Τα βραβεία του 66ου Φεστιβάλ των Καννών!

...

Γράφει ο Παύλος Σηφάκης

Το 66ο φεστιβάλ Καννών έριξε χθες αυλαία με την τελετή απονομής των βραβείων. Σύμφωνα με τους κριτικούς που παρέστησαν στο πιο γκλαμουράτο φεστιβάλ του κόσμου, υπήρχαν πολλές καλές ταινίες στο πρόγραμμα, αλλά οι φετινές Κάννες θα μείνουν στην ιστορία (και) ως οι πιο επεισοδιακές, με «κινηματογραφικές» κλοπές διαμαντιών και δραματικούς (αλλά ευτυχώς αναιμακτους) πυροβολισμούς!

Μεταξύ των ταινιών που «κέρδισαν» κοινό και κριτικούς ήταν το «Inside Llewyn Davis» των αδερφών Κοέν, το «The Past» του Asghar Farhadi (ο σκηνοθέτης του εξαιρετικού προπέρσινου «Ένας Χωρισμός») και το «La Vie D’ Adele» το οποίο κέρδισε τελικά το Χρυσό Φοίνικα! Το La Vie D’ Adele, με θέμα τον έρωτα δύο γυναικών, άρεσε στους κριτικούς αλλά λίγοι πίστευαν ότι θα βραβευτεί από την επιτροπή, κυρίως λόγω των «αποκαλυπτικών» ερωτικών σκηνών της. Τελικά η Κριτική Επιτροπή συμφώνησε με τους… κριτικούς, και μάλιστα, ο πρόεδρος Στίβεν Σπίλμπεργκ αποφάσισε να δώσει το βραβείο, όχι μόνο στο σκηνοθέτη, αλλά και στις δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας με το σκεπτικό ότι έπαιξαν εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του έργου!

Η Κριτική Επιτροπή, που, εκτός του Στίβεν Σπίλμπεργκ, αποτελούταν κι από άλλα «ηχηρά» ονόματα του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος (Ανγκ Λι, Νικόλ Κίντμαν, Κριστιαν Μουνγκιου, Ντιανιέλ Οτέιγ, Λιν Ράμσει, Κριστόφ Βαλτς, Ναόμι Καβάσε, Βίντια Μπαλάν) έδωσε τα εξής βραβεία στις εξής ταινίες:

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Χρυσός Φοίνικας: LA VIE D’ ADELE, CHAPITER 1 & 2, (Blue is the Warmest Colour) του Abdellatif Kechiche, με τις Adele Exarchopoulos και Lea Seydoux

Μεγάλο Βραβείο: INSIDE LLEWYN DAVIS των Τζόελ και Ίθαν Κοέν

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Amat Escalante για το HELI

Βραβείο Επιτροπής: SOSHITE CHICHI NI NARU (Like Father Like Son) του Kore Eda Hirokazu

Βραβείο Σεναρίου: Jia Zhankage για το TIAN ZHU DING (A Touch of Sin)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Berenice Bejo για το LE PASSE (The Past) του Asghard Farhadi

Βραβείο Αντρικής Ερμηνείας: Bruce Dern για το NEBRASKA του Alexander Payne

ΤΑΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Χρυσός Φοίνικας: SAFE του Moon Byoung-gon

Ειδικά Αναφορά: HVALF JORDOUR (Whale Valley) του Gudmundur Arnar Gudmundsson

ΧΡΥΣΗ ΚΑΜΕΡΑ: ILO ILO του Anthony Chen

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ