Αφιέρωμα «Στον ίλιγγο του Άλφρεντ Χίτσκοκ» στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από...

siopilos martyras 2Γράφει η Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τον μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ, έναν από τους κορυφαίους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου, μέσα από το αφιέρωμα «Στον ίλιγγο του Άλφρεντ Χίτσκοκ», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 έως και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παραμένει διαχρονικά σημείο αναφοράς και θαυμασμού για γενιές σινεφίλ και δημιουργών. Οι –κλασικές κι αγαπημένες- ταινίες του αφιερώματος γιορτάζουν το μύθο του βρετανού σκηνοθέτη, μυώντας τον θεατή στο αξεπέραστο κινηματογραφικό σύμπαν του, το γεμάτο ευφυΐα, χιούμορ και αγωνία. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα φιλμ Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων / North by Northwest (1959), Δεσμώτης του Ιλίγγου / Vertigo (1957), Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά / The Man Who Knew Too Much (1956) και Σιωπηλός μάρτυς / Rear Window (1954).

Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές και αξέχαστες ατάκες του Άλφρεντ Χίτσκοκ:

  • «Είμαι ένας τυποποιημένος σκηνοθέτης. Αν γυρνούσα τη Σταχτοπούτα, το κοινό θα άρχιζε αμέσως να ψάχνει το πτώμα μέσα στην άμαξα-κολοκύθα».
  • «Πρέπει να κινηματογραφείς τους φόνους σαν ερωτικές σκηνές και τις ερωτικές σκηνές σαν φόνους».
  • «Οι ξανθές αποτελούν τα καλύτερα θύματα. Μοιάζουν με άσπιλο χιόνι που επιτρέπει να φανούν καλύτερα τα αιματοβαμμένα χνάρια του δολοφόνου».
  • «Όταν ένας ηθοποιός με πλησιάζει για να συζητήσουμε τον χαρακτήρα του, του λέω ότι τα πάντα είναι γραμμένα στο σενάριο. Αν επιμένει και ρωτήσει ‘’Μα ποιο είναι το κίνητρό μου;’’, του απαντώ ‘’Ο μισθός σου’’».

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Ευχαριστούμε την Seven Films για την παραχώρηση των ταινιών του αφιερώματος.

sti skia ton tessaron giganton

Πρόγραμμα προβολών

ΠΕΜΠΤΗ 3/4
19.00 Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
21.30 Σιωπηλός μάρτυς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4
19.00 Δεσμώτης του Ιλίγγου
21.30 Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4
19.00 Σιωπηλός μάρτυς
21.30 Δεσμώτης του Ιλίγγου

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4
19.00 Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων
21.30 Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ