Ο ιστορικός κινηματογράφος Αλκυονίς ξανανοίγει τις πύλες του

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος Ο ιστορικός κινηματογράφος Αλκυονίς που έκλεισε τις πύλες του στις αρχές του ’90 πρόκειται να ανοίξει και πάλι στο κοινό, με σκοπό...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

9

Ο ιστορικός κινηματογράφος Αλκυονίς που έκλεισε τις πύλες του στις αρχές του ’90 πρόκειται να ανοίξει και πάλι στο κοινό, με σκοπό να αποτελέσει έναν πολυμορφικό χώρο πολιτισμού.

Ο γνωστός στους μεγαλύτερους σε ηλικία αθηναϊκός κινηματογράφος βρίσκεται επί της οδού Ιουλιανού 42, κοντά στη Πλ. Βικτωρίας και αναμένεται να εγκαινιάσει το νέο του ξεκίνημα τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Το Artplex, όπως θα είναι το νέο του όνομα, επιδιώκει και πάλι να αναχθεί στο κέντρο της ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας, στηρίζοντας κλασικούς δημιουργούς, πολιτικές ταινίες και διεθνείς παραγωγές, διαπαιδαγωγώντας έτσι τη νέα γενιά θεατών.

Για όσους δε γνωρίζουν την ιστορία του Αλκυονίς να πούμε πως ο ιστορικός κινηματογράφος ήταν αυτός που πρωτογνώρισε μεγάλους δημιουργούς, όπως τον Άιζενσταϊν και τον Ναγκίσα Οσίμα στο αθηναϊκό κοινό, μιας και αποφάσισε να μη προβάλλει μόνο ταινίες από τις τότε εταιρείες διανομής, αλλά να εισάγει άγνωστα ακόμα στο κοινό αριστουργήματα, για αποκλειστική προβολή. Μεγάλη στιγμή για τον κινηματογράφο υπήρξε και η αποκλειστική προβολή της “Αναπαράστασης” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Με παρόμοιο λοιπόν σκεπτικό πρόκειται να επαναλειτουργήσει ο κινηματογράφος, σε μια προσπάθεια της NEWSTAR να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πολυχώρο με γνώμονα το δημιουργό και όχι το κέρδος. Εκτός όμως από κινηματογραφικές προβολές, θα αποτελέσει και στέγη και άλλων μορφών τέχνης και γραμμάτων.

Συγκεκριμένα, θα προβάλλονται διάφορες ταινίες την ίδια μέρα, οι οποίες θα εναλλάσσονται με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό πλάνο και θεματικό ή υφολογικό περιεχόμενο, ανά ώρα και ανά εβδομάδα. Επίσης θα φιλοξενήσει φεστιβάλ του εξωτερικού και αφιερώματα σε σκηνοθέτες, ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στους Έλληνες δημιουργούς. Επίσης, κάθε Δευτέρα θα ανεβαίνει μια θεατρική παράσταση, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα υπάρχουν παραστάσεις και για τους μικρούς και απαιτητικούς θεατές. Υπάρχουν επίσης σχέδια για φιλοξενία συναυλιών και χορευτικών παραστάσεων.

Εκτός αυτών, οι χώροι του Artplex θα φιλοξενούν εικαστικές εκθέσεις σε μόνιμη βάση, τις οποίες το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τέλος, κάθε Τετάρτη θα γίνονται βιβλιοπαρουσίαση νέων εκδόσεων, με ομιλίες, προβολές και συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό με δωρεάν προσκλήσεις.

Η προσπάθεια αυτή ξεκινάει στην Αλκυονίδα μαζί με τους κινηματογράφους Τριανόν και Αλεξάνδρα Ι και ΙΙ, ενώ υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα και σε άλλους αιθουσάρχες ανά την Ελλάδα που θέλουν να συμμετέχουν στη νέα αυτή δράση.

Η πρωτοβουλία ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε να στεφθεί με την επιτυχία που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ