71ο Φεστιβάλ Βενετίας – Μέρα Έβδομη (Il giovane favoloso)

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος Δεν μπορούν να έχουν όλες οι μέρες κάτι γκλαμουράτο ή έστω πολυαναμενόμενο. Σε ένα φεστιβάλ πάντα υπάρχουν και οι μέρες που το πρόγραμμα...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

il giovane favoloso

Δεν μπορούν να έχουν όλες οι μέρες κάτι γκλαμουράτο ή έστω πολυαναμενόμενο. Σε ένα φεστιβάλ πάντα υπάρχουν και οι μέρες που το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρεμιέρες ταινιών που δεν είναι κράχτες του φεστιβάλ. Τουλάχιστον όχι για όλο τον κόσμο. Γιατί για την Ιταλία , η ταινία Il giovane favoloso ήταν πολυσυζητημένη ήδη πριν την προβολή της. Καταρχάς αφορά τη βιογραφία του διάσημου σε όλο τον κόσμο Ιταλού ποιητή, Giacomo Leopardi που με το έργο του γεφύρωσε το κενό μεταξύ του διαγωνισμού και του ρομαντισμού. Και κατά δεύτερον πρωταγωνιστεί ο τοπικός γόης και μεγάλος σταρ της Ιταλίας Elio Germano.

Βαρεθήκατε; Και που να δείτε την ταινία! Η γλώσσα και ο λόγος του Leopardi έχουν μεταφέρθει σχεδόν αυτούσια σε μια ταινία 2,5 σχεδόν ωρών που φιλοδοξεί να μεταδώσει το πνεύμα και τη μεγαλειότητα του ποιητή. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι δυνατό καθώς η ποίηση δεν αφομοιώνεται σε 2,5 ώρες. Κατά δεύτερον είναι γεμάτη περιττές σκηνές που αν και δίνουν το κλίμα της εποχής και προβάλλουν τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, δεν προσθέτουν τίποτα στην ιστορία. Και τέλος η μουσική. Για να αποφύγει ο σκηνοθέτης να χαρακτηριστεί ακαδημαϊκός πρόσθεσε στο soundtrack μερικά τραγούδια του Sascha Ring των Moderat. Τα οποία εν είναι εκπληκτικά από μόνα τους, δεν έχουν καμία σχέση ή σύνδεση με το θέμα ή την ποίηση του Leopardi.

11475-Nobi_5

Η δεύτερη απογοήτευση της έβδομης μέρας του φεστιβάλ Βενετίας ήταν το γιαπωνέζικο Nobi ή αλλιώς Fires on the Plain. Ο σκηνοθέτης του, ο Shin’ya Tsukamoto έχοντας σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων και την τριλογία Tetsuo, έχει αποκτήσει σχεδόν cult status. Αυτό φάνηκε από τους τίτλους αρχής της ταινίας όπου έπεσαν χειροκροτήματα και μόνο με την εμφάνιση του ονόματος του. Στη συνέχεια κάτι στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έψαχναν γλυκοπατάτες για να φάνε μέχρι που ανατινάχτηκε το “νοσοκομείο” και ο μόνος επιζών προσπαθούσε να κρυφτεί και να σωθεί. Μην είναι η φρίκη του πολέμου το θέμα εδώ; Μην είναι τα άγρια ένστικτα του ανθρώπου που εκτονώνονται με το χειρότερο τρόπο; Μην είναι η νοστιμιά της γλυκοπατάτας; Ο σκηνοθέτης λέει ότι ζήσαμε πολύ καιρό με ειρήνη και έχουμε βολευτεί, οπότε είπε να μας ξεβολέψει αυτός. Δικό σας!

Ευτυχώς σήμερα παίζεται η νέα ταινία του Roy Anderson. Για να πάρετε μια γεύση δείτε το trailer.

Δείτε την ανταπόκριση της έκτης μέρας και την κριτική του The Cut

Δείτε την ανταπόκριση της πέμπτης μέρας και την κριτική του Manglehorn

Δείτε την ανταπόκριση της τέταρτης μέρας και την κριτική του Anime Nere

Δείτε την ανταπόκριση της τρίτης μέρας και την κριτική του 99 Homes

Δείτε την ανταπόκριση μας από τη δεύτερη μέρα και την κριτική του Birdman

Δείτε την ανταπόκριση μας από τη πρώτη μέρα

Δείτε το πλήρες διαγωνιστικό του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ