Η Μέρκελ και η Catastroika

...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Η χθεσινή μέρα όσα κινηματογραφικά γεγονότα να συνέβησαν σημαδεύτηκε από ένα άλλο γεγονός καθόλου κινηματογραφικό. Την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Παρ’ όλη την παράλογη και λίγο φασιστική απαγόρευση των “υπαίθριων συναθροίσεων” πολύς κόσμος μαζεύτηκε σε κεντρικά σημεία της Αθήνας για να διαδηλώσει δείχνοντας έτσι την αντίθεση του στην οικονομική πολιτική της χώρας μας και των “επιβεβλημένων αποφάσεων” που προκαλούνται από την κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ.

Αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με τον κινηματογράφο. Η πολιτική κατάσταση της χώρας όμως, δεν μπορεί παρά να αφορά πολύ και πολλούς κινηματογραφιστές. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Αρης Χατζηστεφάνου που μετά το πολύ επιτυχημένο ντοκιμαντέρ του Deptocacy που αναλύει το χρέος της χώρας, παρουσίασε τον περασμένο Μάιο λίγο πριν τις εκλογές το νέο του project Catastroika.

Στην Catastroika οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη μας παρουσιάζουν με ιστορικά παραδείγματα, μερικά πρόσφατα και άλλα παλιότερα τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της εκποίησης της κρατικής περιουσίας.

Μέσω των παραδειγμάτων αυτών οι δημιουργοί προσπαθούν να φωτίσουν τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν οι αντίστοιχες ενέργειες για την χώρα μας. Επειδή οι αναφορές είναι τόσο πρόσφατες, οι αναλογίες φαίνονται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες και κρούουν από μόνες τους τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς να χρειάζεται να έρθει η κηρία Μέρκελ στην Αθήνα.

Φυσικά το ντοκιμαντέρ είναι αψεγάδιαστο και από άποψη παραγωγής και φωτογραφίας όπως οφείλει να είναι κάθε ντοκιμαντέρ που θέλει να έχει πέραν της εγκυρότητας και κάποια καλλιτεχνική αξία. Φτιάχτηκε όπως και το Debtocracy χρησιμποιώντας την λογική του crowdfunding, πράγμα που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι το κινηματογραφικό και όχι μόνο κοινό διατίθεται να χρηματοδοτήσει αξιόλογες προσπάθειες. Έχει προβληθεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Αγγλία, Βέλγιο κλπ.) και πιο πρόσφατα στην Γερμανία και φυσικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στα πλαίσια φεστιβάλ ή προβολών από κινήσεις ή σωματεία πολιτών.

Κι αν δες σας έπεισαν όλα αυτά να αναφέρω ότι στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει και ο σημαντικός Άγγλος σκηνοθέτης Ken Loach που πήρε φέτος το βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες.

Είτε κατεβήκατε λοιπόν στις απαγορευμένες διαδηλώσεις είτε όχι, οφείλετε να γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους γίνονται ειδικά όταν παρουσιάζονται με τόσο καλό και κινηματογραφικό τρόπο.

Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε δωρεάν εδώ.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ