Πέθανε ο Andrzej Zulawski

Ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών

Στα 75 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο, ο Andrzej Zulawski κάνει ακόμα πιο φτωχό τον κινηματογράφο. Το 2016 μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έχει αφήσει ήδη ανεξίτηλο το ιστορικό στίγμα του, καθώς αυτή η δυσάρεστη είδηση έρχεται μετά τους θανάτους των Alan Rickman, Jacques Rivette και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, έτσι σίγουρα αυτήν τη χρονιά δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε.

Ο γεννημένος στην Πολωνία Zulawski, κινηματογράφησε μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, και συνέδεσε το όνομά του με την ανάδειξη ηθοποιών όπως η Romy Schneider και η Isabelle Adjani. Η καριέρα του ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, όταν διετέλεσε βοηθός του εξαιρετικού Andrzej Wajda, και το 1971 γύρισε το ντεμπούτο του «The Third Part Of The Night», μια απίστευτη μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του πατέρα του.

Ήταν η έναρξη μιας φιλμογραφίας που δε σταμάτησε να παράγει αριστουργήματα: «The Devil» (1972), «L’ Important C’est d’ Aimer» (1975), «Possesion», «La Femme Publique» και η ταινία για την οποία κάθε λέξη μοιάζει μικρή «On The Silver Globe» (1988), ονοματίζοντας μονάχα μερικές από τις δουλειές του.

Ταυτόχρονα όμως, θα βρεθεί διαρκώς αντιμέτωπος με τα ποικίλα πρόσωπα της εξουσίας, καθώς οι ταινίες του είτε απαγορεύονταν, είτε βρίσκονταν αντιμέτωπες με απερίγραπτη λογοκρισία: χαρακτηριστικό παράδειγμα του «On The Silver Globe» μέρη του οποίου έχουν καταστραφεί από τους λογοκριτές, και η κόπια που επέζησε έχει voice-over του σκηνοθέτη στις χαμένες σκηνές. Στην παραπάνω κατάσταση, συνηγορούσε η τόλμη του Zulawski να κινηματογραφεί θέματα που η επικρατούσα άποψη αρνιόταν να αντικρίσει.

Πέρσυ, ο μεγάλος σκηνοθέτης ανακοίνωνε την κινηματογραφική επιστροφή του με το «Cosmos», το οποίο διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Locarno και κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Αξίζει επίσης να θυμηθούμε το αφιέρωμα που είχε γίνει στις 20ες Νύχτες Πρεμιέρας, όταν προβλήθηκε το σύνολο της φιλμογραφίας του δημιουργού σε φιλμ.

Το βέβαιο είναι πως δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ