Το Psarokokalo επιστρέφει για 6η χρονιά

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Το Psarokokalo επιστρέφει! Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά φεστιβάλ που διεξάγονται στη πόλη, αυτό του Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας, ετοιμάζεται να δεχθεί παλιούς πιστούς αλλά και καινούργιους φίλους από τις 16 – 22 Φεβρουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο Nixon cinema.

Το φεστιβάλ αποτελεί µέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηµατογραφικής τέχνης και πρακτικής. Το πρόγραµµα του φεστιβάλ περιλαµβάνει προβολές βραβευµένων ταινιών µικρού µήκους από όλο τον κόσµο (διαγωνιστικό τµήµα), αφιερώµατα και ειδικές προβολές, παράλληλα οπτικοακουστικά δρώµενα, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι. Eνω από πέρσι έχει ξεκινησει το τµήµα «PsaroLoco Film Literacy» το οποίο είναι ένα παιδικό κινηµατογραφικό πρόγραµµα προβολών µε επιλεγµένες βραβευµένες ταινίες µικρού µήκους και οµαδικά εργαστήρια που σκοπός του είναι να µεταφέρει την κινηµατογραφική εµπειρία σε παιδιά και εφήβους. Το πρόγραµµα προωθείται για την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας του παιδιού και της δυνατότητας του να αποκωδικοποιεί εικόνες.

Το Διαγωνιστικό Τµήµα του φεστιβάλ περιλαµβάνει 58 επιλεγµένες ταινίες µικρού µήκους (µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και animation) από 32 χώρες. Μερικές από τις ταινίες που θα παιχτούν είναι “Mezzanine”, “Out of Erasers”, “Cross Country” και το “The lost town of Switez”. Στο αφιέρωμα “Πρόγραμμα 3×3” τρεις σκηνοθέτες, η Μάγια Βίτκοβα από τη Βουλγαρία, ο Άλεξ Μοντόγια από την Ισπανία και ο Μπάρτοτζ Κρολυχλικ από την Πολωνία, παρουσιάζουν 3 ταινίες απο τη φιλµογραφία τους. Επίσης σε συνεργασία µε το ευρωπαϊκό δίκτυο NISI MASA 45 νέοι κινηµατογραφιστές, χωρισµένοι σε οµάδες των τριών, ταξίδεψαν µε τρένο µέχρι την Κωνσταντινούπολη µε στόχο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η κάθε οµάδα να ολοκληρώσει µια ταινία. Διασχίζοντας 24 διαφορετικές πόλεις σε 18 χώρες κατέληξαν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2010 όπου ολοκλήρωσαν και πρόβαλαν τις ταινίες τους µετά από εξειδικευµένα σεµινάρια. Το αφιέρωμα “Istanbul Express” προβλήθηκε στην Εβδοµάδα Κριτικής στο φεστιβάλ των Καννών.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe υπάρχει και το αφιέρωμα “Atelier Highlights”. Μια σύµπραξη τριών πανεπιστηµίων απο τη Γερµανια (Filmakademie Ludwigsburg), τη Γαλλία (La Fémis) και την Αγγλία (NFTS) στόχος της οποίας ήταν η παραγωγή 6 ταινιών µικρού µήκους από µικτές οµάδες φοιτητών υπο την καθοδήγηση καταξιωµένων παραγωγών. Τέλος υπάρχει και επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης.

Επίσης θα υπάρχει και μια ηµερίδα με τίτλο “Νέα µοντέλα χρηµατοδότησης και διανοµής ταινιών» η οποία θα έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση των νέων µοντέλων χρηµατοδότησης και διανοµής κινηµατογραφικών έργων και την ανάπτυξη σκέψεων, διεξαγωγή κουβέντας και ως προς την εξέλιξή τους (και στην Ελλάδα) αλλά και ως προς την ανάλυση του µηχανισµού λειτουργίας τους. Παράλληλα με το φεστιβάλ θα διεξάγονται και πολλές εκθέσεις, πάρτι και πολλά άλλα events.

Για περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να επισκεφτείτε το επίσημο site του φεστιβάλ αλλά και να κάνετε like της σελίδας της στο Facebook και στο Myspace. To εισιτήριο θα κοστίζει €5 για κάθε δίωρη προβολή με ελεύθερη είσοδο σε σε ηµερίδες, έκθεσεις και στο Psarokokalo official party.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*