Αμνησία – Before I Go To Sleep (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Rowan Joffe
Σενάριο: Rowan Joffe, S.J. Watson(βασισμένο στο βιβλίο του)
Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong
Διάρκεια: 92’
Χώρα: Ην. Βασίλειο/ΗΠΑ/Σουηδία/Γαλλία
Διανομή: Spentzos, Seven

 

before-i-go-to-sleep-poster-debuts-online-165153-a-1404314515-470-75Η ανθρώπινη μνήμη και η δυσλειτουργία της, είναι ένα θέμα που πάντα εξίταρε τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Ιδίως η αμνησία, έχει εξερευνηθεί σχεδόν σε όλες τις μορφές της στον κινηματογράφο, είτε η απώλεια μνήμης είναι μόνιμη, είτε ακολουθεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Όταν λοιπόν μάθαμε πως το “Before I Go to Sleep” –λιτά τιτλοφορούμενο «Αμνησία» στην Ελλάδα- έχει ως βασικό σεναριακό άξονα μία γυναίκα που κάθε φορά που ξυπνά, δε θυμάται τίποτα από την προηγούμενη μέρα, η πρώτη μας σκέψη ήταν: τι καινούριο έχει να μας πει; Δυστυχώς, τίποτα και ευτυχώς για τον Rowan Joffe, τουλάχιστον η πρωταγωνιστική τριάδα είναι σε καλή φόρμα γλυτώνοντας τον ορισμό της παταγώδους αποτυχίας για το επιδερμικό του φιλμ.

Η Christine(Nicole Kidman) ξυπνά το πρωί πλάι σε έναν άνδρα που δε γνωρίζει και σε ένα σπίτι που δεν έχει ξαναδεί ποτέ. Με φοβισμένα βήματα φτάνει μέχρι την κουζίνα, όπου στο ψυγείο θα δει μία σειρά με σημειώματα που την ενημερώνουν πως ο άνδρας αυτός είναι ο σύζυγος της επί 14 χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός, ο Ben(Colin Firth), θα ξυπνήσει και θα την ενημερώσει πως ζει αυτή την κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ο εγκέφαλος της αποθηκεύει πληροφορίες μόνο για μία ημέρα, ως τραγικό επακόλουθο ενός φρικτού ατυχήματος που είχε στο παρελθόν. Όπως είναι φυσικό, η Christine χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της και αρχίζει τις αναρίθμητες ερωτήσεις, ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται με το ίδιο μοτίβο κάθε μερα. Σύντομα, θα προστεθεί στην εξίσωση ο Dr. Nash(Mark Strong), ένας ψυχολόγος που ενημερώνει την ηρωίδα μας πως την κουράρει για κάποιο καιρό τώρα, με βασική προϋπόθεση πως δε θα μάθει τίποτα ο άνδρας της για αυτές τις συναντήσεις. Δεδομένης της κατάστασης της, η Christine είναι ευάλωτη σε οποιονδήποτε θέλει να τη βλάψει: το θέμα είναι να καταλάβει ποιος θέλει να την εκμεταλλευτεί και ποιος είναι πραγματικά με το μέρος της.

Ο Rowan Joffe στη δεύτερη σκηνοθετική του προσπάθεια μετά το Brighton Rock(έχει κάνει και δύο τηλεταινίες), βασίζεται στο μυθιστόρημα του S.J Watson για να μας αφηγηθεί μία σκληρή ιστορία ενός φρικτού περιστατικού και τις επεκτάσεις του. Στα χέρια ενός πιο ικανού σκηνοθέτη, το πρωτογενές υλικό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι σπουδαίο, είτε προβάλοντας την πλευρά της εμπιστοσύνης που δείχνει μια γυναίκα που ξέρει μόνο ότι της λένε, είτε δείχνοντας τη χειραγώγηση και τη βία που πιθανώς δέχεται. Ο Joffe μας παραδίδει ένα βαριεστημένο φιλμ, που αρνείται να σκάψει λίγο βαθύτερα και επιμένει να στρουθοκαμηλίζει κάθε φορά που θα μπορούσε να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στην οθόνη. Όπως κάθε δημιουργός που δεν έχει εμπιστοσύνη στο έργο του, καταφεύγει σε φτηνά εκβιαστικά κόλπα, όπως η βαρύγδουπη, μελοδραματική μουσική σε καίρια σημεία, αλλά αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι αναμφίβολα το πόσο μονοδιάστατοι φαίνονται οι χαρακτήρες από τη μέση της ταινίας και μετά.

Ευτυχώς η Nicole Kidman έχει παίξει πολύ πιο απαιτητικούς ρόλους από αυτόν και παρουσιάζεται αρκετά καλή, στη δεύτερη συνεργασία της με τον(επίσης καλό) Colin Firth μέσα σε λίγους μήνες –η πρώτη ήταν το “Railway Man”. Όσο για τον τρίτο τροχό της παρέας, τον Mark Strong, αυτός αδιαμφισβήτητα αποτελεί ρολίστα πολυτελείας και πάντα απολαμβάνουμε τις εμφανίσεις του.

Δεν ξέρουμε αν πιάνεται για επιτυχία, αλλά η «Αμνησία» πέτυχε διάνα με τη θεματική της στο μυαλό μας: την ξεχάσαμε αμέσως και ευτυχώς δε μας ξανάρθε στη μνήμη το επόμενο πρωί.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ