Την κάμερα σου και σ’ άλλη παραλία

...

Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

 

Αύγουστος, άδεια από τη δουλειά, διακοπές, παραλία και μαραθώνιοι αράγματος. Και σινεμά, μην ξεχνιόμαστε. Η κινηματογραφική έμπνευση δεν κάνει διακοπές, επομένως αν έχετε κάποιο project, κάποιο ταινιάκι, κάποιο σενάριο ή απλώς την τόνωση της κινηματογραφικής σας παιδείας στα σκαριά, το καλοκαίρι είναι ίσως ιδανική ευκαιρία να βγάλετε όλα τα παραπάνω από το «ψυγείο» και να τα πάρετε μαζί σας στις διακοπές.

Μαζί με τις κλασικές συμβουλές (να βάζετε αντηλιακό, να μην πάτε στα βαθιά, να μην πάρετε καραμέλες από αγνώστους), σας προτείνουμε άλλα 10 tips που μπορείτε να ακολουθήσετε, είτε ο Αύγουστος σας βρει σε κάποιο νησί είτε μείνετε στην άδεια πόλη -κάπου εκεί θα είμαστε κι εμείς- για να μη μείνετε αυτόν τον Αύγουστο εκτός κινηματογραφικού στόχου. Ιδού μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε στις διακοπές:

Πάρτε μαζί ένα σημειωματάριο

Η έμπνευση ξυπνάει στα πιο περίεργα μέρη. Αν σας έρθει η καλύτερη ιδέα του κόσμου, η πιο πρωτότυπη εναρκτήρια σκηνή στην ιστορία του σινεμά ή το φινάλε της ταινίας σας, την ώρα που είστε στην παραλία, είναι κρίμα να την πάρει το κύμα και να την ξεχάσετε μέχρι να φτάσετε κάπου όπου μπορείτε να την σημειώσετε. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό σημειωματάριο, για να δουλέψετε όποτε θέλετε το σενάριό σας.

Ξυπνήστε μόνοι σας την έμπνευση

Βρίσκεστε σε ένα υπέροχο νησί. Σε μια εντυπωσιακά τιρκουάζ παραλία. Σε ένα εξωπραγματικό ηλιοβασίλεμα. Όλα αποτελούν υπέροχο σκηνικό για τις διακοπές σας. Μήπως και για την μελλοντική ταινία σας; Συνεχίστε να κουβαλάτε εκείνο το σημειωματάριο που λέγαμε, και όπου συναντήσετε ένα σκηνικό που σας φαίνεται «κινηματογραφικό», προσπαθήστε να φανταστείτε τι σκηνή θα μπορούσε να διαδραματίζεται σε αυτό – ακόμη κι αν δεν γυριστεί ποτέ στο συγκεκριμένο μέρος, το ζητούμενο είναι η έμπνευση και το έναυσμα για την συγγραφή μιας καλής σκηνής.

Κατασκοπεύστε

Μια καλή άσκηση που προτείνουν σε κινηματογραφικές σχολές για να βελτιωθεί η ικανότητα της συγγραφής αληθοφανών σκηνών στα σενάρια, είναι η καταγραφή των γύρω ανθρώπων και των σκηνών που διαδραματίζονται μπροστά μας στην καθημερινή ζωή. Βγάλτε πάλι αυτό το θαυματουργό σημειωματάριο που έχει γεμίσει ήδη άμμο και ιδέες, και ξεκινήστε να καταγράφετε με κάθε πεζή λεπτομέρεια τον καβγά που διαδραματίζεται στο διπλανό σας τραπέζι στο café. Σημειώστε τις εκφράσεις που παίρνει ο καθένας από τους συνομιλητές στην απέναντι παρέα την ώρα που συζητούν ή τρώνε. Τις γκριμάτσες των φίλων σας, τις στάσεις του σώματός τους, τον τρόπο που γελάνε, κάποια περίεργα ή αστεία χαρακτηριστικά των γύρω σας. Αυτό (μπορεί να φαίνεται γελοίο σε πρώτο στάδιο, αλλά) βοηθά στο να εντυπωθούν μέσα σας οι «φυσιολογικές» αντιδράσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Έτσι, όταν θα γράφετε μια ανάλογη σκηνή στο σενάριό σας, π.χ. έναν καβγά ή ένα γεύμα, δεν θα υπάρχουν αφύσικες περιγραφές που οδηγούν σε μη αληθοφανείς χαρακτήρες. Οι σκηνές σας θα είναι «ανθρώπινες», οι ήρωες πιο κοντά στους θεατές και το αποτέλεσμα λιγότερο «θεατρινίστικο» και υπερβολικό.

Καλοκαιρινό pitching

Ή αλλιώς, πιάστε την παρέα σας, έτσι όπως θα είναι χαλαροί στην παραλία ή την ώρα του μαραθώνιου καφέ και πείτε τους την ιδέα σας για την ταινία που σχεδιάζετε. Αν δεν έχετε μιλήσει σε κανέναν μέχρι τώρα για όλα αυτά, θα διαπιστώσατε πόσο μεγάλο λάθος κάνατε: Αφενός, το να μπείτε στην διαδικασία να διατυπώσετε φωναχτά την ιδέα σας, σας βοηθά να την κάνετε πιο σαφή, πιο σχηματοποιημένη και στο δικό σας μυαλό, και αφετέρου, οι ειλικρινείς αντιδράσεις των άλλων (ιδιαίτερα αν είναι άτομα που εκτιμάτε την γνώμη τους ή γνωρίζετε πως δεν έχουν λόγο να σας πουν ψέματα), μπορούν να σας πουν πολλά. Αρκετές φορές έχουμε την εντύπωση πως έχουμε βρει την καλύτερη ιδέα του κόσμου, αλλά με μια φιλική συζήτηση καταλαβαίνουμε πως τελικά, είναι κάπως παρωχημένη ή το αντίστροφο.

Κουβαδάκια, κάμερα, πάμε!

Αν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μαζί σας στις διακοπές μια κάμερα, μπορείτε να τραβάτε υλικό, να πειραματιστείτε με τα κάδρα, με το ύφος, με το φως στις εξωτερικές λήψεις, και γενικά με όλα αυτά τα οποία περιγράφαμε θεωρητικά όλο τον χειμώνα στην στήλη. Επιπλέον, αφού επιστρέψετε, θα έχετε άφθονο footage για να εξασκηθείτε στο μοντάζ και να μάθετε τα σχετικά προγράμματα και τις λειτουργίες τους.

Γυρίστε μικρές σκηνές

Αν η παρέα είναι ακομπλεξάριστη, βάλτε τη να συμμετάσχει στους πειραματισμούς σας, και κάντε μικρά εξωτερικά γυρίσματα στις διακοπές – π.χ. ένα μικρό χιουμοριστικό gag, την σκηνή του καβγά που παρακολουθήσετε το προηγούμενο μεσημέρι στην ταβέρνα, μια σκηνή θρίλερ στο ξενοδοχείο. Αφού επιστρέψετε, δοκιμάστε τις δυνάμεις σας στο virality και στην διαδικτυακή προώθηση, ανεβάζοντας τα videos στο Youtube και μαθαίνοντας πως μπορείτε να αυξήσετε τα views τους.

Διαβάστε

Όσο η φίλη σας καταβροχθίζει το «50 shades of Grey» ή το τελευταίο πόνημα της Λένας Μαντά ή ο φίλος σας διαβάζει την αθλητική εφημερίδα ή «ακονίζει» τη ρακέτα του, εσείς μπορείτε αυτό το καλοκαίρι να διαβάσετε κάτι λιγότερο ευπώλητο. Βρείτε ένα κινηματογραφικό βιβλίο για αυτό το καλοκαίρι –την βιογραφία του αγαπημένου σας σκηνοθέτη, ένα βιβλίο για το σενάριο όπως αυτά που είχαμε προτείνει εδώ , μια Ιστορία του Κινηματογράφου ή ένα βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε μια ταινία, όπως αυτά που προτείναμε εδώ.

Για όσους ξεκαλοκαιριάσετε στην πόλη:

Κάντε movie nights

Ανάψτε το air condition, καλέστε όσους φίλους είναι διατεθειμένοι να σας ακολουθήσουν σε σινεφίλ μονοπάτια, και παρακολουθήστε όλες εκείνες τις ταινίες που θεωρούνται κορυφαίες στην Ιστορία του Κινηματογράφου και στους κύκλους των σινεφίλ, ώστε να τονώσετε τις κινηματογραφικές σας γνώσεις – μια καλή αρχή αποτελεί το ανανεωμένο chart του BFI, που παρουσίασε το Reel εδώ.  Φυσικά, μπορείτε απλώς να διοργανώσετε movie nights με οποιαδήποτε ταινία – ακόμη και μια αδιάφορη ή κακή ταινία μπορεί να διδάξει πολλά.

Ξεχυθείτε στις αίθουσες

Εξαιρετικές ταινίες στα θερινά σινεμά, κι ακόμη πιο εξαιρετικές στα Φεστιβάλ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο αθηναϊκό σκηνικό, αξίζουν την προσοχή σας αν βρίσκεστε Αύγουστο στην Αθήνα. Συντονιστείτε στην στήλη των Ταινιών, των Φεστιβάλ και των Νέων του Reel.gr για να μαθαίνετε τα πάντα για τις προβολές στην πόλη. Αυτή την περίοδο για παράδειγμα, τρέχουν το Athens Open Air Film Festival, το Donation Film Festival, οι προβολές στην αυλή της Κινηματογραφικής ομάδας της Ένωσης Αρχαιολόγων και έπονται αρκετές ακόμη εκπλήξεις. Γι’ άλλη μια φορά, ό,τι βλέπει κανείς, μόνο καλό μπορεί να του κάνει.

Ξεψαχνίστε την στήλη του Reel

Τώρα που έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, ξαναδιαβάστε συγκεντρωτικά τους τομείς του Filmmaking που σας ενδιαφέρουν σε αυτή εδώ τη στήλη. Για παράδειγμα, διαβάστε όλες τις αναρτήσεις περί σεναρίου, από τις οποίες ξεκινήσαμε, και εφόσον έχετε ξεκινήσει την συγγραφή κάποιου σεναρίου, ελέγξτε την πρόοδο, ή, διαφορετικά, ξεκινήστε την συγγραφή του τώρα.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ