Ελληνικός κινηματογράφος στην 63η Berlinale

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Ο ελληνικός κινηματογράφος ετοιμάζεται να ανέβει προς Βερολίνο μεριά για το 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 7-17 Φεβρουαρίου. Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τέσσερις ελληνικές ταινίες θα παιχτούν στο Φεστιβάλ στα πλαίσια του Forum της Berlinale, δείχνουν περίτρανα πως ο ελληνικός κινηματογράφος συνεχίζει να ανθίζει, πάρα τις όποιες αντίξοες συνθήκες αλλά και συνεχίζει να προκαλεί ενδιαφέρον και τροφή για συζητήσεις.

Η πρώτη ταινία που ανακοινώθηκε είναι “Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά” της Ελίνας Ψύκου. Πρόκειται για την ιστορία του Αντώνη ο οποίος φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά.

Η επόμενη ταινία είναι το Fynbos του Χάρη Πατραμάνη, η οποία έκανε πρεμιέρα και στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Νότιο Αφρική. Μιλά για την ιστορία ενός εργολάβου ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας και ταξιδεύει με την γυναίκα του σε μια περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου για να κλείσει μια συμφωνία που πιστεύει πως θα τον σώσει οικονομικά. Αλλά όλα δεν πάνε όπως τα περίμενε.

Η Κόρη του Θάνου Αποστόλου, η οποία ήδη έχει κυκλοφορήσει εδώ από τον Οκτώβρη, μιλά για την ιστορία της δεκατετράχρονης Μυρτώς η οποία ψάχνει να βρει τον πατέρα της που έχει εξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύει ότι υπεύθυνος είναι ο συνέταιρος του, με τον οποίο διηύθυναν μία ξυλουργική αποθήκη, και για “ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη” η Μυρτώ απαγάγει τον οκτάχρονο γιο του, Άγγελο τον οποίο και κρατάει όμηρο στην αποθήκη.

Τέλος στην 63η Berlinale θα κάνει πρεμιέρα και το “Στο Λύκο” της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Aran Hughes το οποίο είναι ένα μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας το οποίο χρησιμοποιεί εικόνες με αλληγορικό τρόπο για να δείξει την φτώχεια και την οικονομική κρίση η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ