Το 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού της Αθήνας, το SFF-rated Athens, έχει εξελιχθεί, αργά αλλά σταθερά, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά φεστιβάλ της πόλης και για 7η συνεχή φορά ετοιμάζεται να υποδεχτεί όλους όσους αγαπούν το είδος των ταινιών αυτών. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2006 ως ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών του είδους, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε διεθνές φεστιβάλ, πάντα στον χώρο του Φανταστικού και φέτος επεκτείνεται σε δύο αίθουσες προβολών, στον Μικρόκοσμο και την αίθουσα προβολών του NIXON. Επίσης το Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους περιλαμβάνει 10 ταινίες (αντί για 8), οι ταινίες Μικρού Μήκους συμμετέχουν όλες στο Διαγωνιστικό και προβάλλονται όλες 2 φορές και τέλος εκτός από το Βραβεία Κοινού εγκαινιάζεται και Βραβεία Κριτικής Επιτροπής.

Από την πρώτη μέρα κιόλας το φεστιβάλ σε πάει ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη μιας και η ταινία που θα ανοίξει το 7ο SFF-rated Athens θα είναι η avant premiere του “John Carter” σε σκηνοθεσία του Andrew Stanton, μια μέρα πριν κυκλοφορήσει επίσημα στις αίθουσες. Πρόκειται για την μεταφορά του κλασσικού μυθιστορήματος του Edgar Rice Burroughs όπου ο John Carter (Taylor Kitsch) μεταφέρεται ξαφνικά από την Γη στον Άρη και βρίσκεται ανάμεσα στον πόλεμο δυο φυλών του πλανήτη. Εκεί συναντά την πριγκίπισσα Dejah Thoris όπου χρειάζεται απεγνωσμένα σωτηρία.

Η ταινία που καταλαμβάνει και τις τρεις μεταμεσονύχτιες προβολές του φεστιβάλ είναι η ταινία του Γιώργου Παπαϊωάννου “Σούπερ Δημήτριος” μια… καθόλου σοβαρή ταινία της OTiNaNAi Productions η οποία προβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και κέρδισε το βραβείο Κοινού Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας. Η Θεσσαλονίκη έχει κι αυτή τον σούπερ ήρωα της, τον Σούπερ Δημήτριο, τον προστάτη της, ο οποίος πετά, προστατεύει γριούλες και άλλους αναξιοπαθούντες και γενικότερα κάνει κάθε λογής άθλους. Η μεγάλη πρόκληση όμως έρχεται όταν εμφανίζεται ένας σούπερ – κακός, με μπέρτα και ένα σύμβολο στο στήθος που θυμίζει κάτι που όλοι αναγνωρίζουμε τι είναι και μετατρέπει το καμάρι της πόλης, τον Λευκό Πύργο, σε… θα δείτε σε τι…

Άλλη μια ταινία που θα παιχτεί στο φεστιβάλ είναι και το “Metropolis” σε σκηνοθεσία Fritz Lang. Η βουβή ταινία γυρισμένη το 1927 θεωρείται από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου και από τους ακρογωνιαίους λίθους της κινηματογραφικής επιστημονικής φαντασίας. Εκπληκτική απεικόνιση μιας μελλοντικής κοινωνίας βαθύτατα διχασμένης ανάμεσα σε μια ελίτ που ουσιαστικά ζει σε μια ουτοπία και στη μάζα που ζει και εργάζεται υπόγεια σε απάνθρωπες συνθήκες, επηρέασε όσο λίγα φιλμ την κινηματογραφική τέχνη, παρά το αμφιλεγόμενο ιδεολογικά σενάριό της. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί η πληρέστερη κόπια που υπάρχει, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 με διάρκεια 167’. Την προβολή της ταινίας ντύνει μουσικά με live dj set o Le Vangelis, aka Βαγγέλης Μακρυγιαννάκις.

Τέλος θα υπάρχει και μια Μυστική Προβολή η όποια και θα κλείσει το φεστιβάλ. Πρόκειται για μια ταινία τόσο μυστική που ούτε οι διοργανωτές του ίδιου του SFF-rated Athens δεν ξέρουν ποια είναι. Κουλό; Ναι αλλά μας αρέσει σαν ιδέα.

Το φεστιβάλ πρόκειται να διαρκέσει από τις 7 – 14 Μαρτίου στο Μικρόκοσμο (Λ. Συγγρού 106, στάση Μετρό Φιξ) και από τις 8 – 13 Μαρτίου στην αίθουσα κινηματογραφικών προβολών του NIXON (Αγησιλάου 61Β στον Κεραμεικό). Οι προβολές αρχίζουν από τις 17:30 στον Μικρόκοσμο (με εξαίρεση την Τετάρτη 7 Μαρτίου όπου η avant premiere του “John Carter” αρχίζει στις 21:00) και από τις 20:00 στο NIXON. Το εισιτήριο για την κάθε προβολή κοστίζει €8 και περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις και στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Ακολουθεί το πρόγραμμα όλων των ημερών του φεστιβάλ αλλά ρίξε και μια ματιά στο pdf αρχείο του προγράμματος με αναλυτική παρουσίαση των ταινιών που θα προβληθούν κατά την διάρκειά του.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
21:00 John Carter

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη Ι
20:00 The Show Must Go On
22:00 Nydenion
00:00 Σούπερ Δημήτριος (Παρουσία και του σκηνοθέτη)

Nixon
20:00 The Collapsed
22:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙ
20:00 Lys (Παρουσία και του σκηνοθέτη)
21:30 Hooked
00:00 Σούπερ Δημήτριος (Παρουσία και του σκηνοθέτη)

Nixon
20:00 Die Farbe (Παρουσία και του σκηνοθέτη)
22:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙV

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙΙ
20:00 Pig
22:00 Transfer
00:00 Σούπερ Δημήτριος (Παρουσία και του σκηνοθέτη)

Nixon
20:00 The Show Must Go On
22:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη Ι

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙV
20:00 Radio Free Albemuth (Παρουσία και του σκηνοθέτη)
22:00 De Dia Y De Noche

Nixon
20:00 Nydenion
22:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 The Collapsed
19:15 Die Farbe (Παρουσία και του σκηνοθέτη)
21.00 Metropolis

Nixon
20:00 Transfer
22:00 Pig

ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 De Dia Y De Noche
19:15 Transfer
21:15 Radio Free Albemuth (Παρουσία και του σκηνοθέτη)

Nixon
20:00 Lys (Παρουσία και του σκηνοθέτη)
22:00 Hooked

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μικρόκοσμος
17:30 ΤΗΕ SFF-rated DVD Collection 2010-2011
19:15 Μυστική Προβολή
21:00 Τελετη Απονομής

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*