Τα βωβά έργα του Χίτσκοκ μέρος των Πολιτιστικών Θησαυρών της UNESCO

...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Το κινηματογραφικό έργο του θρύλου που ακούει στο όνομα Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι πραγματικά τεράστιο, και παρότι οι περισσότεροι μένουμε στα πολλά ομιλούντα φιλμ-αριστουργήματα του Βρετανού, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως διασώζονται 9 βωβές ταινίες του Βρετανού.

Αυτά τα 9 φιλμ, μεταξύ 1925 και 1929,  ανήκουν πλέον στο βρετανικό μέρος της προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έπειτα από διαδικασία 3 χρόνων για την αποκατάσταση τους με πρωτοβουλία του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου. Ο έφορος του εθνικού αρχείου του ινστιτούτου δήλωσε πάνω στο γεγονός: «Οι αποκαταστάσεις που πραγματοποιήσαμε, όχι μόνο προσελκύουν νέο κοινό από όλο τον κόσμο, αλλά και την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας ως έργα παγκόσμιας κουλτούρας«.

Στην προσθήκη των έργων αυτών, αναφέρθηκε και το επίσημο site της UNESCO, που τα χαρακτήρισε «μεταξύ των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του βρετανικού βωβού κινηματογράφου και προσχέδια για το υπόλοιπο έργο του«.

Οι 9 αυτές ταινίες, περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Χίτσκοκ, «The Lodger: A Story of the London Fog» με θέμα ένα μανιακό δολοφόνο, την κοινωνική κωμωδία «Champagne» και το μοναδικό πρωτότυπο σενάριο του Χίτσκοκ, «Blackmail» που βγήκε και σε έκδοση με ήχο.

Μπορείτε να δείτε ένα αποκλειστικό κλιπ από το προαναφερθέν Champagne στο site της εφημερίδας Guardian.

Θυμίζουμε πως από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου, «τρέχει» το υπέροχο αφιέρωμα του Κινηματογράφου Άστυ στον μετρ του σασπένς.

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*