7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας: Ένα δύσβατο μα όμορφο κινηματογραφικό ταξίδι

...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας είναι και πάλι εδώ, έτοιμο να μας γνωρίσει δυσπρόσιτα φιλμικά μονοπάτια. Η 7η έκδοση της διοργάνωσης, επιστρέφει μετά από απουσία 3 ετών, χάρη στο πρόγραμμα «Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή» του ΕΣΠΑ και θα διαρκέσει από 17 έως 27 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και θα περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα, masterclasses, αφιερώματα σε σπουδαίες προσωπικότητες του κινηματογράφου, ταινίες μικρού μήκους, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις.

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, θα έχει την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελβετίας και θα είναι το Les Grandes Ondes (a l’Ouest) / Longwave του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ / Lionel Baier, μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.

OpeningFilm_LONGWAVE_Still2Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι 10 αυτές ημέρες πρωτοποριακού κινηματογράφου

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

 

Harun Farocki

-Χαρούν Φαρόκι: Ο πολυπράγμων κινηματογραφιστής και εν γένει καλλιτέχνης, είναι προσκεκλημένος του φεστιβάλ, ερχόμενος στη χώρα μας για πρώτη φορά. Το αφιέρωμα, τιτλοφορούμενο «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιόν;» έχει επιμεληθεί η σταθερή συνεργάτιδα του Φαρόκι, Άντγε Έμαν και θα περιλαμβάνει:

– 15 ταινίες του δημιουργού που καλύπτουν την περίοδο 1967-2009

– 7 video installations, τα οποία θα φιλοξενηθούν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

– Masterclass του καλλιτέχνη στις 25 Οκτωβρίου στο Goethe-Institut της Αθήνας

US director Martin Scorsese (C) poses with US writer Kent Jones (L), Efe Cakarel (2ndR), the founder and CEO of The Auteurs , Chris Hyams, the founder at B-Side Entertainment, and Iraninan producer Hengameh Panahi (R)-Πέδρο Κόστα: Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης, πολυσυζητημένος, και με το προσωνύμιο «Ο Σάμιουελ Μπέκετ του κινηματογράφου» θα βρεθεί κι αυτός στη χώρα μας. Με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Πορτογαλίας, θα παρουσιαστεί σχεδόν σύσσωμη η φιλμογραφία του και συγκεκριμένα 5 μεγάλου μήκους ταινίες, 2 ντοκιμαντέρ και 4 μικρού μήκους ταινίες.

RR_Portrait2_CFGG1_209_Rossellini01 -Ρομπέρτο Ροσελίνι: Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα παρουσιαστούν 6 ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του Ιταλού νεορεαλιστικού μαέστρου, στα πλαίσια του The Rossellini Project. Αυτές θα είναι οι εξής: Η μηχανή που σκοτώνει τους κακούς, Ταξίδι στην Ιταλία, Ινδία, Στρόμπολι, Αγάπη, Ρώμη ανοχύρωτη πόλη.

ΤΜΗΜΑΤΑ

 ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ + ΟΧΙ / 2 NARRATE OR NOT   (Διαγωνιστικό)

2NA_you_make_me_feel_so_young_still1Πως μετράς το μέγεθος μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης; Είναι αλήθεια ή απλώς μία κατασκευή; Σε αυτά και πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα θα μας απαντήσει το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβαλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου με τίτλο ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΑ + ΟΧΙ, μέσα από δέκα (10) ταινίες, εννέα μεγάλου μήκους και μια μικρού, παραγωγής 2012-2013, που επιχειρούν να αποτυπώσουν, κάθε μια από τη σκοπιά της, την υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης. Η επιμέλεια είναι της Νίνας Βελιγράδη, με βραβείο 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post-production από την εταιρεία Authorwave.

Η πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Νικόλ Μπρενέζ (πανεπιστημιακό και θεωρητικό του κινηματογράφου), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτρια), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτρια), Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντή φωτογραφίας) και Χρήστο Μήτση (κριτικό κινηματογράφου).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ/FILM FRONTS

FFR_DoublePlay_Still1Τέσσερα φιλμ που θα επιχειρήσουν να ξεναγήσουν το κοινό στα δύσβατα μονοπάτια της πειραματικής κινηματογράφησης, απαρτίζουν το τμήμα που ονομάζεται ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ. Σε πρώτη ανάγνωση δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο κοινό σημείο σύγκλισης μεταξύ τους, αλλά κοιτάζοντας με προσοχή, θα μπορούσαμε να πούμε πως αφορούν την αναζήτηση. Πρόκειται για ένα νέο τμήμα, σε επιμέλεια του Βασίλη Μπούρικα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΩΡΑ!/GREEK CINEMA NOW!

GCN_Medea_still2Κινούμενο σε ένα ευρύ πλαίσιο κινηματογράφησης, που εκτείνεται από την avant-garde μέχρι την απολύτως low-budget, το τμήμα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΩΡΑ!» περιλαμβάνει 9 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το «Μήδεια κρείσσων των εμών βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού(παγκόσμια πρεμιέρα), αλλά και το συνοδευόμενο από πολύ καλά λόγια στο Βερολίνο, ντοκιμαντέρ «Στο Λύκο» της Χριστίνας Κουτσοσπύρου και του Άραν Χιουζ.

Κεντρική θέση στο τμήμα φέτος, έχει το αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο Έλληνα κινηματογραφιστή με βάση το Βερολίνο, ο οποίος ενώ βρίσκεται στο post-production της νέας μεγάλου μήκους ταινίας του (η πρώτη που γύρισε στην Ελλάδα) έρχεται ως προσκεκλημένος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για να παρουσιάσει όλες τις ταινίες του και να παραδώσει masterclass στο αθηναϊκό κοινό

SOME LIKE IT SHORT

SLIS_CheminFaisant_still1Όπως καταλαβαίνουμε από τον τίτλο, πρόκειται για τμήμα που περιλαμβάνει μικρού μήκους ταινίες, 10 τον αριθμό, από όλο τον κόσμο. Στόχος, να καταλάβουμε πως πέρα από το πρώτο βήμα για μία μεγάλου μήκους ταινία, τα φιλμάκια αυτά αποτελούν και μία αυθύπαρκτη κινηματογραφική φόρμα(αρχή που διέπει και τη δική μας στήλη της ταινιοθήκης). Όλες οι παραγωγές είναι της σεζόν 2012-2013.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

NK_ToPotami_still1-Το Ποτάμι/The River – Νίκος Κούνδουρος, 1998

Ο σκηνοθέτης, μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα λόγω των δύο διαφορετικών εκδόσεων της ταινίας, κατάφερε να δικαιωθεί. Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παρουσιάσει και τις δύο εκδοχές.

-ΟΧΙ(First Cut)/OXI(Πρώτη Εκδοχή) – Κεν ΜακΜαλλαν, 2013

Ο Βρετανός σκηνοθέτης, επιστρέφει με την νέα ταινία του, μία ελληνοαγγλική παραγωγή ως κινηματογραφική απάντηση στην τρέχουσα κρίση που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Το φιλμ πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

-The Red Bank/James Joyce: Τα τετράδια των ελληνικών του – Βουβούλα Σκούρα, 2013

Το θέμα της νέας ταινίας της Βουβούλας Σκούρα αφορά τα τετράδια των ελληνικών του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή. Η μη γραμμική αφήγηση του Βαγγέλη Ιντζίδη εικονοποιείται σαν παζλ, και τα γυρίσματά της έγιναν στην Τεργέστη, στην οποία έχει ζήσει ο Τζέιμς Τζόυς, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα.

-Riddles of the Sphinx/Αινίγματα της Σφίγγας – Λόρα Μάλβεϊ-Πίτερ Γουόλεν, 1977

Μία ταινία-σταθμός, σε νέα ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, όπου οι δύο σκηνοθέτες και σεναριογράφοι χρησιμοποιούν τη Σφίγγα ως έμβλημα για να εξετάσουν το οιδιπόδειο σύμπλεγμα.

-Educação Sentimental/Συναισθηματική Εκπαίδευση – Ζούλιο Μπρεσάνιε, 2013

Ο Μπρεσάνιε θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους Βραζιλιάνους σκηνοθέτες, γνωστός για τις low-budget παραγωγές του και τον ελάχιστο χρόνο που αφιερώνει σε γυρίσματα. Η Συναισθηματική Εκπαίδευση αφηγείται την ιστορία μιας ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στην Άουρεα, μια μοναχική δασκάλα, κι έναν νεαρό με τον οποίο έχει μια τυχαία συνάντηση – το είδος της συνάντησης που βρίσκουμε συχνά στη μυθολογία και τη λογοτεχνία

-Το Άλλο 80

Δεν πρόκειται για μία ταινία, αλλά τρεις, γυρισμένες τη δεκαετία του 1980. Το «Και ξανά προς τη δόξα τραβά»(1980) του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, «Το αίμα των αγαλμάτων»(1987) του Τώνη Λυκουρέση(νυν πρόεδρος του ΕΚΚ) και το «Ταξίδι στην πρωτεύουσα»(1980) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Οι ταινίες αυτές παρουσιάζουν με διαφορετικό κινηματογραφικό τρόπο τη δεκαετία του 80, εξ’ου και ο τίτλος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα: Κινηματογραφοφιλία Ξανά/Reinventing Cinephilia

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, 10.30-14.00, ημερίδα για επαγγελματίες του χώρου και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ανοιχτή στο κοινό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κινηματογραφικών Αρχείων(ACE). Ομιλητές θα είναι οι Μαρία Κομνηνού, Νικόλ Μπρενέζ, Λόρα Μάλβεϊ, Ρομπέρτο Κιέζι και Ζοσέ Μανουέλ Κόστα.

Συζητήσεις: Η Αθήνα Μιλάει/Athens Talks

Athens Talks 1: Οι Έλληνες σκηνοθέτες Κατερίνα Ευαγγελάκου, Μαργαρίτα Μαντά, Νίκος Κορνήλιος και Πέτρος Σεβαστίκογλου παρουσιάζουν αποσπάσματα των καινούριων ταινιών τους (works-in-progress) και ανοίγουν διάλογο με το κοινό.

Athens Talks 2: Η Νικόλ Μπρενέζ μας μιλά για Μια ιστορία της οπτικής αντί-πληροφόρησης από το 1913 έως σήμερα.

MasterclassesGCN_Karanikolas_Dir

-Αθανάσιος Καρανικόλας στο Goethe-Institut, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου: «Η τεχνική υποκριτικής του Σάνφορντ Μάισνερ / The Sanford Meisner Acting Technique».

-Χαρούν Φαρόκι στο Goethe-Institut, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20:00.

-Βιωματικό κινηματογραφικό εργαστήριο: Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία απευθύνεται σε ομάδες μαθητών δημοτικού, Δ΄- ΣΤ΄ τάξεων.  Μέσα από ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με το έργο και τα μυστικά του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Ζορζ Μελιές, και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες.

Εμψυχωτές Εργαστηρίου: Δαμιανός Βογανάτσης, Ισμήνη Ρούσσου

Συνεργάτης Εργαστηρίου: Τάνια Βαζελάκη

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ