Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών η Anita Ekberg

Ο ρόλος της στο "La Dolce Vita" του Federico Fellini αποτέλεσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας της

«Έφυγε» σε ηλικία 83 ετών, η Anita Ekberg, μια από τις πιο ποθητές γυναίκες του κινηματογράφου.  Η Ekberg αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία την ανάγκαζαν να επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο, χωρίς παρόλα αυτά να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα, ο ακριβής λόγος θανάτου της.

Γεννημένη στην Σουηδία, η Ekberg ακολούθησε από νωρίς καριέρα μοντέλου, κερδίζοντας, χάρη στην πληθωρική της ομορφιά, τον τίτλο της «Μις. Σουηδία», ακολουθώντας παράλληλα την ίδια καριέρα και στην Αμερική.

Εκεί κέρδισε και τους πρώτους τις ρόλους σε ταινίες όπως το «Blood Alley», στην οποία βρέθηκε στο πλευρό των Lauren Bacall και John Wayne, το «War and Peace» του King Vidor, αλλά και άλλες πιο εύπεπτες παραγωγές, οι οποίες περιστρέφονταν κυρίως, γύρω από την περιρρέουσα σεξουαλικότητά της.

Παρά την πορεία της σε ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, ο ρόλος που πραγματικά την ανέδειξε, δεν ήταν άλλος από αυτόν την Sylvia, στο υπέροχο «La Dolce Vita», του Federico Fellini, με την σκηνή στην οποία βουτάει στα παγωμένα νερά της Fontana di Trevi στην Ρώμη, φορώντας ένα στράπλες, μαύρο φόρεμα, να γράφει κινηματογραφική ιστορία, ως μια από τις πιο εικονικές στιγμές της 7ης Τέχνης.

Κατά τα επόμενα χρόνια, η Egbert συνέχισε να εμφανίζεται σε ταινίες, ερμηνεύοντας περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένους ρόλους, μέχρι και την επιστροφή της το 1987 σε μια ακόμη ταινία του Fellini, το «Intervista».  Από την δεκαετία του ΄80 και μετά, οι εμφανίσεις της θα περιορίζονταν σημαντικά, μέχρι και το 2002, όταν και θα εμφανιζόταν για τελευταία φορά στο τηλεοπτικό «Beauty Center».

Έχοντας απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, η Anita Ekberg πέθανε σχεδόν φτωχή, όντας καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από ένα ατύχημα.

Αποτελώντας μια από τις πιο γοητευτικές υπάρξεις της μεγάλης οθόνης και πρωταγωνιστώντας σε μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες της χρησής εποχής του κινηματογράφου, η Anita Ekberg θα μείνει για πάντα στο μυαλό μας ως η απόλυτη γυναίκα.  Ίσως και να την ακούσουμε ακόμα να φωνάζει τον Marcello Mastroianni μέσα από το συντριβάνι…

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ