8 ιστοσελίδες που πρέπει να κάνετε bookmark

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ Η οργάνωση δεν είναι το φόρτε της ελληνικής κινηματογραφίας, αυτό το ξέρουμε λίγο-πολύ...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Η οργάνωση δεν είναι το φόρτε της ελληνικής κινηματογραφίας, αυτό το ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι. Από την στιγμή που θα αποφασίσει κάποιος ότι θέλει να κάνει μια ταινία, μέχρι τη στιγμή που θα την πραγματοποιήσει, το χάος απλώνεται μπροστά του: Χάος με τα χρηματοδοτικά προγράμματα (λέμε τώρα, ελπίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρηματοδότηση), χάος με τις διορίες και τις αιτήσεις, χάος με τις δυνατότητες παραγωγής, με την ενημέρωση για τυχόν σεμινάρια ή διεθνή προγράμματα στα οποία μπορεί να συμμετέχει και να επωφεληθεί. Για να τα κάνει όλα αυτά, πρέπει να έχει και μια κάποια ενημέρωση. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να επισκέπτεστε πού και πού τις παρακάτω ιστοσελίδες (ή και να τις προσθέσετε στα αγαπημένα σας), για να μη σας ξεφύγει κάτι σημαντικό. Διαβάστε και αρχίστε το bookmarking.

Media desk

Το MEDIA αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την υποστήριξη του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, ενισχύοντας με κονδύλια μεταξύ άλλων τις εξής «ειδικότητες»: Εκπαίδευση, Ανάπτυξη, Διανομή και Προώθηση μιας ταινίας. Το Media Desk Hellas, από την άλλη, είναι το ελληνικό γραφείο του προγράμματος MEDIA, και λειτουργεί ως γραφείο ενημέρωσης για τους επαγγελματίες του ελληνικού οπτικοακουστικού χώρου σχετικά με τις δυνατότητες του MEDIA. Με λίγα λόγια, αν βρίσκεστε σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια της ταινίας ή της καριέρας σας και χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε ελεύθερα εδώ. Αλλά το σημαντικότερο για την συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκεται αφενός στην στήλη «Επικαιρότητα» που θα βρείτε δεξιά στην κεντρική σελίδα, όπου δημοσιεύονται πολλά κι ενδιαφέροντα νέα από διεθνή προγράμματα, καθώς και στην υποσελίδα «Links» http://www.mediadeskhellas.eu/Index.asp?C=9 , όπου θα βρείτε δεκάδες χρήσιμους σύνδεσμους για συμβούλια, σεμινάρια, προγράμματα, αγορές, σωματεία κλπ, στον πιο πλήρη ίσως κατάλογο που κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο.

MEDIA Europe

Πρόκειται για την «μαμά» ιστοσελίδα των κεντρικών του παραπάνω προγράμματος MEDIA, και σας την συνιστούμε ξεχωριστά, well, γιατί ξέρετε, η ενημέρωση στην κεντρική Ευρώπη τρέχει σε πιο πολιτισμένους και εξυπηρετικούς ρυθμούς από ότι στην Ελλάδα.

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Πέραν του ότι αποτελεί ουσιαστικά τον «εκπρόσωπο» της χώρας στο πρόγραμμα MEDIA, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πρέπει να μπει στα αγαπημένα σας με μια ελπίδα: Ότι κάποτε ο χώρος του κινηματογράφου θα ξαναδεί χρήματα. Και τότε θα έχουν νόημα οι κατηγορίες χρηματοδοτήσεων που θα βρείτε εδώ  – για κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, πατήστε το link από την πάνω λίστα και δείτε διορίες, ποσά και όρους. Και προσευχηθείτε.

ΕΡΤ

Γιατί την ΕΡΤ; Γιατί, ευτυχώς, υπάρχει ακόμη το πρόγραμμα μικροΦιλμ, το οποίο χρηματοδοτεί έως και 8 μικρού μήκους ταινίας κάθε χρόνο με αξιόλογα ποσά – της τάξεως μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ- με ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Συνήθως η διορία της κατάθεσης αιτήσεων τοποθετείται στην αρχή κάθε χρόνου (για το «μικροφιλμ 2013» ήταν τον Φεβρουάριου του ’12), ενώ η κρίση και η τελική επιλογή γίνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, κάποιες από αυτές τις ταινίες στηρίζονται από την ΕΡΤ και υπό την μορφή παροχών – ήτοι συνεργείο, μηχανήματα κλπ. Αρκετοί λόγοι για να συμπαθήσετε την ΕΡΤ, και να σιχτιρίσετε ελαφρώς λιγότερο όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ.

Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Μέχρι πρότινος, θα σας λέγαμε να βάλετε την συγκεκριμένη ιστοσελίδα στα αγαπημένα σας, μόνο και μόνο αν θέλατε να μαθαίνετε από «επίσημη πηγή» τους βραβευμένους κάθε χρονιάς από την Ακαδημία. Ευτυχώς, τον Σεπτέμβριο η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου έδειξε σημεία «ζωντάνιας» και πρωτοβουλίας, και διοργάνωσε την διημερίδα “Riding the Greek Wave” στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με πλήθος καλεσμένων ομιλητών και (το ακόμη πιο παρήγορο) πλήθος ακροατών, που ενημερώθηκαν για ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται του filmmaking. Η Ακαδημία με άλλα λόγια μάς άνοιξε την όρεξη και περιμένουμε περισσότερες δράσεις από εκείνη, γι’ αυτό και της κάνουμε κλικ.

Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος

Αν σας ενδιαφέρει ο τομέας της σεναριογραφίας, αυτή είναι η ιστοσελίδα για εσάς. Αν όχι για την ενημέρωση για τα δικαιώματα του Έλληνα σεναριογράφου, σίγουρα για το χρησιμότατο εργαλείο της ιστοσελίδας, που επιτρέπει την online κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων του σεναρίου σας, χωρίς να μπλέξετε με συμβολαιογράφους και γραφειοκρατία, και σε ανεκτή τιμή. Επιπλέον, στο φετινό φεστιβάλ της Δράμας συζητήθηκαν οι προοπτικές της δημιουργίας ενός εργαλείου ανάλυσης σεναρίων.

Cineuropa

Η πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης και διάδοσης της κινηματογραφικής τέχνης και παραγωγής της Γηραιάς Ηπείρου είναι πολύ καλά ενημερωμένη, και διαθέτει newsfeed, βιντεοθήκη, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, αλλά και εργαλεία ανάλυσης σεναρίου, online μαθήματα σεναρίου με χαμηλό κόστος και άλλες ενδιαφέρουσες στήλες και blogs.

Reel.gr

Συντονιστείτε στην στήλη Filmmaking (και όχι μόνο) του Reel και μη ρωτάτε γιατί. Απλώς διαβάστε.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ