Cinema Libre: Μια κινηματογραφική όαση στο κέντρο της Αθήνας

Για φανατικούς σινεφίλ και όχι μόνο...

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος κάνουμε δώρα σε αγαπημένα μας πρόσωπα ή ακόμα και στον εαυτό μας. Ειδικά όλοι εμείς που αγαπάμε τον τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο καλύτερο κινηματογραφικό δώρο από μια προσεγμένη έκδοση της αγαπημένης μας ταινίας ή σειράς σε dvd ή blu-Ray. Μ’ αυτό στο στο μυαλό μου, πήγα σε ένα αγαπημένο μου κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, το Cinema Libre. Βρίσκεται χαμηλά στη οδό Θεμιστοκλέους σε ένα πολύ ζεστό και φιλόξενο χώρο που μοιάζει με κινηματογραφικό σαλόνι, τον οποίο έχει επιμεληθεί η διακοσμήτρια Κατερίνα Μαίστρου.

Εκεί συνάντησα τον υπεύθυνο του καταστήματος, το Γιώργο και μιλήσαμε για τις μεγάλες μας αγάπες, το σινεμά και την μεταφορά του στο χώρο του σπιτιού μας.

Ο Γιώργος δουλεύει χρόνια σ’ αυτό το χώρο, είναι φανατικός χομπίστας και είναι υπεύθυνος του Cinema Libre από τη στιγμή που άνοιξε τον Ιούλιο του 2014. Αφού χάζεψα τα ράφια του καταστήματος και εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία και την ποιότητα των τίτλων που προσφέρει, ο Γιώργος μου εξήγησε αναλυτικά τι μπορεί να βρει κανείς στο Cinema Libre.

Προσφέρουμε στην ελληνική αγορά ότι δεν υπάρχει και δεν κυκλοφορεί. Μπορείτε να βρείτε ταινίες σινεφίλ που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πουθενά αλλού όπως για παράδειγμα η σειρά Artificial Eye που κυκλοφορεί με επιλεγμένους arthouse τίτλους και ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών όπως για παράδειγμα του Krzysztof Kieslowski, του Eric Rohmer και του Michael Haneke” μου λέει καθώς μου δείχνει μερικά dvd αυτών των εμβληματικών σκηνοθετών.

Άλλο ένα είδος που αρέσει πολύ σε εμάς και απ’ ότι φαίνεται και στο κοινό του Cinema Libre είναι οι cult ταινίες. “Εξαφανίζονται συνέχεια” λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος. “Από Lucio Fulci και Dario Argento μέχρι B movies και ταινίες σπλάτερ της δεκαετίας του 1970 και 1980, ακόμα και ταινίες της ιαπωνικής σκηνής. Αυτά τα αγαπάμε πολύ και υπάρχει μεγάλο κοινό που ασχολείται με αυτά. Στην Ευρώπη υπάρχει μια μόνο εταιρία αλλά στις Η.Π.Α. υπάρχουν πολλές εταιρίες που προσφέρουν πληθώρα τέτοιων τίτλων σε εξαιρετική ποιότητα” Ευτυχώς σκέφτομαι, γιατί είναι ένα παραγνωρισμένο είδος όταν εμφανίζεται στις αίθουσες αλλά τελικά βρίσκει τη δική του θέση στις συλλογές των επιλεκτικών φαν του είδους.

Φυσικά στο Cinema Libre θα βρείτε και πληθώρα ταινιών παλιού κλασσικού και αγαπημένου Χόλιγουντ. Από τη δημοφιλή Καζαμπλάνκα μέχρι ταινίες με την Doris Day και το Rock Hudson, το αμερικάνικό σινεμά που άνθισε ανάμεσα στο 1930 και 1960 έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο Cinema Libre αλλά και στα ράφια των σινεφίλ.

Τι γίνεται όμως με τους υπότιτλους; Η μοναδική ιδιαιτερότητα των ταινιών που προσφέρει το κατάστημα είναι ότι έχουν αγγλικούς υπότιτλους. Ο Γιώργος παραδέχεται ότι αυτό είναι μια αρνητική ιδιαιτερότητα του καταστήματος του αλλά η αλήθεια είναι ότι ένας πραγματικός σινεφίλ, μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει καλύτερα μια ταινία χωρίς υπότιτλους ή με υπότιτλους στη γλώσσα της ταινίας, μια και έτσι το σενάριο και οι γλωσσικές του εκφράσεις γίνονται καλύτερα αντιληπτές στην αυθεντική τους μορφή.

Το κοινό της Αθήνας αγαπάει ιδιαίτερα και τον γαλλικό κινηματογράφο αυτό είναι γνωστό και από την επιτυχία των γαλλικών ταινιών στους κινηματογράφους αλλά και από τις πωλήσεις των ταινιών από το Cinema Libre. Πολλές από αυτές δεν έχουν καν αγγλικούς υπότιτλους αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον κόσμο αφού τις προμηθεύεται με μανία.

cinema libre 3

Δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο παράνομο downloading και το κατά πόσο πλήττει αυτό την αγορά των dvd και των blu-Ray.

“Αυτοί που κάνουνε downloading δεν έχουν σχέση με το αγοραστικό κοινό, είναι περαστικοί” μου τονίζει ο υπεύθυνος του καταστήματος. Του ζητάω να γίνει λίγο συγκεκριμένος και μου εξηγεί “Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το home entertainment. Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να θεωρείται από μερικούς υποκατάστατο της εξόδου, αλλά το home entertainment στη Ευρώπη και ειδικά σε χώρες όπως Αγγλία και Γαλλία έχει μεγάλη άνθηση και κατέχει μεγάλο μερίδιο της αγοράς των σινεφίλ.”

Αυτός ο οποίος αγαπάει αυτού του είδους τη διασκέδαση, δεν καταδέχεται να δει downloading.” συνεχίζει ο Γιώργος και δικαιολογεί την αντίληψη του για το θέμα λέγοντας “Δεν του προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Ο ψαγμένος θεατής θέλει να μην έχει ψεγάδια η εικόνα, Θέλει το DTS Master Audio και όχι τον σπασμένο ήχο που θα κατεβάσει από το internet.”

Καταλήγει μιλώντας για το κοινό του οικιακού σινεμά και του καταστήματος του λέγοντας “Δεν είναι περαστικοί, δεν είναι τουρίστες. Είναι οι άνθρωποι που το αγαπάνε και το στηρίζουν.”

Μια και βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο και ο κόσμος ψάχνει δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα ρώτησα τον υπεύθυνο του καταστήματος τι θα μου πρότεινε για χριστουγεννιάτικα home entertainment δώρα.

“Όσοι είναι συλλέκτες γνωρίζουν ότι είναι η Criterion καλύτερη εταιρία στον κόσμο.” Επειδή οι εκδόσεις της όμως μαζί με την κορυφαία ποιότητα συνοδεύονται και με την ανάλογη τιμή, του ζήτησα να μου προτείνει και κάτι λίγο πιο προσιτό για κάποιον που θέλει να διαθέσει μικρότερο budget στο κινηματογραφικό του δώρο.

“Εφάμιλλες εκδόσεις της Criterion που υπάρχουν στην Ευρώπη και μπορείτε να τις βρείτε στο Cinema Libre είναι οι εκδόσεις Eureka από την Αγγλία που σε dvd μπορείτε να τις βρείτε με τιμή λίγο παραπάνω από 20 ευρώ. Οι blu-Ray εκδόσεις ξεκινάνε από 24 και φτάνουν μέχρι και 35 Ευρώ.

“Σ’ αυτές τις εκδόσεις μπορείτε βρείτε το εκπληκτικό Norferatu του Murnau που βρήκε τώρα με νέα ψηφιακή επεξεργασία σε blu-Ray σε high definition την οποίο βλέπεις και παθαίνεις σοκ. Ειδικά επειδή μιλάμε για αρνητικό reel ταινίας από το 1922. Έχει τόση έμφαση στη λεπτομέρεια που πραγματικά σε συγκλονίζει.” μου λέει εντυπωσιασμένος από από αυτή την κυκλοφορία.

cinema libre 2

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές σειρές που έχουν κατακλύσει πλέον την αγορά, ο Γιώργος μου αναφέρει ότι στο Cinema Libre μπορεί να βρει κανείς σειρές που έχουν προβληθεί από την ελληνική τηλεόραση αλλά και άλλες που δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Οι δεύτερες είναι φυσικά αυτές που προτιμούνται περισσότερο από τον κόσμο. Για παράδειγμα το The Strain σε σενάριο και παραγωγή Guillermo del Toro είναι από αυτές που επιλέγονται περισσότερο από το κοινό. Και φυσικά οι mainstream σειρές όπως το Game of Thrones είναι αρκετά ψηλά σ’ αυτή τη λίστα.

Επειδή η αγγλική και η αμερικάνική αγορά είναι πολύ πιο γρήγορη στις κυκλοφορίες της, το Cinema Libre φροντίζει να τις προμηθευτεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να ικανοποιήσει και το τηλεοπτικό κοινό που βιάζεται να παρακολουθήσει την κάθε σειρά ολοκληρωμένα και σε υψηλή ποιότητα. Αυτό φυσικά συμβαίνει και για τις δημοφιλείς ταινίες που κυκλοφορούν νωρίτερα στις ξένες αγορές. Συγκεκριμένα το κατάστημα έχει ήδη κάνει παραγγελίες του εξαιρετικού θρίλερ του David Fincher, του Gone Girl που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015. Επίσης το πολεμικό δράμα Fury που έχει και εξαιρετικό καστ και το Equalizer του Antoine Fuqua θα κυκλοφορήσουν αυτή την περίοδο. Στο Cinema Libre θα τα βρείτε στις πολύ προσεγμένες εκδόσεις τους, τουλάχιστον τρεις πριν μήνες πριν την αντίστοιχη ελληνική έκδοση.

Γιατί όμως να αγοράσει κανείς από το Cinema Libre και να μην αγοράσει την ταινία που θέλει από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα;

Το κατάστημα δουλεύει και με παραγγελίες ή και προπαραγγελίες. “Μια ταινία όσο σπάνια και αν είναι, αν υπάρχει κάπου στον κόσμο έκδοση σε dvd ή blu-Ray, το Cinema Libre θα την εντοπίσει και θα την παραγγείλει ικανοποιώντας έτσι και τον πιο απαιτητικό συλλέκτη” μου τονίζει ο Γιώργος.

Τα πάντα είμαι υψίστης ποιότητας, αυθεντικά και ο Γιώργος εγγυάται και υπόσχεται τόσο την αμεσότητα όσο και την ποιότητα αυτή καθώς μας αναφέρει χαρακτηριστικά “Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα με κάποιο από τους τίτλους το παίρνω πίσω αμέσως”. Σε πολλούς τίτλους το Cinema Libre έχει ιδιαιτέρως ανταγωνιστικές τιμές. Ειδικά σε ταινίες που δεν είναι πολύ πρόσφατες κυκλοφορίες οι τιμές των dvd και blu-Ray είναι χαμηλότερες από αυτές του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon. Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς το ότι παίρνοντας κάτι από το Cinema Libre δεν χρειάζεται να πληρώσει και έξοδα αποστολής μιλάμε για πολύ συμφέρουσα αγορά.

Cinema Libre Filmstore
Διεύθυνση: Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3803833
Email: cinemalibre.filmstore@gmail.com

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ