Οι πρώτες εννιά ξενόγλωσσες ταινίες στο δρόμο προς τα Όσκαρ

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Λίγες μέρες έμειναν για τις 24 Ιανουαρίου και την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων της 84ης απονομής των χρυσών αγαλματίδιων. Και για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο φιλτράρισμα στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ανακοινώνοντας την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου και μέσα από εξήντα τρεις συνολικά συμμετοχές, τις εννιά επικρατέστερες, εκ των οποίων θα προκύψουν η τελικές πέντε υποψηφιότητες.

Δυστυχώς, η Ελλάδα φέτος δεν έχει συμμετοχή, καθώς το «Attemberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη που εκπροσωπούσε τη χώρα μας, δεν κατόρθωσε να προκριθεί. Η Δανία που κέρδισε το περσινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας με το «In a Better World», βρίσκεται και φέτος στο γκρουπ των εννιά καλύτερων ταινιών με το «Superclásico», ενώ την παράδοση διατηρεί και ο Καναδάς με τη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του «Monsieur Lazhar» μετά την υποψηφιότητα του «Incendies» του 2011. Η λίστα περιλαμβάνει επιπλέον τη γερμανική συμμετοχή «Pina» δύο χρόνια μετά το εκπληκτικό «The White Ribbon», αλλά και το Ιρανικό μεγάλο φαβορί και θριαμβευτή της Χρυσής Σφαίρας και των Critics’ Choice Awards στην ομώνυμη κατηγορία, «A separation».

Ακολουθεί η αναλυτική λίστα των εννιά επικρατέστερων ταινιών στην κατηγορία της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, για το 2012:

Βέλγιο «Bullhead» του Michael R. Roskam
Καναδάς  «Monsieur Lazhar» του Philippe Falardeau
Δανία  «Superclasico» του Ole Christian Madsen
Γερμανία  «Pina» του Wim Wenders
Ιράν  «A Separation» του Asghar Farhadi
Ισραήλ  «Footnote» του Joseph Cedar
Μαρόκο  «Omar Killed Me» του Roschdy Zem
Πολωνία  «In Darkness» της Agnieszka Holland
Ταιβάν «Warriors of the Rainbow: Seediq Bale» του Wei Te-sheng

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τρίτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων όλων των κατηγοριών της 84ης απονομής των Όσκαρ, εν αναμονή της μεγάλης βραδιάς της τελετής, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ