Το ημερολόγιο ενός φεστιβαλικού σινεπαρμένου (18ες Νύχτες Πρεμιέρας – Μέρα 7η)

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Μπορείς να διαβάσεις για την έκτη μέρα εδώ.

18ες Νύχτες Πρεμιέρας – Μέρα 7η

09:30 Σήμερα ξαναμπήκα στους κανονικούς πρωινούς φεστιβαλικούς ρυθμούς μου. Ξύπνησα στην ώρα που ξυπνούσα όλες τις προηγούμενες μέρες του φεστιβάλ και μετά ετοιμάστηκα και έφυγα για το Όντεον Όπερα όπου με περίμεναν δυο προβολές. Αλλά πρώτα έπρεπε να περάσω από πορείες και συγκεντρώσεις στην Πατησίων και στο Πεδίον του Άρεως μιας και σήμερα υπήρχε γενική Πανελλαδική απεργία.

11:00 – 12:30 Κατάφερα, για άλλη μια φορά, να φτάσω στο Όπερα, παρόλη την μικρή ταλαιπωρία όπου είχα αναγκαστεί να περπατήσω από την ΑΣΟΕΕ μέχρι εκεί. Το “Una Noche” μου είχε κινήσει αρκετά το ενδιαφέρον κυρίως από το trailer που είχα δει. Ελπίζω να μην έπεφτα έξω.

Αν και το σενάριο της δεν ήταν κάτι το τρομερό, αυτό που λάτρεψα πραγματικά σε αυτό το μικρό διαμάντι ήταν οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών και η φωτογραφία της. Μπορεί να μην ήταν άλλη μια “feelgood” ταινία (για άλλη μια φορά μια ταινία κατάφερε να με ρίξει αρκετά βλέποντας τη) αλλά την βρήκα ίσως μια από τις καλύτερες του διαγωνιστικού τμήματος και, ίσως, του φεστιβάλ (3,5*/5).

13:00 – 14:15 Άλλη μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος ακολουθούσε. Αυτή την φορά το “Faith, Love and Whiskey” από την Βουλγαρία. Μια κοπέλα προσπαθεί να διαλέξει ανάμεσα σε δυο άντρες. Ο ένας αντιπροσωπεύει την σιγουριά μιας καλύτερης ζωής και την υπευθυνότητα κι ο άλλος την ανεμελιά και το τρέλα της ζωής. Ψευτοδιλληματικό και ανούσιο το φιλμ της Kristina Nikolova δεν καταφέρνει να αναλύσει τους χαρακτήρες της όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η ιστορία της να περνάει αδιάφορη (1,5*/5).

14:30 Οι δρόμοι παρέμεναν κλειστοί γύρω από το κέντρο οπότε αποφασίσαμε με την παρέα μου να πάμε μέχρι Μοναστηράκι για μετρό για να γυρίσουμε λίγο σπίτι και να προλάβουμε να ξεκουραστούμε έστω και λίγο. Φτάνοντας έμαθα ότι άρχισαν τα επεισόδια στο κέντρο και είχαμε προλάβει στο τσακ να φύγουμε. Άραγε θα πραγματοποιούνταν οι απογευματινές προβολές στο Ιντεάλ και στην Όπερα;

18:15 – 19:50 Ευτυχώς τα επεισόδια είχαν τελειώσει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά η ατμόσφαιρα εξακολουθούσε να ήταν αποπνικτική και αφόρητη από τα χημικά και τα δακρυγόνα που είχαν ριχτεί πριν λίγο. Μπήκα άρον άρον στο Ιντεάλ γιατί τα μάτια μου έτσουζαν. Πήρα κι ένα froyo και χαλάρωσα για να παρακολουθήσω την ταινία.

Το “See Girl Run” μου φάνηκε, σεναριακά, σχεδόν το ίδιο με το “Faith, Love and Whiskey” που είχα δει το πρωί αλλά στην πιο αμερικάνικη indie εκδοχή του. Χωρίς να είναι τίποτα το συγκλονιστικό, κατάφερε πάντως να με κάνει να περάσω ευχάριστα 100 περίπου λεπτά. Αγάπησα αρκετά το φινάλε του (3*/5).

20:00 Σιγά σιγά πήγα Πανόρμου. Δεν βιαζόμουν εξάλλου. Είχα άλλες δυο ώρες περίπου να σκοτώσω μέχρι να αρχίσει και η τελευταία ταινία της ημέρας. Ευτυχώς που εκεί με περίμενε ένας φίλος και αράξαμε μέχρι να αρχίσει η ταινία.

22:15 – 00:10 Άργησε λίγο να ξεκινήσει. Πριν όμως από το “L’ Enfant D’ en Haut/Sister” θα έπαιζε την μικρή μήκους ταινία “Τίτλοι Τέλους” του Γιώργου Ζώη, η οποία είχε βραβευτεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου φέτος. Υποβλητικές μερικές εικόνες, αν και θα μπορούσε να είχε πει όσα ήθελε και σε λιγότερα από 10 λεπτά.

Το “Sister” το λες και «feelgood» ταινία. Κι όχι δεν το γράφω με ειρωνικό τρόπο. Ο μικρός πρωταγωνιστής είναι γλυκύτατος και δεν περίμενα να δω και την Gillian Anderson! Με εξέπληξε θετικά το όλο φιλμ, ακόμα και η μικρή ανατροπή η οποία αποκαλύπτεται λίγο μετά την μέση της. Κυκλοφορεί από αυτή την Πέμπτη στις αίθουσες και καλό είναι να της δώσεις μια ευκαιρία (3*/5).

00:15 Μαζί με τον φίλο μου μοιραστήκαμε το ταξί για τον δρόμο του γυρισμού. Μας πέρασε από το μυαλό να το περπατούσαμε από Πανόρμου μέχρι Κυψέλη και Πατήσια. Φευγαλέα… Πάντως, all in all, ήταν μια καλή μέρα από άποψη ταινιών.

Ταινίες που παρακολούθησα σήμερα: 4
Σύνολο ταινιών μέχρι στιγμής: 29

Διαβάστε τις υπόλοιπες αναρτήσεις του ημερολογίου ενός φεστιβαλικού σινεπαρμένου ή δείτε τις ανταποκρίσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote από όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*