Μεσιέ Σοκολά – Chocolat (2016)

Συνολικά το Chocolat είναι μια αξιόλογη ταινία, βασισμένη σε μια σημαντική ιστορία και με δυνατές ερμηνείες

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Roschdy Zem
Σενάριο: Cyril Gely, Olivier Gorce, Gerard Noiriel, Roschdy Zem
Πρωταγωνιστούν: Omar Sy, Frederic Pierrot
Διάρκεια: 110’
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: Odeon

Poster.jpg.ashxΣτα τέλη του 19ου αιώνα το τσίρκο αποτελεί μια σημαντική διασκέδαση για τους Γάλλους, με μόνιμα στις μεγάλες πόλεις αλλά και περιοδεύοντα να τριγυρνούν, ενώ παράλληλα ψάχνουν τα νέα μεγάλα θεάματα για να προσεγγίσουν κόσμο. Ο κλόουν Footit βλέπει κάτι στον γιο Κουβανών σκλάβων που έως τώρα υποδυόταν έναν άγριο κανίβαλο. Τον βαφτίζει Chocolat και μαζί ξεκινούν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή: ένα δίδυμο κλόουν! Γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, πηγαίνουν στο Παρίσι όπου αναλαμβάνουν καθολική αναγνώριση, έως ότου ο Chocolat αποφασίζει να σταματήσει αυτό που τον έκανα γνωστό και να δοκιμάσει νέα μονοπάτια που πιστεύει πως δεν γελοιοποιούν τους μαύρους αλλά και θέατρο…

Αληθινή και ενδιαφέρουσα ιστορία για τον πρώτο διάσημο μαύρο καλλιτέχνη στη Γαλλία που δοκίμασε το κοινό και έσπασε πολλά στερεότυπα για την εποχή του. Βασισμένο σε μια πρόσφατη βιογραφία και σκηνοθετημένο από τον Roschdy Zem, το Chocolat έχει σίγουρα μια σημαντική ιστορία ως βάση αλλά και μια σωστή παραγωγή που μεταφέρει πιστά την εποχή. Επίσης λάμπουν οι ερμηνείες των Omar Sy και James Thierrée που είναι ίσως ό,τι καλύτερο διαθέτει η ταινία. Δίπλα τους ένα μεγάλο cast που επίσης λειτουργεί άψογα.

Κι όμως κάτι λείπει. Ή ίσως το Chocolat προσπαθεί να είναι πολλά περισσότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε; Βιογραφία, ταινία μιας ιδιαίτερης φιλίας μεταξύ δυο ανδρών, ακτιβιστικό δράμα αφύπνισης ή λίγο απ’όλα αυτά μαζί; Καλύπτοντας μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, γινόμαστε μάρτυρες αρκετών σημαντικών στιγμών αλλά οι εναλλαγές είναι γρήγορες και αρκετές φορές απότομες, πράγμα που μας κάνει να μην μπορούμε να συμπάσχουμε στο βαθμό που ίσως θα έπρεπε. Συνολικά το Chocolat είναι μια αξιόλογη ταινία, βασισμένη σε μια σημαντική ιστορία, με δυνατές ερμηνείες αλλά περισσότερο μπερδεμένη και με λιγότερο focus απ’όσο θα θέλαμε.

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ