Μιλώντας για budget

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ   Αν μιλάμε για την πρώτη σας προσπάθεια στον χώρο...

[typography size=”17″ ]Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας[/typography]

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

 

Ένας από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς όλων τον εποχών , ο Jerry Bruckheimer

Αν μιλάμε για την πρώτη σας προσπάθεια στον χώρο της έβδομης τέχνης, τότε έχουμε να κάνουμε με no budget – εκτός κι αν ο θείος σας τυγχάνει να είναι πάμπλουτος και δεν θα του λείψουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να μην σας χαλάσει το χατίρι. Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως: Αφού έχετε πραγματοποιήσει την πρώτη σας προσπάθεια για παράδειγμα, θα έχετε μία μικρού μήκους με την οποία θα μπορέσετε νε πείσετε τυχόν παραγωγούς για την επόμενη ταινία σας. Μέχρι τότε, πρέπει να βασιστείτε στις δυνάμεις σας.

Αυτό άλλωστε έκαναν οι περισσότεροι νέοι κινηματογραφιστές ανά τον κόσμο για να εισβάλλουν στον χώρο του κινηματογράφου. Ας μην ξεχνάμε π.χ. ότι το «Blair witch project» κόστισε στους δημιουργούς του περίπου 35.000 δολάρια και απέφερε έσοδα 140.000.000 δολαρίων. Με ακόμη μικρότερο budget, το «El Mariachi» του Rodriguez που κόστισε στον σκηνοθέτη 7.000 δολάρια για να το γυρίσει –για να συγκεντρώσει μάλιστα τα χρήματα λέγεται πως συμμετείχε σε ιατρικά πειράματα και έρευνες- απέφερε 2 εκατομμύρια στα ταμεία.

Ακόμη και το no budget όμως, έχει τα έξοδά του. Δεδομένου του ότι οι ηθοποιοί και οι υπόλοιποι συντελεστές δεν θα αμειφθούν, τα σημαντικότερα έξοδα θα είναι τα εξής:

  • Ο εξοπλισμός: Κάμερα, μικρόφωνο/μπουμ-μίκτη ήχου και φώτα. Η οικονομικότερη λύση είναι να γνωρίζετε κάποιον που διαθέτει κάμερα ή κάτι από τα υπόλοιπα και να σας τα δανείσει – και θα είστε πολύ τυχεροί. Αν δεν είστε ξαδέρφια του Γκαστόνε, βρείτε κάποιον που θα σας δανείσει τον ανάλογο εξοπλισμό έναντι κάποιας αμοιβής. Επόμενη επιλογή είναι μια εταιρία ενοικίασης κινηματογραφικού εξοπλισμού, με κόστος που κυμαίνεται αναλόγως του εξοπλισμού που ψάχνετε. Τέλος, έχετε πάντα την ακριβή επιλογή να αγοράσετε μία καλή κάμερα και εξοπλισμό, και να προσπαθήσετε να βγάλετε τα έξοδα, νοικιάζοντάς την σε άλλους κινηματογραφιστές αφού την χρησιμοποιήσετε. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εξοπλισμού δεν είναι η πιο συμφέρουσα κίνηση, δεδομένης της εξέλιξης των τεχνολογιών, που θα κάνουν την καινούρια σας κάμερα απαρχαιωμένη σε 2-3 χρόνια.
  • Το φαγητό: Μπορεί να μην πληρώνετε τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο crew, αλλά δεν θα τους αφήσετε να δουλεύουν χωρίς έστω να τους ταΐσετε. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνετε για ένα ικανοποιημένο –και ως εκ τούτου αποτελεσματικό- συνεργείο.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, το Κέντρο «στέκεται» ακόμη. Και χρηματοδοτεί τις προσπάθειες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, μέσα από τα οκτώ διαφορετικά προγράμματά του, που κινούνται από την χρηματοδότηση σεναριογράφων, μέχρι την δημιουργία ταινιών μικρού/μεγάλου μήκους, ψηφιακές μικρού μήκους για νέους ως 23 ετών, animation παραγωγές και ντοκιμαντέρ. Μπορείτε να δείτε ποιες προϋποθέσεις ισχύουν για κάθε πρόγραμμα, ποιες είναι κάθε χρόνο οι προθεσμίες για τις αντίστοιχες αιτήσεις και με τι πρέπει οι τελευταίες να συνοδεύονται εδώ.

Groopio

Η ιδέα δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό στο εξωτερικό, και ελπίζουμε να πιάσει και στην Ελλάδα, αφού το Groopio.gr ετοιμάζεται να ανοίξει τον διαδικτυακό του κουμπαρά μέσα στις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ιστοσελίδα όπου ο καθένας μπορεί να ανακοινώσει το project του, να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να ορίσει ένα χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να το πραγματοποιήσει. Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν όποιο ποσό θελήσουν εφόσον πιστεύουν στο project σας, ενώ διασφαλίζεται πως δεν θα χάσουν τα χρήματά τους, μέσω προαιρετικής δικλίδας που ορίζει ότι θα δεσμευτούν τα λεφτά τους μόνο αν συμπληρωθεί τελικά όλο το ποσό του προϋπολογισμού σας. Στην ουσία, μιλάμε για ένα «κοινωνικό δίκτυο» που μπορεί να αποτελέσει ολόκληρη δεξαμενή υποψήφιων χρηματοδοτών. Για περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε εδώ.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ