7 φεστιβάλ που αξίζει να στείλεις την ταινία σου

Παρακάτω θα βρεις μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις, μέσα από κινηματογραφικά φεστιβάλ που συγκέντρωσε το περιοδικό MovieMaker.

Ετοίμασες την ταινία σου, είσαι σούπερ-περήφανος γι’ αυτή, και σκέφτεσαι πέρα από τα ελληνικά φεστιβάλ, να ανοίξεις τα φτερά σου (και αυτά του φιλμ σου) σε άλλες χώρες και ηπείρους. Και σκέφτεσαι, τι υπάρχει πέρα από τα κλασικά και μάλλον απαιτητικά φεστιβάλ του Βερολίνου, των Καννών, της Βενετίας, του Τορόντο, του Sundance;

Παρακάτω θα βρεις μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις, μέσα από κινηματογραφικά φεστιβάλ που συγκέντρωσε το περιοδικό MovieMaker μαζί με τις απαραίτητες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες διοργανώσεις αξίζουν τα χρήματα του entry fee.

fantasia-film-festival-620x400

Atlanta Film Festival 

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ατλάντα διοργανώνεται κάθε άνοιξη και πέρα από το πενθήμερο «Δημιουργικό Συνέδριο» που στήνεται στο πλαίσιό του, οι ιθύνοντές του εκδίδουν τους δικούς τους οδηγούς αυτοβοήθειας για κινηματογραφιστές, μαζί με podcasts, webinars και άλλο χρήσιμο υλικό για downloading. Όλα αυτά τα σεμινάρια και βοηθήματα καλύπτουν τους τομείς της παραγωγής, της διανομής, του μάρκετινγκ και της διοργάνωσης φεστιβάλ.

Brooklyn Film Festival 

Το νεοϋορκέζικο αυτό φεστιβάλ δεν χαρίζει μόνο 50.000 δολάρια σε βραβεία και υπηρεσίες στους νικητές του, αλλά και την ευκαιρία διανομής της ταινίας τους σε αίθουσες του «Μεγάλου Μήλου» για μία εβδομάδα. Γι’ αυτό άλλωστε, πέρα από κινηματογραφιστές, στο Φεστιβάλ δίνουν το «παρών» διανομείς, αιθουσάρχες, online distributors, αντιπρόσωποι μουσείων και γκαλερί, οι οποίοι γνωρίζουν τους filmmakers σε ειδικά events της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία κάθε Μάιο.

DC Shorts Film Festival 

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ουάσιγκτον μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κάνει καλύτερους τους συμμετέχοντες. Κι αυτό γιατί εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο τομέα: Το feedback. Το σύστημα αξιολόγησης ταινιών που καθιέρωσε η συγκεκριμένη διοργάνωση (με δική της πατέντα μάλιστα), επιτρέπει στους συμμετέχοντες να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά σκορ, σχόλια από θεατές των προβολών τους και την δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους της βιομηχανίας για περαιτέρω συζητήσεις. Το φεστιβάλ υποδέχεται τους φίλους των μικρού μήκους δημιουργιών κάθε Σεπτέμβριο.

Fantasia Film Festival

Διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι (Ιούλιος-Αύγουστος) στο Μόντρεαλ του Καναδά και συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των δημιουργών ταινίας φαντασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ταινία σου θα «χαθεί» στο χάος των ταινιών: Το φεστιβάλ απλώνει το πρόγραμμά του τρεις ολόκληρες εβδομάδες, ώστε κάθε δημιουργός να έχει την δική του δίκαιη ευκαιρία να προβάλλει την δουλειά του. Ίσως γι’ αυτό ο Κουεντίν Ταραντίνο είπε πως το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι «το πιο σημαντικό και δημισμένο φεστιβάλ genre στην ήπειρο της Αμερικής».

Palm Springs International Film Festival 

Η παρουσία διανομέων, έντονη. Τα βραβεία, άφθονα. Οι πρεμιέρες, πολλές. Το Φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς οργανώνει δύο διαφορετικά events κάθε χρόνο ένα Μεγάλου Μήκους και ένα Μικρού Μήκους ταινιών (Ιανουάριο και Ιούνιο αντίστοιχα). Σημείωσε πως δεν είναι λίγοι από τους ως τώρα νικητές της διοργάνωσης που έχουν φτάσει στη συνέχεια ως τα Όσκαρ.

Raindance Film Festival 

Ας έρθουμε λίγο και προς την Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται το Raindance, ένα από τα φεστιβάλ με την μεγαλύτερη «γεωγραφική διασπορά», αφού διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βανκούβερ, Τορόντο, Μόντρεαλ, Βουδαπέστη, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, αν θέλεις να «χτυπήσεις» το διεθνές κοινό, εδώ έχεις μια πολύ καλή ευκαιρία. Φέτος η διοργάνωση έχει ήδη ολοκληρωθεί – εδώ θα δημοσιευθούν πληροφορίες για την επόμενη. http://raindancefestival.org/

Iris Prize Film Festival

Διοργανώνεται επίσης κάθε Οκτώβριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας και είναι ένα από τα πιο φημισμένα LGBT κινηματογραφικά φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου. Το βραβείο του φεστιβάλ περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση, την στήριξη και την καθοδήγηση (αξίας 25.000 λιρών) για το νέο project του βραβευμένου. Αν λοιπόν η ταινία σου έχει να κάνει με gay theme, σημείωσε την ιστοσελίδα.

Δες εδώ περισσότερα ενδιαφέροντα φεστιβάλ ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο. http://www.moviemaker.com/archives/festivals/50-film-festivals-worth-the-entry-fee-2014/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ