Νικη του «Chevalier» στο Σαραγεβο!

Ειδική μνεία για την ταινία της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη και βραβείο για το cast!

Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός κινηματογράφος όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό σχεδόν πάντα θα επιστρέψει με ένα βραβείο στα χέρια. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς αναδύεται μια νέα γενιά κινηματογραφιστών με αστείρευτο ταλέντο και μια διαφορετική αντίληψη για το μέσο. Και παρότι τα κλισέ υπάρχουν για να τα αποφεύγουμε, είναι αδύνατον να μην υπογραμμίσουμε τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες γυρίζονται οι ταινίες, τη στιγμή που είναι πραγματικότητα το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, που διατηρεί ζωντανή την κινηματογραφική παραγωγή στη χώρα.

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη μετά το εκπληκτικό «Attenberg» (και το εξίσου μαγευτικό «The Capsule») ξεκίνησε με τη συμμετοχή του «Chevalier» στο Φεστιβαλ Κινηματογράφου του Locarno, όπου μπορεί να μην κέρδισε κάποιο βραβείο, αλλά επαινέθηκε από τους κριτικούς και κέρδισε θετικά σχόλια από το κοινό. Οι πρώτες διακρίσεις της ταινίας όμως ήρθαν στον επόμενο σταθμό της, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo.

Η επιτροπή που αποτελούταν από: τον προεδρεύων Călin Peter Netzer (σκηνοθέτη του καθηλωτικού «Child’s Pose»), την παραγωγό Diana Bustamante (του «The Wind Journeys» και του όμορφου «Refugiado»), την ηθοποιό Zrinka Cvitešić, τον παραγωγό Mike Downey και τη σκηνοθέτη Maja Miloš, απόδωσε στο «Chevalier» Ειδική Μνεία και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (που συνοδεύεται από 2.500 ευρώ) το οποίο μοιράστηκε όλο το cast δηλαδή οι: Γιώργος Κέντρος, Βαγγέλης Μουρίκης, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασσόπουλος και Σάκης Ρουβάς.

Σειρά τώρα έχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Toronto, όπου θα προβληθεί και το «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου, με τα βλέμματά μας να είναι στραμμένα εκεί ευχόμενοι το καλύτερο δυνατό για τις ταινίες, περιμένοντας τη διανομή τους στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές του Φεστιβάλ.

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*