Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον μεγάλο δημιουργό Andrei Tarkovsky

Το αφιέρωμα με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» θα πραγματοποιηθεί από τις 12, έως και τις 18 Φεβρουαρίου

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα, στον σπουδαίο Ρώσο δημιουργό, Andrei Tarkovsky, σε συνεργασία με την Mosfilm, την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, το Ρωσικό κινηματογραφικό αρχείο Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης, Svenska Filminsitutet.

SACRIFICE_GFA_1

Το μεγάλο, αναδρομικό αφιέρωμα που θα λάβει χώρα από τις 12, έως και τις 18 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει την προβολή ολόκληρης της φιλμογραφίας του Tarkovsky, ενός μοναδικού, κινηματογραφικού κληροδοτήματος εμπνευσμένου βαθιά από τον κινηματογράφο κορυφαίων εκφραστών, όπως ο Αϊζενστάϊν και ο Ντοβζένκο.

Ο προσωπικός κινηματογράφος του Tarkovsky, επαναπρσδιόρισε εξ’ολοκλήρου την φιλμική γλώσσα, μέσα από την διεύρυνση του χρόνου και την ανάδειξη των ταινιών του σε έργα-σύμβολα που πραγματεύονται θέματα όπως η πίστη, η εξορία, η μνήμη και η πνευματικότητα.  Εξερευνώντας διαρκώς τα όρια της ανθρώπινης φύσης και της ατομικής θυσίας, μέσα από την σκιαγράφηση και την αποτύπωση μιας, σχεδόν, μεταφυσικής ύπαρξης, ο Ρώσος δημιουργός εμπλούτισε την κινηματογραφική Ιστορία με ταινίες ορόσημα που ενέπνευσαν, με την σειρά τους, δεκάδες σύγχρονους δημιουργούς, αναδεικνύοντας έτσι το διαχρονικό μεγαλείο της καλλιτεχνικής του δράσης.

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει επτά ταινίες μεγάλο μήκους-κάποιες από τις οποίες θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε αποκατεστημένες, ψηφιακές βερσιόν-μια από τις πρώτες μικρού μήκους ταινίες του, αλλά και το ντοκιμαντέρ «Ο Χρόνος του Ταξιδιού» (1983), σε σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι και Τονίνο Γκουέρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και τα ντοκιμαντέρ, σκηνοθετημένα όμως από διαφορετικούς δημιουργούς-μεταξύ των οποίων και ο Chris Marker-τα οποία έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν με πιο διεισδυτική ματιά, το μοναδικό, κινηματογραφικό σύμπαν του Ταρκόφσκι.  Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σε όλες τις ταινίες, ενώ θα συνοδεύεται και από μια έκθεση εικαστικών με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης», η οποία θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου.

4.2.3

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει τα εξής:

ΤΑΙΝΙΕΣ

1. Το βιολί και ο οδοστρωτήρας / Katok I skripka (1960, 46΄)

2. Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν / Ivanovo detstvo (1962, 90΄) *

3. Αντρέϊ Ρουμπλιόφ / Andrei Roublyov (1968, 185΄) *

4. Σολάρις / Solaris (1971, 165΄) *

5. Ο καθρέφτης / Zerkalo (1974, 110΄) *

6. Στάλκερ / Stalker (1979, 160΄)

7. Νοσταλγία / Nostalghia (1983, 125΄)

8. Ο χρόνος του ταξιδιού / Tempo di Viaggio (1983, 62΄) Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

9. Η θυσία / Offret (1986, 150΄)

*Προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ψηφιακές βερσιόν DCP.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

1. Σκηνοθεσία Αντρέϊ Ταρκόφσκι / Regi Andrej Tarkovsky Σκηνοθεσία: Michael Leszczylowski (1988, 100΄)

2. Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο: η εξορία και ο θάνατος του Αντρέι Ταρκόφσκι / Auf der Suche nach der verlorenen Zeit. Andrej Tarkowskijs Exil und Tod Σκηνοθεσία: Ebbo Demant (1988, 131΄)

3. Μια ημέρα του Αντρέι Αρσένεβιτς / Une journée de Andrei Arsenevitch Σκηνοθεσία: Chris Marker (2000, 55΄)

 

Εισιτήρια / Κάρτες διαρκείας

Τιμή εισόδου 5 € ανά προβολή.

Κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 25 €

Κάρτα διαρκείας μειωμένη* για όλο το αφιέρωμα: 15 €

(* για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)

Προπώληση καρτών διαρκείας για το αφιέρωμα «Εικόνα και Χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι» 35 λεπτά πριν την έναρξη της πρώτης προβολής της κάθε ημέρας.

Για περισσότερες πληρφορίες σχετικά με το αφιέρωμα, επισκέψου την σελίδα http://tarkovsky.tainiothiki.gr/

 

To αφιέρωμα Εικόνα και χρόνος, Αντρέι Ταρκόφσκι διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ