Αντίδοτο στην Ευεξία – A Cure for Wellness (2017)

Κάτι βρωμάει στο σανατόριο και δεν είναι το μεθάνιο στις "θαυματουργές" λίμνες του...

Σκηνοθεσία: Gore Verbinski
Σενάριο: Justin Haythe
Πρωταγωνιστούν: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth
Διάρκεια: 146′
Χώρα: Γερμανία/ΗΠΑ
Διανομή: Odeon

 ★★★☆☆ 

Ο Gore Verbinski αφήνει για λίγο τις θάλασσες και τους πειρατές και πιάνει τις λίμνες και τα χέλια στη νέα του ταινία «Αντίδοτο στην Ευεξία» ή αλλιώς «A Cure for Wellness». Στους κύκλους των υψηλόβαθμων στελεχών των πολυεθνικών τα λάθη αλλά και οι διακοπές δεν προβλέπονται. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Lockhart αποστέλλεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στην οποία μόλις πήρε προαγωγή, για να φέρει πίσω τον CEO, του οποίου η υπογραφή είναι απαραίτητη για την συγχώνευση αλλά και για να φορτωθεί την ευθύνη της αποτυχίας των υπολοίπων. Ο κος Pembroke πήγε στην Ελβετία, για να λάβει τη Θεραπεία, όπως είναι γνωστή στους κύκλους των ελίτ πελατών του σανατορίου. Κάτι περίεργο όμως φαίνεται να συμβαίνει μέσα στο κάστρο στο οποίο στεγάζεται το spa, καθώς η τελευταία επιστολή του CEO προς τους συναδέλφους του μόνο ξεκούραστο δεν τον δείχνει αλλά ούτε και λογικό…

Όλα αλφαδιασμένα και minimal, σε τόνους του πράσινου, του κίτρινου και του μπλε, με τον πρωταγωνιστή Dane DeHaan (αντιπαθέστατος με αυτά τα μπλε παγωμένα μάτια) να τριγυρίζει στο κάστρο για να ανακαλύψει τι είναι αυτό που ενώνει τη Θεραπεία του spa με τον έρωτα του Βαρόνου για την αδερφή του, πριν από 200 χρόνια. Αντίπαλος του στην προσπάθεια αυτή είναι ο διευθυντής του ιδρύματος, τον οποίο υποδύεται ο Jason Isaacs, σύμμαχος του όμως στέκεται στο πλευρό του η πιο ιδιαίτερη ασθενής απ’όλους, η Hannah (Mia Goth), το κορίτσι με τα μηδαμινά φρύδια.

Το film γίνεται όχημα και ο θεατής καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα, είτε για το που μπορεί να σε φτάσει η αγάπη και η μανία για την αγνότητα είτε για το πως ο άνθρωπος προσπαθεί να βγάλει από πάνω του τα άγχη και το stress της καθημερινότητας, με θεραπείες και yoga, ασκήσεις και διαλογισμό, πρακτικές που πολλές φορές είναι placebo.
Η ταινία δεν απογοητεύει, κρατά το βασικό μυστήριο για το μεγαλύτερο μέρος των 146 λεπτών που διαρκεί, όμως στο φινάλε ελαφρώς απογοητεύει, χωρίς όμως να γκρεμίζει κάτι απ’ όσα έχτισε ως τότε. Απλά θα ήθελα κάτι παραπάνω απ’ αυτό που είχα καταλάβει από μόνος μου. Ίσως μια εξέλιξη σαν αυτή του «Shutter Island», θα με γοήτευε περισσότερο.

Δεν κουράστηκα, δεν βαρέθηκα, τρόμαξα χωρίς φτηνά κόλπα (πιο πολύ με τα χέλια μην πεταχτεί κανένα προς την κάμερα παρά με κάτι άλλο) και αηδίασα κάποιες φορές με την σκληρότητα ορισμένων σκηνών αλλά γενικά όλα είναι στα πλαίσια της υπόθεσης. Δεν διέκρινα κάτι ξένο που ο Verbinski να το έβαλε στο film για να εντυπωσιάσει απλά.

Άψογα στυλιζαρισμένο thriller από τα καλά του είδους, με άφθονο ίσως μη προκλητικό γυμνό και μερικές σκηνές που σε κάνουν να πάρεις το βλέμμα σου από την οθόνη για να αποφύγεις την ανατριχίλα, το «Αντίδοτο στην Ευεξία» είναι το κατάλληλο film για όσους θέλουν να δουν κάτι καλό αυτήν την εβδομάδα.

Χρήστος Σφιάτκος

Παιδί του lifestyle και του κινηματογράφου, ο Χρήστος περνάει τις μέρες και τις νύχτες του στην πόλη διαβάζοντας άπειρα ξένα περιοδικά (καθώς τα ελληνικά έχουν κλείσει), βλέποντας ταινίες, τουιτάροντας και κάνοντας (συνήθως) μεταμεσονύχτιους περιπάτους με τον σκύλο του στα σοκάκια και τα πάρκα των βορείων προαστίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ