Το «The Casual Vacancy» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ γίνεται τηλεοπτική σειρά για το BBC

...

Γράφει ο Παύλος Σηφάκης

Τελειώνοντας την ανάγνωση του The Casual Vacancy, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: «σιγά μην καταφέρουν να το κάνουν αυτό ταινία». Το βιβλίο είναι μεγάλο, έχει πάρα πολλούς βασικούς χαρακτήρες, και η πλοκή ξεδιπλώνεται αργά, καθώς αλλάζουμε συνεχώς points of view, μπαίνοντας στο μυαλό όλων των χαρακτήρων.

Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη που το BBC ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να διασκευάσει το νέο πόνημα της Τζόαν Κάθλιν Ρόουλινγκ σε τηλεοτπική σειρά. Η ίδια η συγγραφέας δήλωσε ενθουσιασμένη: «Πάντα ένιωθα, πως αν ήταν να διασκευαστεί, το βιβλίο αυτό ταιριαζε περισσότερο στην τηλεόραση». Ο υπεύθυνος του BBC One Ντάνι Κοέν, από την άλλη, επαίνεσε τις συγγραφικές ικανότητες της Ρόουλινγκ καθώς και τη δημοτικότητά της, και δήλωσε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί της. Περισσότερες λεπτομέρειες (π.χ. αριθμός επεισοδίων) δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα. Το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως η σειρά θα προβληθεί κάπου μέσα στο 2014 από το BBC, και πως η Ρόουλινγκ θα συνεργαστεί «στενά» με όποιον αναλάβει τη διασκευή.

Η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται στο Πάγκφορντ, μία μικρή (μυθοπλαστική) αγγλική πόλη. Μετά το θάνατο ενός μέλους του ενοριακού συμβουλίου ξεκινάει μία σκληρή εκλογική μάχη για το ποιός θα πάρει τη θέση του. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το Fields,  ένα συγκρότημα από εργατικές κατοικίες, το οποίο οι περισσότεροι κάτοικοι θέλουν να ξεφορτωθούν, καθώς θεωρούν πως είναι η αιτία για την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή και πως διαταράσσει τη μεοσαστική ηρεμία της πόλης. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι κάτοικοι του Πάγκφορντ θα βγάλουν στην επιφάνεια μυστικά, πάθη, κόμπλεξ και σνομπισμούς, με κωμικά αλλά και τραγικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζουμε πως το Casual Vacancy κυκλοφόρησε στα αγγλικά στις 27 Σεπτεμβρίου αποσπώντας θετικές αλλά και αρνητικές κριτικές. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες κυκλοφορίας του πούλησε παγκοσίως πάνω από 1 εκατομμύρια αντίτυπα, το οποίο είναι σημαντικό επίτευγμα για βιβλίο του είδους του, αλλά φυσικά ωχριά σε σύγκριση με την εμπορική επιτυχία των βιβλίων Χάρι Πότερ.  Στα ελληνικά, το Casual Vacancy αναμένεται να κυκλοφορήσει  στις 14 Δεκέμβρη από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ