Ατίθασες – Mustang (2015)

Η πατριαρχία είναι μια παγίδα

 ★★★½☆ 

Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven
Σενάριο: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Πρωταγωνιστούν: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan
Διάρκεια: 97’
Χώρα: Τουρκία/Γαλλία/Κατάρ/Γερμανία
Διανομή: StraDa Films

1Η συντηρητικοποίηση ξεκινάει πρώτα από τα μέσα. Αυτή που σήμερα έχει γιγαντωθεί ριζώνοντας σε κραυγές μίσους και γκλομπ αστυνομικών. Η αρχή της όμως συμβαίνει στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι. Όπου θα επιβάλλουν την τάξη το «ηθικό» και η οργή του «προστάτη» πατέρα.

Στην επαρχία, η προσκόλληση στην παρελθοντολογία είναι σχεδόν πάντα νόμος. Καθόλου τυχαία εκείνοι που τον απολαμβάνουν και τον ασκούν είναι οι άντρες. Η γυναίκα εξακολουθεί να έχει χρηστική αξία, που περιορίζεται στους τοίχους του σπιτιού. Το περιβάλλον αυτό είναι ιδιαιτέρως σύνηθες στην Τουρκία, όπου η αχανής έκταση της χώρας επιτρέπει τη διατήρηση πληθώρας ετεροχρονιστικών πρακτικών και ιδεών.

Δυστυχώς την υποτίμηση της γυναίκας κι τη μη αξίωσή της στη συμμετοχή των ελευθεριών του άντρα, τα γνωρίζουν όλοι καλά. Εκείνο που είναι πραγματικά ουσιαστικό, είναι ο τρόπος που τα παραπάνω γίνονται αποδεκτά από την ίδια. Σε τέτοιο βαθμό, που η καταπίεση μεταλαμπαδεύεται σε μια νέα γενιά κοριτσιών που μαθαίνουν να ζουν υποταγμένες. Δημιουργείται η εντύπωση πως η ζωή συντελείται σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Είναι ο συνδυασμός θρησκευτικού δογματισμού που εμφυσείται στην ηλικία που δεν είναι κατανοητές περίπλοκες έννοιες και ο χαρακτήρας πλάθεται. Αυτή η τεχνική ήταν αποτελεσματική σε παλαιότερες περιόδους, μιας και η αποσπάσεις της προσοχής συνέβαιναν δυσκολότερα, και φυσικά οι πηγές πληροφόρησης ήταν πολύ λιγότερες. Σήμερα όμως, όταν κάποια θα βρεθεί σε αυτήν την ηλικία, στη στιγμή της κληρονομιάς του στερεοτύπου, δε θα συμβιβαστεί. Τα ίδια τα γονίδια δεν αντέχουν πια να φέρουν το βάρους το άδικα παράλογου στον πυρήνα τους. Η αντίσταση είναι φυσική αντίδραση.

Τη λύτρωση που προσφέρει το φιλμ, με μια έντονη φόρτιση, θα προσγειώσει βίαια η ίδια η πραγματικότητα. Τη στιγμή που πανηγυρικά γιορτάζεται η γυναικεία χειραφέτηση, το μυαλό αναπόφευκτα σκέφτεται όλες εκείνες που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό βάναυση καταπίεση. Οι προαποφασισμένοι κοινωνικοί ρόλοι, υπάρχουν για να γκρεμίζονται. Η εξέγερση των ηρωίδων ας γίνει παράδειγμα προς όλους.

Βρείτε όλες τις προβολές εδώ

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ