Κλισέ ατάκες που συναντάμε ξανά και ξανά. Δες τα βίντεο.

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Η διαδικασία συγγραφής ενός σεναρίου είναι χρονοβόρα και περνά από διάφορα και πολλές φορές εξουθενωτικά στάδια. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια, το τελευταίο στάδιο είναι η διόρθωση και βελτίωση των διαλόγων. Οι διάλογοι τείνουν πάντα ιδιαίτερης προσοχής, καθώς αν είναι κακοί μπορούν να καταστρέψουν μια πρωτότυπη ιδέα, ενώ απ’ την άλλη αν είναι ενδιαφέροντες, μπορούν να αναδείξουν ακόμα και την πιο αδιάφορη ιστορία.

Βέβαια, ακόμα και σεναριογράφοι που οι διάλογοι τους είναι έργα τέχνης (βλ.Ταραντίνο), υπάρχουν στιγμές που αναπόφευκτα θα πέσουν στα κλισέ που έχουν επιβληθεί από εκατοντάδες ταινίες. Πόση ικανοποίηση δεν έχουμε πάρει επανειλημμένα απ’ τη σκηνή όπου ο ετοιμοθάνατος πρωταγωνιστής σηκώνεται απ’ τα συντρίμμια και λέει στον κακό “Is that all you got?”. Γιατί σε μια ταινία horror, ξέρεις αμέσως πως το μακελειό θα συμβεί αφού ακουστεί η ατάκα “I think we should split up.”; Μετά από ταινία δράσης δε θες να μπεις κι εσύ σε ένα ταξί και να πεις στον οδηγό “Follow that car!”;

Οι κλισέ ατάκες είναι κάτι παραπάνω από μάστιγα στο διάλογο του Χόλιγουντ. Δείτε παρακάτω κάποιες απ’ τις πιο χιλιοειπωμένες ατάκες που βρίσκονται σε μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες.

You just don’t get it, do you?

Μια ατάκα που έχει σίγουρη θέση στη δεκάδα με τις πιο κλισέ ατάκες στον κινηματογράφο. Είναι η ατάκα που συνήθως ξεκινάει το λογύδριο που θα ακολουθήσει, μέσω του οποίου ο σεναριογράφος θα εξηγήσει τη πραγματικότητα και τους κινδύνους που παραμονεύουν.

 

We’ve got company…

Πολύ δύσκολο να βρεις περιπέτεια που να μην έχει τη συγκεκριμένη ατάκα. «Έχουμε παρέα» και δυτυχώς δεν είναι καλοδεχούμενη. Επομένως, ώρα να βγάλουμε έξω τα όπλα και να πυροβολιόμαστε μέχρι πρωίας.

 

You look like shit!

Όχι και το πιο ευγενικό πράγμα να πεις σε κάποιον, αλλά αυτό δε σταμάτησε κανέναν από τους παρακάτω ήρωες ταινιών. Συνήθως η ατάκα λέγεται από φιλικά πρόσωπα με όλη τη θετική διάθεση προς τον ταλαιπωρημένο για διάφορους λόγους πρωταγωνιστή. Ακολουθεί σκηνή συμπαράστασης και εξομολογήσεων.

 

It’s gonna blow!

Είτε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, είτε πυρηνικός αντιδραστήρας, είτε το φαγητό που παραέβρασε, το σίγουρο είναι ότι «θα εκραγεί!». Η τελευταία ατάκα που θα προλάβεις να ακούσεις πριν από μια σειρά εντυπωσιακών εκρήξεων που θα τινάξουν τον ήρωα πολλά μέτρα μακριά. Και φυσικά θα επιζήσει.

 

There are two kinds of people in this world…

…Beatles people and Elvis people, σύμφωνα με την Ούμα Θέρμαν στο Pupl Fiction. Μαζί της θα διαφωνούσαν οι Αλ Πατσίνο, Κλιντ Ιστγουικ, Τζόνι Ντεπ και πολλοί άλλοι που  ο καθένας έχει διαφορετική αποψη σύμφωνα με τις δυο κατηγορίες που χωρίζονται οι άνθρωποι. ΣΤο 1.37 και κάτι για μας.

 

He didn’t make it.

Το χάσαμε το παλικάρι αδερφέ. Πέθανε πάνω στο καθήκον, πέθανε ενώ προστάτευε κάποιον άλλον, πεθανε απο βλακεία του ή πέθανε από επιλογή. Το θέμα είναι ότι πέθανε και ήρθε η ώρα να το ανακοινώσουμε. Συνήθως ακολουθεί μια ιδέα αναφιλητού κι ένα μίνι μνημόσηνο για τον συγχωρεμένο.

 

Get out of there!

Ένα μυστικό μόλις αποκαλύφθηκε ή ένας απρόβλεπτος κίνδυνος εμφανίστηκε από το πουθενά και πλησιάζει απειλητικά. «Φυγε από ‘κει» και τρέξε να σωσεις το τομάρι σου. Συχνή τακτική έναρξης της τρίτης πράξης.

 

I could tell you, but then I’d have to kill you.

«Θα μπορούσα να σου πω, αλλά θα έπρεπε να σε σκοτώσω μετά». Η ατάκα που λέγεται χαριτωμένα κι όχι εχθρικά, παρά το απειλητικό της πρότασης. Λέγεται από ήρωες  που γνωρίζουν πληροφορίες που δε μπορούν να μοιραστούν, αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι το οποίο απολαμβάνουν.

 

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ένα κλάσμα μόνο από τις ατάκες κονσέρβες που αναπαράγονται εδώ και πολλά χρόνια στο κινηματογράφο. Αν έχεις και κάποιες άλλες υπ’οψιν σου, μπορείς να δοκιμάσεις τη τύχη σου στο http://www.subzin.com/, το οποίο είναι μηχανή αναζήτησης διαλόγων σε ταινίες. You just don’t get it, do you? Βάζεις την ατάκα που σε ενδιαφέρει και σου βγάζει τη λίστα με όλες τις ταινίες οι οποίες περιέχουν στο σενάριο τους το συγκεκριμένο κομμάτι διαλόγου.

 

Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • Reek72
    26 Οκτωβρίου 2012 at 4:51 μμ - Reply

    Χαχα! Έπρεπε να γίνει ένα τέτοιο αφιέρωμα… τα cliche είναι όλα τα λεφτά!

  • ΣΧΕΤΙΚΑ