9o SFF-rated Athens – 5η Μέρα

...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας και η Βαρβάρα Κοντονή

Μία «διαφορετική» μέρα παρακολουθήσαμε χθες στο SFF-rated Athens, καθώς το πρόγραμμα δε συμπεριελάμβανε το συνηθισμένο μείγμα μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος. Συγκεκριμένα, η Δευτέρα 24 Μαρτίου ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στο gaming, με ταινίες, αλλά και πολλά(82!) δώρα ενδιάμεσα. Εμείς, είδαμε το original «Tron» του 1982, όπως και το εξαιρετικό «Indie Game: The Movie» και μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι.

Tron

TRON-1982-Wallpapers-4Πριν το γνωστό remake του 2010, «Tron Legacy», υπήρχε η original ταινία που διαδραματίζεται μέσα σε ένα παιχνίδι υπολογιστή, εν έτει 1982. Το «Tron» ήταν μία αποκάλυψη, σε μία χρονιά που τα sci-fi είχαν την τιμητική τους, καθώς είχε βγει επίσης το εκπληκτικό «Blade Runner». Με εντυπωσιακά για την εποχή ειδικά εφέ, η σκηνοθετική προσπάθεια του Steven Lisberger, προτάθηκε για 2 Όσκαρ, κοστουμιών και ήχου.

Ο Flynn, ένας προγραμματιστής με εντυπωσιακό ταλέντο στο hacking και το gaming, μεταφέρεται στον virtual κόσμο από ένα διαβολικό υπολογιστικό πρόγραμμα, ονόματι Master Control. Αναγκασμένος να διαφύγει από τον ψηφιακό κόσμο και παρά την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του, ο Flynn θα καταλάβει πως τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα όταν βρίσκεσαι μέσα στο ίδιο το παιχνίδι.

Τα έξοχα πολύχρωμα και γεωμετρικά σχέδια του κόσμου των υπολογιστών, ξεχώρισαν το «Tron» ως ένα μοναδικό κινηματογραφικό επίτευγμα και όχι άδικα. Παρά το γεγονός πως στη σημερινή εποχή τα graphics ίσως θεωρηθούν παρωχημένα, αν αναλογιστούμε την εποχή παραγωγής του φιλμ, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για έναν φουτουριστικό «άθλο» που εκτός του eye candy, διαθέτει και πολύ καλό καστ, με προεξάρχοντα τον σπουδαίο -και νεότατο τότε-Jeff Bridges.

Indie Game: The Movie

fish1Αναμφίβολα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, ταινιακές επιλογές του 9ου SFF-rated της Αθήνας, ήταν το “Indie Game: The Movie”, ένα ντοκιμαντέρ που μας μπάζει για τα καλά στον κόσμο των ανεξάρτητων δημιουργών και των αυθεντικών τους παιχνιδιών.

Ακολουθώντας τους κατασκευαστές του υπέροχα κυβικού “Fez”, του απολαυστικά αιμάτινου “Super Meat Boy”, καθώς και του εντυπωσιακού “Braid” που σπάει τις καθιερωμένες νόρμες του χρόνου, το ντοκιμαντέρ των Lisanne Pajot και James Swirsky φέρνει στο προσκήνιο όλες τις δυσκολίες, το άγχος και την αγωνία των δημιουργών να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δημιουργίας ενός video game, αλλά και να ξεπεράσουν προσωπικές φοβίες και εμμονικά κολλήματα.

Η ανάδειξη της, βαθιά προσηλωμένης στον σκοπό, φύσης τους, αναδεικνύεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του κάθε δημιουργού, τα εμπόδια, την αποδοχή του κοινού, αλλά και την ηθική ικανοποίηση που προκύπτει μέσα από την ενασχόληση,  με μια βαθιά προσωπική ανάγκη.

Το “Indie Game: The Movie”, παρουσιάζει τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που κρύβεται πίσω από κάθε awesome ιδέα ενός ακόμη καλού, ανεξάρτητου παιχνιδιού, φέρνοντας στο προσκήνιο τόσο την τεράστια ανασφάλεια των εμπλεκομένων, για μια εν δυνάμει επιτυχία, όσο και το ανακουφιστικό χαμόγελό τους, λίγο μετά το πέρασμα της δουλειάς τους, στο πάνθεον του σύγχρονου indie game.  Σίγουρα ένα ντοκιμαντέρ-λουκούμι για τους λάτρεις των μοναδικών αυτών παιχνιδιών.

Δείτε την ανασκόπηση της 4ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε την ανασκόπηση της 3ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε την ανασκόπηση της 2ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε την ανασκόπηση της 1ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ