Αίσθηση Αμαρτίας – A Touch of Sin / Tian zhu ding (2013)

Έχοντας κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών και όντας παράλληλα υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα, το “Tian zhu ding”, a.k.a “Α Touch of Sin”, του Κινέζου δημιουργού Zhangke Jia, επαναφέρει τις ιδέες της αμαρτίας και της εκδίκησης, θεματικές άρρηκτα συνδεδεμένες με την παράδοση και την κουλτούρα του ασιατικού κινηματογράφου.


 


Σκηνοθεσία: Zhangke Jia
Σενάριο: Zhangke Jia
Πρωταγωνιστούν: Wu Jiang, Lanshan Luo, Li Meng
Διάρκεια: 133’
Χώρα: Κίνα
Διανομή: Amafilms

 

TOUCH-OF-SIN-MAKETA

Έχοντας κερδίσει το βραβείο σεναρίου στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών και όντας παράλληλα υποψήφιο για τον Χρυσό Φοίνικα, το “Tian zhu ding”, a.k.a “Α Touch of Sin”, του Κινέζου δημιουργού Zhangke Jia, επαναφέρει τις ιδέες της αμαρτίας και της εκδίκησης, θεματικές άρρηκτα συνδεδεμένες με την παράδοση και την κουλτούρα του ασιατικού κινηματογράφου.

Μέσα από μια σκηνοθεσία που επιχειρεί να μπλέξει αφηρημένα τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, το “A Touch of Sin” επιχειρεί την αναπαράσταση, μέσα από την καθαρά ρεαλιστική απεικόνιση, μιας ταραγμένης σύγχρονης Κίνας, εκεί όπου η ανθρώπινη υπόσταση συντρίβεται κάτω από το βάρος μιας, αναπόφευκτα παρούσας, αμαρτωλής καθημερινότητας.
Η ‘αγία τριάδα’ βία-εκδίκηση-λύτρωση, αποτελούσε πάντα ένα από τα βασικότερα μοτίβα τόσο του παραδοσιακού, όσο και του πιο σύγχρονου κινηματογράφου της Ασίας, με τους κλασικούς δημιουργούς να επιλέγουν ως επί τον πλείστον την παραβολική οδό, την διδακτική ματιά πάνω στα ανθρώπινα πάθη και την ύστατη ανάδειξη-αντιμετώπιση της ντροπιαστικής αμαρτίας, μέσω του ‘σεπούκου’, του αυτοκτονικού μονοδρόμου σε περίπτωση ατίμωσης ή ήττας.

Στον αντίποδα μια μεγάλη μερίδα σύγχρονων δημιουργών επιλέγουν την ακραιφνή βία ως κινητήρια δύναμη των ταινιών τους, φέρνοντας τον αντίκτυπό της σε πρώτο πλάνο και δίνοντας την ευκαιρία στον ήρωα να της αντιταχθεί και να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, τον φορέα της εκάστοτε ύβρεως.

Στην προκειμένη περίπτωση, το “A Touch of Sin” κινείται κάπου στην μέση, με πρωταγωνιστές καθημερινούς ανθρώπους που επιδίδονται σε πράξεις βίας, ως ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ απάντηση, απέναντι σε προσβολές προσωπικής ηθικής, αξιοπρέπειας ή σκέτης πρόκλησης.

Αν και η ταινία χαρακτηρίζεται καθ’ όλη την διάρκειά της από έναν υπαρκτό νιχιλισμό, εντούτοις είναι κάτι που δεν ξενίζει, δεδομένου του ζοφερού σύμπαντος που απαντάται σε ένα μεγάλο μέρος ταινιών ασιατικών καταβολών, εκεί όπου οι ήρωες φτάνουν στα άκρα, καταδιωκόμενοι τόσο από την τραγική τους μοίρα, όσο και από την άμεση ή έμμεση κοινωνική τους περιθωριοποιήση.
Και εδώ συναντάμε ανθρώπους που μετά βίας ισορροπούν μεταξύ κοινώς αποδεκτών κοινωνικών νορμών και προσωπικής απομόνωσης, βρισκόμενοι διαρκώς στο περιθώριο της δικής τους, κινηματογραφικά αποτυπωμένης όμως, μικρο-ομάδας.

Με ρεαλισμό και αρκετές δόσεις ωμότητας, ο Zhangke Jia, σκηνοθετεί από την μια τον, αποστραγγισμένο από ευκαιρίες, χωρικό πληθυσμό, φτωχό και έρμαιο στα χέρια των λίγων που συνεχίζουν να πλουτίζουν και από την άλλη, τις πολυπληθείς πόλεις γεμάτες νεανικά όνειρα που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων, εκεί ακριβώς που μοιάζει να καταλήγει και η ίδια η ζωή τους.
Μέσα από ‘ζωντανά’ (τόσο χρωματικά, όσο και δραστήρια) πλάνα, ο Jia συνθέτει έναν κόσμο καθυποταγμένο στην τυχαία βία και τις συνέπειες της, μακριά από την ελάχιστη, έστω, ακτίνα αισιοδοξίας, καταδικάζοντας τελικά τους ήρωές του σε μια αμαρτωλή, συσίφεια πραγματικότητα.

Χωρίς να οδηγεί την ιστορία του ένα βήμα παραπέρα, αλλά μένοντας πιστός από την αρχή, στην σκιαγράφηση χαρακτήρων και καταστάσεων, ο Zhangke Jia σκηνοθετεί την ταινία του με τα πλέον βασικά, κινηματογραφικά υλικά, προτάσσοντας την παραδοσιακή, χρονική αφήγηση, την οποία φροντίζει να σιγοντάρει με την συμβατική του σκηνοθεσία.

Αν και μεγάλη σε διάρκεια και αρκετά βραδυφλεγής, το “A Touch of Sin” είναι μια ταινία που αξίζει να βιώσει κανείς μέσα σε μια σκοτεινή, κινηματογραφική αίθουσα.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ