99 Σπίτια – 99 Homes (2014)

Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή

 ★★★★☆ 

Σκηνοθεσία: Ramin Bahrani
Σενάριο: Ramin Bahrani, Amir Naderi, Bahareh Azimi
Πρωταγωνιστούν: Michael Shannon, Andrew Garfield, Laura Dern
Διάρκεια: 112’
Χώρα: ΗΠΑ
Διανομή: Tanweer

99 Homes - Poster“Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή!”

Ο Dennis Nash (Andrew Garfield) είναι οικοδόμος (με τρυπάνι όμως, όχι πηλοφόρι) και δουλεύει σκληρά για να μην λείψει τίποτε στον γιο του, Connor. Μαζί τους μένει και η μητέρα του Lynn (Laura Dern) που δουλεύει στο σπίτι σαν κομμώτρια. Όπως κάθε σωστή οικογένεια των ΗΠΑ που σέβεται τον εαυτό της , έχουν υποθηκεύσει το σπίτι τους και φυσικά δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις, οπότε μια μέρα τους χτυπάει την πόρτα ο μεγαλομεσίτης Rick Carver (Michael Shannon) εκ μέρους της πολιτείας και τους κάνει έξωση με συνοπτικές διαδικάσίες. Από εκείνο το σημείο λοιπόν, αρχίζει ο Γολγοθάς τους για να ορθοποδήσουν και πάλι χωρίς να χάσουν το σπίτι τους (τους έγινε εμμονή!).

Πολύ δύσκολη ταινία. Καλή αλλά δύσκολη. Το πρώτο πλάνο είναι γροθιά στο στομάχι και όσο εκτυλίσσεται το στόρι τόσο περισσότερο νιώθει κι ο θεατής το βάρος που έχει στις πλάτες του κάποιος που βρίσκεται στην δυσχερή θέση να του κάνουν έξωση απ’ το σπίτι.

Η σκηνοθεσία είναι σωστή, χωρίς περίπλοκες τεχνικές και κόλπα για να αποπροσανατολίσουν τον θεατή. Οι τρεις βασικοί ηθοποιοί είναι απόλυτα πειστικοί και μας τραβούν μέσα στο σύμπαν που κινούνται και βασανίζονται.
Η ταινία του Ramin Bahrani (Goodbye Solo) είναι μια καλή επιλογή για ένα διδακτικό βράδυ στον κινηματογράφο: δεν θα πρέπει να απλώνουμε τα χέρια μας πιο πέρα από εκεί που φτάνουν. Κοινώς, μην υπερχρεώνεστε για να μην τραβήξετε ότι και ο καημένος ο Garfield (όχι το γατί, ο Andrew).

Χρήστος Σφιάτκος

Παιδί του lifestyle και του κινηματογράφου, ο Χρήστος περνάει τις μέρες και τις νύχτες του στην πόλη διαβάζοντας άπειρα ξένα περιοδικά (καθώς τα ελληνικά έχουν κλείσει), βλέποντας ταινίες, τουιτάροντας και κάνοντας (συνήθως) μεταμεσονύχτιους περιπάτους με τον σκύλο του στα σοκάκια και τα πάρκα των βορείων προαστίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ