9ο SFF-rated Athens – 4η Μέρα

...

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας 

Η 4η ημέρα του SFF-rated Athens μας ταξίδεψε και πάλι σε φαντασιακούς τόπους, αποκυήματα της καλπάζουσας φαντασίας σκηνοθετών και σεναριογράφων από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτή τη φορά, παρακολουθήσαμε τις δύο τελευταίες ζώνες μικρού μήκους ταινιών, αλλά και το -εξαιρετικά πρωτότυπο στα ελληνικά κινηματογραφικά χρονικά- animation του Άγγελου Σπάρταλη, «Από τη Γη στη Σελήνη».

Μικρού Μήκους Ζώνη 6

433530658_640To γερμανικό «Waechter» ασχολήθηκε με ένα αγαπημένο θέμα των απανταχού sci-fi: ένα διαστημικό σταθμό και τη μοναξιά αυτού που τον «κατοικεί». Μόνο που αυτή τη φορά, η μοναξιά του αστροναύτη λόγω της ερήμωσης της Γης, μάλλον είναι επίπλαστη. Αξιόλογο ταινιάκι και φροντισμένη παραγωγή.

To «Bucle» από την Ισπανία, ήταν ένα πραγματικά εξαιρετικό φιλμάκι. Χρησιμοποιώντας για «μεταφορέα» της ιστορίας έναν άστεγο, παρότι διαθέτει το κλασσικό μοτίβο της επανάληψης της ίδιας ημέρας ξανά και ξανά, είναι μία συγκινητική, μελαγχολική ματιά, που εκτός των άλλων, δανείζεται και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ελληνικό «Man in a Box» του Ηλία Παπασταματίου ήταν ένα πολύ καλαίσθητο stop-motion, η αλληγορική ιστορία ενός εύπλαστου ανθρώπου που παραλληλίζεται με την πρώιμη ανακάλυψη του ατόμου για το σώμα και το περιβάλλον του.

To «Another Day», μία sci-fi προσέγγιση στη συγκινητική ιστορία ενός παιδιού, του οποίου η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία της, δια χειρός Eric Omani και Σωτήρη Νικία.

To «Cough» μας ήρθε από την Αυστραλία, είναι μία ενδιαφέρουσα εκδοχή του γνωστού θέματος «ξέσπασμα ιού», ενσωματώνοντας και το στοιχείο ενός υπερπροστατευτικού, δικτατορικού καθεστώντος.

Ιδιαίτερα επίκαιρο, το «As it Used to Be» από τη Γαλλία, μας παρουσίασε ένα κόσμο που τα e-courses μέσω Ίντερνετ είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος της μάθησης. Καμιά φορά, όμως, το πατροπαράδοτο γράψιμο στον πίνακα, ίσως είναι καλύτερο.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως το γαλλικό «Ma Rencontre» ήταν τόσο καλοδουλεμένο, παρότι γυρίστηκε με αφορμή το «48-hour film project». Ένας νεαρός, συναντά τον εαυτό του, αλλά 10 χρόνια μεγαλύτερο: πώς θα έχει άραγε εξελιχθεί η ζωή του;

Μικρού Μήκους Ζώνη 7

351810130_640To κυπριακό «Whispers» του Ανδρέα Κυριακού, καταπιάστηκε με την ιστορία ενός ανθρώπου με έμμονη ιδέα για τον υπερ-ήρωα Uni-Man. Ωραία η σεναριακή τροπή της ταινίας.

Το «Entre Ange et Demon» αφορά τη διαμάχη των δυνάμεων του Καλού με το Κακό και τη μορφή τους στις μέρες μας. Πολύ ευφάνταστο και με αρκετές δυνατότητες, θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί παραπάνω.

Άλλη μία πρωτότυπη ιστορία, μας ήρθε από τη γειτονική Τουρκία με το «Τoto». H ομώνυμη πρωταγωνίστρια, είναι μία ιδιότυπη σύμβουλος ζωής: δίνει μία σπουδαία συμβουλή, αλλά πληρώνεται με ότι πιο πολύτιμο διαθέτει ο καθένας.

Προερχόμενο από τη σπουδαία σχολή του γαλλικού animation, το «1900-2000» ασχολείται με ένα θεατρικό δίδυμο την εποχή της Belle Epoque. Προσπαθώντας να πείσουν το θεατράρχη για το συναρπαστικό νούμερο τους, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έχει φτιάξει μία χρονομηχανή. Αξιοπρεπές, αλλά δε μας εντυπωσίασε.

Εξαιρετική κριτική στα μοντέρνα καθεστώτα, αλλά και έξοχο δυστοπικό φιλμάκι, το «Un Monde Meilleur» κέρδισε το ενδιαφέρον μας. Ο Henry είναι υπάλληλος στο ακραία δικτατορικό καθεστώς του κόσμου στον οποίο ζει και βγάζει το «ψωμί» του χαρακτηρίζοντας συμπολίτες του ως υπόπτους. Όταν η κυβέρνηση καταρρεύσει, θα δει τον κόσμο που ήξερε να χάνεται κάτω από τα πόδια του και θα ξεκινήσει μία αναζήτηση.

Από τη Γη στη Σελήνη

12-13-7--3-thumb-largeΧρειάστηκε να φτάσουμε στο 2013(ως έτος παραγωγής της ταινίας) για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε την πρώτη ελληνική ταινία animation μεγάλου μήκους, αλλά άξιζε τον κόπο. Το «Από τη Γη στη Σελήνη» του Άγγελου Σπάρταλη, πήρε 5 χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την τρομακτική λεπτομέρεια όλων ανεξαιρέτως των πλάνων.

Loosely based στο γνωστό ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν, το φιλμ τοποθετείται χρονικά στις ΗΠΑ toy 1869. Εκεί, ο πρόεδρος του Τηλεβολικού Συλλόγου, Impey Barbicane, σκέφτεται το ευφυές σχέδιο της ρίψης οβίδας στη Σελήνη, στην ουσία την πρώτη ουσιαστική επαφή με τον δορυφόρο της Γης και μία κίνηση που θα δοξάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για μία εντυπωσιακή προσπάθεια στον τομέα του σχεδιασμού, ο οποίος έχει τη μορφή κολάζ. Πέρα από το visual κομμάτι, όμως, το χιούμορ «φωνάζει» επίσης παρών καθ’όλη τη διάρκεια του φιλμ, είτε με τα κατά τόπους αστεία, είτε με τις απολαυστικές «ντοπιολαλιές» του εκάστοτε χαρακτήρα. Δανείζουν τις φωνές τους οι Μάνος Βακούσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Στράτος Τζώρτζογλου, Δημήτρης Σταρόβας. Παρότι το σουρεαλιστικό στοιχείο είναι έντονο κι αυτό ίσως ξενίσει μερίδα θεατών, αξίζει απόλυτα να στηριχθεί από το κοινό.

Δείτε την ανασκόπηση της 3ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε την ανασκόπηση της 2ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε την ανασκόπηση της 1ης μέρας του φεστιβάλ

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ