Οι κινήσεις της κάμερας

...

[typography size=»17″ ]Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας[/typography]

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Η κίνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου, όπως το απαιτεί και το ίδιο το όνομά του. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι παρούσα και στην διαδικασία της λήψης, καθώς η κάμερα δεν παραμένει πάντα στατική. Μπορεί να κάνει τις εξής βασικές κινήσεις (τις οποίες καταγράφουμε στο ντεκουπάζ)

Pan

Σημαίνει panoramic και αντιστοιχεί στην στροφή του φακού της κάμερας αριστερά και δεξιά. Με αυτή την κίνηση, αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία του σκηνικού χώρου από αυτά που θα φανέρωνε ένα στατικό πλάνο, ενώ η κάμερα μπορεί να ακολουθήσει ένα αντικείμενο ή έναν χαρακτήρα που κινείται στον χώρο.

Tilt

Tilt up και tilt down είναι αντίστοιχα οι κινήσεις της κάμερας προς τα πάνω και προς τα κάτω, όσο ο οριζόντιος άξονάς της παραμένει σταθερός. Κίνηση tilt είναι επί παραδείγματι όταν γνέφετε με το κεφάλι σας πάνω και κάτω. Όταν για παράδειγμα ένα πλάνο ξεκινά από τα πόδια μια γυναίκας και ανεβαίνει προς το πρόσωπό της, έχουμε να κάνουμε με tilt up. Με την προς τα πάνω κίνηση υποδεικνύεται ύψος, αλλά και προσμονή, ενώ όταν έχουμε tilt down, υποδηλώνεται βάθος αλλά και απόγνωση ή έλλειψη ενδιαφέροντος.

Travelling

Όταν η κάμερα πλησιάζει προς ένα αντικείμενο (ή απομακρύνεται από αυτό), το κάνει με την κίνηση που είναι γνωστή ως travelling (ή dollying). Πριν εφευρεθεί η steadicam ή οι οπερατέρ πάρουν την κάμερα στον ώμο, η κίνηση αυτή γινόταν κατά κανόνα πάνω σε ράγες, άλλα το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί κανείς να πετύχει απλώς προχωρώντας σταθερά προς το αντικείμενο που κινηματογραφεί.

Zoom

Όλοι γνωρίζουν τι είναι, αλλά ακριβώς γι’ αυτό όλοι το υπερ-χρησιμοποιούν. Αντί να προχωρήσουμε με την κάμερα προς το αντικείμενο που θέλουμε να πλησιάσουμε, κάνουμε zoom in. Η διαφορά όμως με το zoom είναι πως αλλάζει η εστιακή απόσταση του φακού κι έτσι για παράδειγμα γίνεται από τηλεφακός, ευρυγώνιος και επομένως το περιεχόμενο του κάδρου «διαστρεβλώνεται». Γι’ αυτό, όταν θέλουμε ομαλές μεταβάσεις, είναι προτιμότερο το travelling. Σε κάθε περίπτωση, το zoom θέλει ρέγουλα.

Λατεράλ

Πρόκειται στην ουσία για travelling, το οποίο δεν πλησιάζει το αντικείμενο που τραβάμε, αλλά το καταγράφει κινούμενο πλάγια: Φανταστείτε την κίνηση που πρέπει να κάνει η κάμερα για να ακολουθήσει το προφίλ ενός ανθρώπου που προχωράει. Η διαφορά του λατεράλ από το pan είναι πως στο τελευταίο ο φακός της κάμερας μετακινείται δεξιά ή αριστερά για να ακολουθήσει το αντικείμενο, ενώ στο λατεράλ, ο φακός μένει σταθερός και μετακινείται ολόκληρη η κάμερα δεξιά ή αριστερά.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ