Belle (2013)

Το «Belle» ανήκει σε αυτή την πάστα ταινιών που δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις σε καμία περίπτωση «κακή», δεν κάνει τίποτα όμως για να γίνει ξεχωριστή.


 

Γράφει ο Γιάννης Μόσχος


Σκηνοθεσία: Amma Asante
Σενάριο: Misan Sagay
Πρωταγωνιστούν: Gugu Mbatha-Raw, Matthew Goode, Tom Wilkinson
Διάρκεια: 104’
Χώρα: Ην. Βασίλειο
Διανομή: Hollywood Entertainment

 

sq_belleΑν βλέποντας μια ταινία με τίτλο «Belle» το μυαλό σας πηγαίνει σε κάποιο παραμύθι της Disney, τότε… ίσως και να μην είστε τόσο μακριά όσο θα περιμένατε. Η ταινία της Amma Asante είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Dido Elizabeth Belle, η οποία ήταν η νόθα μιγάδα κόρη ενός καπετάνιου του Βασιλικού Ναυτικού και μιας σκλάβας που έζησε στην Αγγλία του 18ου αιώνα. Απέκτησε αριστοκρατική ανατροφή μεγαλώνοντας πλάι στον θείο της και τη σύζυγό του ως ελεύθερη γυναίκα, το χρώμα του δέρματός της όμως δεν ξεπέρασε όλες τις προκαταλήψεις και τις συμβάσεις της εποχής και παρά το ότι θεωρητικά τα «βρήκε εύκολα», χρειάστηκε να ανατρέψει αρκετά πράγματα θέτοντας τις βάσεις για την επιλυση σημαντικών ζητημάτων γύρω από την ελευθερία του ανθρώπου και την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Το δεδομένο είναι ότι σαν ιστορία αντλεί από δυνατό πρωτότυπο υλικό που αξίζει να γίνει γνωστό και να διαδοθεί. Είναι από αυτές τις ιστορίες που χρειάζεται να βρίσκουν το δρόμο τους προς το σινεμά και το γεγονός και μόνο ότι μπορούμε και τις βλέπουμε σημαίνει πρόοδος για την ανθρωπότητα. Γιατί από εκεί και πέρα, η ταινία δε δικαιολογεί τις καλές κριτικές που έρχονται μαζί της από την Βρετανία, παρά τις αρκετά καλές ερμηνείες που παίρνει από το καστ.

Το «Belle» είναι από αυτές τις ταινίες που πολύ εύκολα μπορούν να πέσουν «θύματα» των βραβείων και να στοχεύσουν να γίνουν αρεστές στο μέσο κριτή και δεν αποφεύγει αυτό το σκόπελο. Για την ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο διδακτικό που στους πομπώδεις μονολόγους νιώθεις κάποιον να σου κάνει διάλεξη μπροστά από τον πίνακα κρατώντας μια κιμωλία στο ένα χέρι και ένα χαρτομάντηλο στο άλλο για να στο δώσει στο επικολυρικό τέλος τους όταν και θα το χρειαστείς. Θα μπορούσε να αφήσει την υπόθεση να κυλήσει μόνη της και να έχει ένα αποτέλεσμα στο στυλ του «12 Years a Slave» (αν και δεν υφίσταται σύγκριση ως προς τις ιστορίες και τη δυναμική τους), αποφασίζει όμως να πάρει το δρόμο του μελό και να διηγηθεί την ιστορία με τον πιο συμβατικό τρόπο, σαν να είναι ένα παραμύθι.

Μέσα σε όλα αυτά πετάγεται και ένα απαγορευμένο ρομάντζο για να κάνει πιο λαοφιλές το πρωτογενές υλικό και αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι δε συγκινεί, το κάνει με έναν πολύ εύκολο τρόπο που σχεδόν μπορεί να αποπροσανατολίσει από το κεντρικό μήνυμα της ταινίας σχετικά με την ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτου χρώματος ή φύλου. Στο τέλος πάντως θα τα χρειαστείτε τα χαρτομάντηλα, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό.

Από τις ερμηνείες κρατάμε την Gugu Mbatha-Raw γιατί είναι αποκάλυψη στην κεντρική ερμηνεία, τον Tom Wilkinson που όπως πάντα είναι τίμιος και του πάνε πολύ οι ταινίες εποχής, τον Sam Reid που στο ρόλο του αγαπημένου της Dido σε κερδίζει παρά το υπερβολικά μελό ύφος του και την Sarah Gadon που με τη φυσική ομορφιά της δε χρειάζεται να δυσκολευτεί για να σε πείσει σε αυτό το είδος ταινιών. Καλοδεχούμενη η παρουσία της Emily Watson και του Tom Felton, γνωστού ως Draco Malfoy από τα Harry Potter.

Το «Belle» ανήκει σε αυτή την πάστα ταινιών που δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις σε καμία περίπτωση «κακή», δεν κάνει τίποτα όμως για να γίνει ξεχωριστή. Αν ήθελε να πάει στα Όσκαρ, έχουμε δει ήδη πολλές φορές αυτό που κάνει και μάλιστα αρκετά καλύτερα. Χάνει την ευκαιρία για κάτι διαφορετικό παρά τις καλές προθέσεις της και προτείνεται μόνο στους αθεράπευτα ρομαντικούς και τους λάτρεις της ιστορίας.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*