραία πράγματα

Στη σημερινή Ρουμανία, τρεις άντρες με οικονομικά προβλήματα αποφασίζουν να βάλλουν λεφτά για να αγοράσουν ένα δελτίο λόττο. Όταν συνειδητοποιούν όμως ότι συνέβη το απίστευτο και κέρδισαν 6.000.000 λέβα, αυτός που είχε το δελτίο εξομολογείται στους άλλους δυο ότι πριν μερικές μέρες του είχαν κλέψει την τσάντα δυο άντρες και μαζί και το λαχνό. Έτσι ξεκινάνε την αναζήτηση των κλεφτών.

Ένα ευχάριστο διάλλειμα από τις βαριές ταινίες του Φεστιβάλ, αυτή η κωμωδία δε θέλει μόνο να προκαλέσει γέλιο αλλά και να σχολιάσει τη ρουμάνικη κοινωνία. Βέβαια, επειδή εμείς από ρουμάνικη κοινωνία δε γνωρίζουμε και πολλά, θα αρκεστούμε στα κωμικά στοιχεία. Το χιούμορ της ταινίας πηγάζει κυρίως από την αφέλεια των τριών πρωταγωνιστών.

Αν θέλουμε να είμαστε αυστηροί, οι τρεις χαρακτήρες δεν είναι αρκετά ευδιάκριτοι μεταξύ τους. Είναι και οι τρεις αφελείς και οι ατάκες που ακούγονται πάνω κάτω θα μπορούσαν να ειπωθούν από τον καθένα. Ναι ο ένας είναι λίγο παραπάνω γόης, ο άλλος είναι συνωμοσιολόγος, αλλά και πάλι δεν μας πείθουν οι διαφορές τους. Από κει και έπειτα, σίγουρα κάποια στοιχεία της πλοκής αψηφούν τη λογική και τις πιθανότητες (κυρίως το τέλος) και οι χαρακτήρες είναι καρικατούρες, αλλά μιλάμε για κωμωδία, που ως είδος έτσι και αλλιώς έχει την υπερβολή ως αναγκαία συνθήκη. Τέλος, σε μια σκηνή, ένας πατέρας πάει να βγάλει τη ζώνη του και να χτυπήσει το παιδί του, το οποίο προκαλεί αμηχανία και σίγουρα όχι γέλιο.

Ο νεαρός σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Paul Negoescu, ήταν εκεί στο τέλος της προβολής, μαζί με τη διευθύντρια φωτογραφίας και έναν από τους τρεις πρωταγωνιστές (ο Alexandru Papadopol επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, 15 χρόνια μετά τη βράβευση του για Καλύτερη Ερμηνεία στο “Γερή Μπάζα” ή “Stuff and Dough”) για να απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών.  Αυτό που κρατήσαμε από τα όσα ειπώθηκαν, ήταν ότι όπως ανέφερε ο ίδιος, στη χώρα του οι άνθρωποι συχνά  γκρινιάζουν για τις ρουμάνικες ταινίες γιατί ασχολούνται πολύ με την επαρχία, έχουν ναρκωτικά, κακοποιούς, πόρνες. «Το θέμα είναι», είπε ο ίδιος, «ότι αν παρατηρήσατε, και στη δική μου ταινία υπάρχουν αυτά.» Χρησιμοποίησε επίτηδες αυτά τα στοιχεία, όπως τόνισε, για να σατιρίσει αυτήν την πραγματικότητα και να δείξει στους συμπατριώτες του ότι μπορεί να βγει γέλιο από όλα αυτά.

Εν ολίγοις, με μεράκι και μικρό budget, ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος κατάφερε ωραία πράγματα. Σίγουρα μια αξιόλογη συμμετοχή στο φετινό φεστιβάλ.

Δεύτερη προβολή σήμερα, Τετάρτη, στις 23.00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ