Το «Cinemetrics» και τα κινηματογραφικά «δαχτυλικά αποτυπώματα»

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Να που υπάρχουν και αξιόλογες ιδέες οι οποίες γίνονται πραγματικότητα!

Ο Frederic Brodbeck είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών της Χάγης και για την πτυχιακή του παρουσίασε ένα αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα που ονομάζεται Cinemetrics. Θα μου πεις τι είναι αυτό το “Cinemetrics” που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μετράει και απεικονίζει τα δεδομένα μιας ταινίας, έτσι ώστε να αποκαλύψει τα χαρακτηριστικά των ταινιών και να δημιουργήσει το οπτικό “δαχτυλικό αποτύπωμά” τους! Κάθε DVD της ταινίας περιέχει πληροφορίες όπως η δομή του μοντάζ, το χρώμα, η ομιλία και η κίνηση, τα οποία εξάγονται, αναλύονται και δημιουργούνται γραφικές αναπαραστάσεις έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να δει τις ταινίες αυτές ως σύνολο και εύκολα να ερμηνευτούν ή να συγκριθούν δίπλα-δίπλα.

Μπορείς έτσι να δεις τις διαφορές ή και τις ομοιότητες ανάμεσα σε remakes, ταινίες του ίδιου είδους και κατηγορίας, διαφορετικές εποχές παραγωγής ταινιών, ταινίες από τον ίδιο σκηνοθέτη ή ότι άλλο μπορεί να φανταστείς.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πως λειτουργεί το “Cinemetrics”. Επίσης επισκέψου και την ιστοσελίδα του Brodbeck όπου εκεί θα μπορείς να κατεβάσεις και τον κώδικα για να συγκρίνεις τις δικές σου ταινίες, να δεις και να συγκρίνεις διάφορα «δαχτυλικά αποτυπώματα» ταινιών όπως το “Shining” του Kubrick και το “Aliens” και άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*